Poetul Dumitru Matcovschi, decorat de preşedintele Traian Băsescu
Ieri, 25 aprilie 2012, în Sala Răut a hotelului Leogrand, a avut loc ceremonia de decernare a Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer poetului Dumitru Matcovschi. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, dl dr. Petre Curan, a deschis solemnitatea, expunând succint programul evenimentului şi oferind cuvântul dlui Andrei Ţurcanu, scriitor, critic literar. Dl A. Ţurcanu a prezentat opera poetului Dumitru Matcovschi, personalitate ce a expus clar soarta poporului român, aflat la marginea ţării.
La microfon a fost invitat domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, basarabean de origine (din partea Basarabiei, trecute la Ucraina). Domnia sa a vorbit elogios despre opera maestrului Dumitru Matcovschi, rolul acesteia în trezirea şi menţinerea conştiinţei naţionale a românilor basarabeni. După care a dat citire Decretului preşedintelui României, domnului Traian Băsescu, cu privire la decernarea Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer poetului Dumitru Matcovschi. Dl Eugen Tomac i-a înmânat Ordinul, felicitându-l cu acest prilej deosebit.
În cuvântul de răspuns poetul Dumitru Matcovschi a subliniat, că rămâne aşa cum a fost şi cum îl cunoaşte lumea, a vorbit cu durere în suflet despre realitatea noastră basarabeană, a mulţumit preşedintelui României Traian Băsescu pentru înalta distincţie oferită.
După decernarea Ordinului, primul care a vorbit a fost dl Dorin Chirtoacă, Primarul general al Municipiului Chişinău, care a evidenţiat însemnătatea operei maestrului D. Matcovschi în educarea tinerei generaţii. A continuat dl Leonid Bujor, ex-ministrul Educaţiei, consilier al Prim-ministrului R. Moldova; domnia sa a dat o înaltă apreciere operei lui D. Matcovschi, inclusiv – a pieselor de teatru, care sunt puse în scenă nu doar în R. Moldova, ci şi în alte ţări.
Cu un salut şi cu felicitări, adresate domnului Dumitru Matcovschi, s-a adresat dl William Gabriel Brânză, deputat în Parlamentul României.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), academicianul Gheorghe Duca, a rostit cuvinte de laudă la adresa domnului Dumitru Matcovschi, membru titular al AŞM, şi a subliniat aportul poetului la determinarea denumirii limbii vorbite de locuitorii R. Moldova – limba română. Dl Duca a vorbit despre vise nerealizate ale lumii: 1) oamenii au dorit să obţină aur din plumb; n-au reuşit, în schimb acest efort al lor s-a soldat cu noi descoperiri, de care a beneficiat omenirea. 2) Un alt vis a fost obţinerea nemuririi; visul nu s-a realizat, în schimb au fost descoperite zeci de metode ce au prelungit viaţa omului. 3) Alt vis a fost visul însuşi, altfel spus – prognozele făcute; în rezultat au apărut tehnologii moderne. Dorinţa majorităţii populaţiei din RM de a se integra în Uniunea Europeană poate fi un vis, dar dorinţa de a-l realiza va materializa noi realităţi, de care nu bănuim în prezent, a conchis dl academician Gh. Duca.
Prezent la ceremonie, dl Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, ex-preşedinte al Republicii Moldova, a fost invitat la microfon. Domnia sa s-a adresat poetului D. Matcovschi cu apelativul „bade” şi a explicat de ce face acest lucru. Dl M. Ghimpu a lăudat generaţia de aur a societăţii noastre, care a ştiut să apere şi să promoveze valorile naţionale în timpuri grele. Dl M. Ghimpu a mulţumit conducerea României pentru că a oferit această distincţie domnului Dumitru Matcovschi, spunând că aici, în RM, mult mai mulţi oameni merită distincţii de stat, şi – glumind, a încheiat: dacă domnia sa ar fi fost preşedinte al României cel puţin o lună, ar fi reparat acest handicap.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM), poetul Arcadie Suceveanu, a vorbit elogios despre opera şi poziţia civică a maestrului Dumitru Matcovschi, a spus despre restructurarea din cadrul USM, a prezentat un volum de poezii, apărut recent de sub tipar, volum în care au fost introduse versuri, semnate de Dumitru Matcovschi.
Decernarea Ordinului „Meritul Cultural” a pus începutul Festivalului „Primăvara Europeană a Poeţilor, 2012” (ediţia a II-a).
În încheiere, Cristi Aldea-Teodorovici, acompaniat la chitară de Gheorghe Postoroncă, a interpretat două cântece pe versurile lui Dumitru Matcovschi: „Casa părintească” şi „Focul din vatră”.
La ceremonia înmânării Ordinului au fost prezenţi cunoscuţi scriitori, critici literari, ziarişti, deputaţi.
Maestre Dumitru Matcovschi, încă o dată FELICITĂRI!
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.
26 aprilie 2012.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.