Incredibil: Tudor Arnăut nu mai este printre noi…

Vestea şocantă s-a produs ca un fulger pe cerul senin: venind de la Paştele Blajinilor spre Chişinău, lângă orăşelul Cantemir, într-un accident rutier de groază, şi-a găsit moartea colegul nostru de Facultate, prorectorul Universităţii de Stat din Moldova (USM), Tudor Arnăut. Este ceva greu de imaginat… Şi mai dificil este să te împaci cu o aşa ştire tristă.

Tudor Arnăut s-a născut la 31 ianuarie 1959, în localitatea Giurgiuleşti, raionul Cahul. A studiat la Colegiul Pedagogic din Cahul (1974-1978), apoi la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie şi Filozofie (1981-1986). Între anii 1991 şi 1994 a făcut studii doctorale la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; tot acolo, în 1998, a susţinut teza de doctor în ştiinţe istorice; în acelaşi an devine conferenţiar universitar.

Tudor Arnăut a avut o bogată experienţă de muncă: a fost asistent, după care lector, lector superior la Catedra de Arheologie si Istorie Antică, USM, a fost director la Colegiul Pedagogic „Al. Mateevici” din Chişinău, iar din 1998 până la tragicul accident – conferenţiar universitar la Catedra de Arheologie şi Istorie Antică, USM.

Fiind un arheolog de vocaţie, Tudor Arnăut a studiat mai multe culturi arheologice, descoperite la Stolniceni (Hânceşti), Pojorăni (Ialoveni), Butuceni (Orhei), Sobari (Soroca), Trebujeni-Potarca (Orhei), Maşcăuţi (Criuleni), Saharna (Rezina), Cartal-Orlovka (Ucraina), Murighiol (jud. Tulcea, Romania), Giurgiuleşti (Cahul).

Studierea literaturii monografice şi speciale, cercetările de teren, analiza materialelor arheologice descoperite, i-au permis lui Tudor Arnăut, împreună cu colegii săi, să scoată la lumina tiparului monografia „Habitatul din mileniul I a. Chr. în regiunea Nistrului Mijlociu. Siturile din zona Saharna”, Chişinău, 2008, 408 p., precum şi importante articole ştiinţifice, publicate atât în R. Moldova, cât şi peste hotarele acesteia, în limba română şi şi limbi de circulaţie mondială (de exemplu: „Sistemul defensiv al cetăţii din epoca fierului – Saharna Mare”. În: Tyragetia, s.n. 1, vol. I [XVI], 2007, p. 27-62 (Rep. Moldova); „Stolniceni – a new aspect of the funerary ritual at the Getic populations”. In: Funerary Practices in Central and Eastern Europe (10 th c. BC -3 rd c. AD), Brăila-Braşov, p. 31-40; „Les sacrifices humain chez les Thraco-Getes de l’Est des Carpates”. In: Funerary Practices of the Bronze and Iron Ages in Central and South-Eastern Europe, Cluj-Napoca, p. 161-176; „Data About a Category of Bone Tools with the Function of Polishing and Shaping”. In: Thracia, XVII, Sofie 2007, p. 295-305 (Bulgaria) şi multe altele).

Tudor Arnăut a fost autorul mai multor proiecte de colaborare  cu instituţii de profil din R. Moldova şi de peste hotare. Am exemplifica prin: Proiectul de colaborare ştiinţifică ”Studenţi fără frontieră”, USM – Universitatea de Stat „B. P. Haşdeu” – Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti; Colaborarea în cercetări ştiinţifice cu Academia Română, USM, Institutul de cercetări Eco-Muzeale din Tulcea, Romania etc.

Colegul de Facultate Tudor Arnăut a fost un Om de omenie, întotdeauna săritor la nevoie, un Om care-şi respecta cuvântul dat. A avut autoritate între colegii de Universitate, de Facultate, a fost stimat de toată lumea. Plin de energie, având atâtea proiecte de realizat…

Incredibil…

Dumnezeu să-l odihnească!

Tudor Arnăut va fi înmormântat la Giurgiuleşti, raionul Cahul. Din faţa Universităţii de Stat, autobusele cu cei care pot şi vor să-l conducă în ultimul drum, vor pleca mâine, joi, la ora 7:00. Înscrierea se face la decanatul Facultăţii de Istorie şi Filozofie.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.

25 aprilie 2012.

Lasă un răspuns

Arhiva