Rusia în lacrimi: tragedii şi cazuri excepționale (1)

Ianuarie 2019

Rubrica: Federaţia Rusă: cu ochii pe ea

Introducere

Am citit cartea „Putinofobia. Rusia contemporană şi angoasele Occidentului”[1], semnată de jurnalistul italian Giulietto Chiesa, mare fan al preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi un critic vehement al Occidentului (Europa de vest, SUA). Sunt convins că în realitate lucrurile stau tocmai invers de cum le prezintă Giulietto Chiesa. Cartea are un Cuvânt înainte, semnat de scriitorul Vasile Ernu. Dând dovadă de precauţie, Vasile Ernu scrie: „Cel mai grav lucru este atunci când facem dintr-un politician puternic precum Putin, liderul unui stat cu vechi tradiţii imperiale, un obiect al adoraţiei sau fobiei. Putin nu trebuie nici iubit şi nici urât, ci doar înţeles pentru a putea analiza lucid situaţia, pentru a putea construi o strategie şi o tactică utile intereselor noastre. Avem noi [oare] astfel de analize, astfel de strategii? Mai degrabă nu… Niciodată nu strică mai multă reflecţie. Mai ales când este vorba despre «sindromul Putin»”[2].

Urmând îndemnul lui Vasile Ernu ne-am pus ca obiectiv să examinăm situaţiile critice/tragice din cotidianul rus, informaţiile fiind spicuite din buletinele de ştiri ale postului oficial TV „Pervîi kanal”, plus câteva canale informative. Asta tocmai pentru a înţelege mai bine Rusia, în pofida cunoscutei fraze «Умом Россию не понять»[3] [„Rusia nu poarte fi înţeleasă cu raţiunea”]. Întrebarea este simplă: de ce atâtea victime umane în Rusia, care sunt cauzele?

Da ce, în Republica Moldova (RM) nu sunt cazuri reprobabile (incendii, avarii automobilistice cu urmări grave etc.)? Sunt şi în RM. Dar comparativ mai puţine decât în Rusia. Bine, dar Rusia este mult mai mare, mai întinsă teritorial, cu mai multă populaţie decât RM. Da, aşa este, numai că Rusia, spre deosebire de RM, încearcă din răsputeri să-şi găsească un loc deosebit „sub soare”, se vrea a fi supraputere, care să apere dreptatea în lume, începând cu Ucraina şi încheind (la acest moment) cu Venezuela. În aşa caz am fi curioşi să ştim cine vine peste noi, ce valori promovează, care sunt părţile tari şi care sunt cele slabe.

În cele ce vor urma vom prezenta cronologic cazurile reprobabile ce au avut loc în Rusia, lună după lună, pentru ca la sfârşitul anului să putem trage concluziile de rigoare.

Înainte de a expune faptele, o remarcă se impune chiar de la început. Este vorba de şedinţele Guvernului Federaţiei Ruse, conduse de Vladimir Putin, sau de alte consfătuiri la nivel înalt, desfăşurate la Kremlin sau în alte locuri cu prezenţa preşedintelui V. Putin. Feţele celor prezenţi la aceste consfătuiri (miniştri, guvernatori etc.) sunt pline de spaimă, crispate; nimeni nu zâmbeşte, lumea stă încremenită. Ori poate e doar o stare de moment, atât cât e prezentă presa? Poate după asta frunţile se descrețesc?

Deci,

1. 31 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019. În dimineaţa zilei de 31 decembrie 2018, în Magnitogorsk, în urma scurgerii gazului natural s-a produs o explozie care a provocat prăbuşirea scării unui imobil cu 10 etaje. Au murit 39 persoane, au fost rănite 5 persoane, dintre care una – destul de grav. 13 persoane erau date dispărute. La locul accidentului a venit preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin, alte oficialităţi ale Statului.

Minune: pe data de 2 ianuarie, după 34 de ore de la deflagraţie, din ruinele casei, salvatorii [Piotr Griţenko] au recuperat un copil de zece luni, care era în viaţă, Vanea Fokin[4]. Copilul a supravieţuit, fiind îmbrăcat doar în pijamă şi ciorapi, la o temperatură de -25° – -28°.

Orăşenii s-au solidarizat exemplar, oferind ajutoare, servicii, compasiune. Un rol important l-au avut voluntarii. Multă lume îndoliată, cu lacrimi pe faţă…

Cauza tragediei a fost expusă de preşedintele Comitetului de cercetare [председатель Следственного Комитета] Alexandr Bastrîkin [Александр Бастрыкин], aflat la faţa locului: „Instalaţiile de gaz sunt învechite, este nevoie de a le repara…”

La scurt timp de la producerea tragediei, pe reţelele de socializare a apărut versiunea cum că explozia s-a produs nu din cauza scurgerii de gaze naturale, ci din cauza explozibilului – posibil, – trotil, adus de originari din Asia Centrală. Deci, a fost un act terorist. Lucrătorii organelor de forţă au depistat un fir ce ducea de la un alt dispozitiv explozibil de lângă centrul comercial „Continent” spre un microbuz. Trei persoane din microbuz au tras focuri de arme şi în încăierarea cu forţele speciale, au fost omorâte, iar autovehiculul a explodat datorită explozibilului din interior[5]. Deocamdată oficialităţile nu au comentat versiunea (7 ianuarie 2019).

Apar două întrebări:  

 1. Ori sistemul de distribuire a gazului natural este atât de uzat, încât devine aducător de moarte?

 2. Ori, în cazul unui atac terorist, care este eficacitatea Rusiei în lupta declarată cu terorismul?

2. La cumpăna dintre ani, 2018-2019, când se intona Imnul Rusiei, în Parcul „M. Gorki” din Moscova, s-a prăbuşit un pod de lemn peste patinoar. Cauza – eroare tehnică. Odată cu căderea secţiunii podului, au căzut şi au căpătat leziuni corporale 13 persoane. Primarul Moscovei Serghei Sobianin a demis-o din funcţie pe directoarea parcului Marina Liuliciuk, director-interimar fiind numit Viaceslav Dunaev[6].

Este evident: a fost o eroare de calcul, comisă de constructori.

3. Pe data de 4 ianuarie, în Piatigorsk, s-a produs un incendiu puternic în piaţa centrală a oraşului[7]. A ars pavilionul „Peşte”, circa 1 000 metri². Nu au fost înregistrate victime.

Nu a fost anunţată cauza incendiului.

4. Pe data de 10 ianuarie uzina de galvanizare industrială, situată în raionul Novoserghivski, regiunea Orienburg, a fost cuprinsă de un mare incendiu, ce s-a extins pe o suprafaţă de 7 000 m². Nu s-au înregistrat victime. În raion a fost introdusă starea de urgenţă[8].

Nu a fost anunţată cauza incendiului.

5. Pe data de 10 ianuarie s-a produs spargerea digului canalului „Moscova”, lângă tunelul ce trece pe sub canal („Tuţinski”). În tunel şi pe şosea s-au scurs mii de tone (sau m³) de moloz şi apă. Nu au fost victime. Efortul financiar pentru restabilirea situaţiei de până la avarie a fost unul consistent.

Canalul „Moscova” a fost construit în anii 1932-1937 de prizonierii Gulagului („Dmitr-lag”). La săparea Canalului au muncit 196 000 de oameni-sclavi ai regimului totalitar comunist, dintre aceştia aici şi-au găsit moartea 22 842. Canalul are o lungime de 128 km, uneşte râurile Moscova şi Volga, are 8 ecluze[9].  

5.  Pe data de 14 ianuarie, la ora 6 şi 18 minute dimineaţa, s-a produs o explozie într-un imobil din oraşul Şahtî, regiunea Rostov. Cauza exploziei – scurgerea gazului natural într-un apartament de la etajul 9. Au murit 4 persoane, inclusiv – mama unei fetiţe de un an şi jumătate, ca prin minune, fetiţa s-a salvat; tatăl ei, cu leziuni corporale grave a fost dus la spital. Au fost salvate 7 persoane, unul este dat dispărut, 43 de persoane au fost evacuate[10].

Astfel, problema cu întrebuinţarea corectă a gazului natural este una de actualitate: ori instalaţiile sunt vechi de când lumea, ori lumea nu este atentă la folosirea gazului.

6. 18 ianuarie, în Orientul Depărtat, în timpul manevrelor, s-au lovit două avioane de bombardament „SU-34”, ambele căzând în apele Strâmtorii Tătare. Un pilot a fost salvat şi dus la spital, altul a fost găsit mort[11]. Despre alte victime Ministerul Apărării nu a anunţat.

Piloţi slab instruiţi. Mare noroc că avioanele nu erau înzestrate cu armamentul din dotare [din spusele prezentatoarei de ştiri].

7. Pe data de 22 ianuarie 2019, în regiunea Murmansk, la aterizare, s-a prăbuşit avionul Forţelor Militare Ruse, bombardierul „Tu-22M3”. Doi piloţi au murit pe loc, comandantul navei a decedat la spital, al patrulea pilot era în spital, în stare de comă[12].

8. În noaptea de la 23 spre 24 ianuarie, în Irkutsk, chiar în centru oraşului, a avut loc un incendiu. Au ars două case. În interior erau copii care au fost salvaţi de poliţiştii din patrulare, până la sosirea pompierilor. Copiii au fost salvaţi, incendiul – lichidat. Ceea ce atrage atenţia – starea jalnică a caselor: par a fi din secolul al XIX-lea[13].

Constatăm: în centru oraşului, în 2019, case de lemn, construite, probabil, în sec. al XIX-lea, cu sistem anti-incendiar sau lipsă, sau rudimentar.

9. În acelaşi timp, în Samara, s-a produs repetat o avarie la conducta magistrală de apă fierbinte, care a lăsat fără căldură peste 60 000 de oameni. În două sectoare ale oraşului a fost introdusă starea de urgenţă. Conducta a fost reparată marţi, 22 ianuarie, iar la scurt timp a cedat din nou, lângă locul unde fusese reparată[14].

Una din două: ori ţevile sunt vechi de când lumea, ori meşterii nu au fost în stare să asigure calitatea reparaţiei.

10. Pe data de 24 ianuarie 2019, în Vladivostok, în subsolul unei şcoli, a izbucnit un incendiu. Cineva dăduse foc la gunoiul care era stocat acolo. Atunci când, cuprinşi de panică, elevii au încercat să iasă pe uşa de evacuare, aceasta s-a dovedit a fi încuiată cu lăcata. Unii copii, mai mici, au sărit pe geamuri, rănindu-se. Au intervenit pompierii, incendiul a fost lichidat. Victime nu au fost înregistrate. Intervievată de reporter, Olga Nagaiţeva, mama unui elev de clasa a V-a, se întreba: „Oare puţine tragedii s-au produs? Viaţa nimic nu ne învaţă. Cât timp oare ne va încerca soarta? Ne temem pentru copiii noştri, ne este frică să-i trimitem la şcoală. Cât timp va mai dura această stare de lucruri?”[15]

Credem cel puţin, este dovada unei atitudini neglijente faţă de viaţa oamenilor.

Întrebări:

oare subsolul unei instituţii de învăţământ este chiar cel mai potrivit loc pentru stocarea gunoiului?

conform logicii constructorilor, uşile de rezervă au fost gândite tocmai pentru a fi folosite în cazuri de excepţie, incendiul fiind unul din acestea; de ce această uşă a fost încuiată cu lăcata?

după astfel de cazuri reprobabile, cu ce dispoziţie vor merge la muncă părinţii şcolarilor?

11. 24 ianuarie. În oraşul Nalcik, capitala Republicii Cabardino-Balcare, patru persoane înarmate cu cuţite au tăbărât asupra poliţiei de patrulare. Un poliţist a fost grav rănit şi, în stare gravă, a fost dus la spital, în secţia de reanimare; la rândul lor, poliţiştii au aplicat armele, „lichidând trei persoane”; al patrulea „bandit”, grav rănit, a fost dus la spital şi acolo şi-a găsit moartea[16].

12. 26 ianuarie. Într-o cafenea din  localitatea Lîsîe Gorî, regiunea Saratov, s-a produs o explozie a gazului natural. Au avut de pătimit 22 de persoane, dintre care 14 au fost spitalizate, inclusiv 6 – în stare gravă[17]. O persoană a murit[18].

Din nou – gazul natural.

13. Pe data de 30 ianuarie, în regiunea Vladimir, raionul Alexandrovsk, în localitatea «Красное пламя», ce în traducere înseamnă „Flacăra Roşie”, s-a aprins şcoala. Incendiul a cuprins 700 m². Victime nu s-au înregistrat[19].

Accidente de circulaţie [DTP]

E de remarcat înzestrarea tehnică a participanţilor la traficul automobilistic din Federaţia Rusă. Se pare că foarte multe automobile sunt înzestrate cu camere de luat vederi: Acestea sunt montate, de asemenea, în cele mai diverse locuri, în special – la intersecţii, benzinării, staţii de autobuse etc. Este impresionantă operativitatea de concentrare a informaţiei la Inspectoratul de Poliţie.

Din cele văzute, se pare, cauzele principale ale avariilor sunt vitezele prea mari, dezvoltate de unii şoferi, posesori ai unor automobile moderne puternice; nerespectarea regulilor de circulaţie (din cauza grabei) etc.

1. 5 ianuarie. În regiunea Kirov, pe şoseaua Kirov – Veatskie Poleanî, în rezultatul ciocnirii a două autoturisme, au murit două persoane, iar altele cinci au primit leziuni corporale[20].

2. În aceeaşi zi, în regiunea Samara, raionul Kamîşlensk, şoferul automobilului Skoda s-a lovit frontal cu o maşină Toyota Land Cruiser. Cei doi şoferi şi un pasager au murit pe loc, iar alţi trei pasageri, între care şi doi copii de 12 şi 13 ani, au fost spitalizaţi[21].

3. 6 ianuarie, în regiunea Tiumeni, s-au lovit un automobil „Toyota” cu altul „Renault”. Au murit patru persoane: ambii şoferi şi doi pasageri[22].

4. În aceeaşi zi, în raionul Nijnelomovsk, regiunea Penza în rezultatul lovirii unui autoturism cu un camion au murit şoferul autoturismului (38 de ani), soţia acestuia (31 de ani) şi copilul lor de 9 ani, locuitori din Moscova[23].

5. Pe data de 15 ianuarie, lângă Voronej, pe şoseaua federală „P-298”, s-au lovit frontal două automobile. În rezultat, au murit 7 persoane[24].

6. 20 ianuarie, Vladivostok, un autoturism a lovit altele două şi un pieton de pe trotuar. În rezultat un om a murit, cel puţin 4 au fost duşi la spital. Martorii au constatat că şoferul limuzinei era beat[25].

7. Ninsorile abundente şi gerul au contribuit negativ la sporirea avariilor automobilistice. Astfel, numai pe data de 25 ianuarie, în Rusia s-au produs 339 de avarii, în urma cărora au murit 30 de persoane, altele 422 au fost rănite[26]. Datele pentru 27 ianuarie: avarii – 283, morţi – 30, răniţi – 391, dintre care 41 copii[27]; pe 30 ianuarie s-au produs 278 ciocniri automobilistice, în care au murit 25 persoane, rănite 345 persoane, între care 38 – copii[28].

8. Pe data de 31 ianuarie, dimineaţa, în regiunea Irkutsk, un microbuz cu pasageri, ce se deplasa cu o viteză mare, s-a lovit de un camion încărcat cu lemne, care stătea pe marginea trasei. În rezultatul tamponării patru persoane au murit pe loc, cinci persoane au fost transportate la spital, între acestea – două sunt în reanimare; între victime – un copil[29].

Pentru a echilibra informaţiile

În Federaţia Rusă există şi fapte demne de reţinut:

1. De la 1 ianuarie 2019, în Rusia se introduce reforma „gunoiului”. Statul rus depune eforturi în vederea adunării şi prelucrării deşeurilor menajere[30]. Deja funcţionează şi se extinde un sistem de combinate de prelucrare a gunoiului. TV de la Moscova a prezentat mai multe combinate de acest fel, de pildă, cel din regiunea Nijnii Novgorod[31], dar şi din alte regiuni.

Noi, cei din RM putem doar visa frumos la venirea timpului când von avea şi noi un combinat modern de prelucrare a gunoiului.  

2. Şcoala rusă de patinaj artistic este una din cele mai puternice din lume. O demonstrează şi rezultatele Campionatului Europei la patinaj artistic din ianuarie 2019, organizat în Minsk (Belarus)[32].

(va urma)

31 ianuarie 2019.

anatol_petrencu@yahoo.com


[1] Giulietto Chiesa. Putinofobia. Rusia contemporană şi angoasele Occidentului, Bucureşti, Editura Corint, 2017, 187 p.  

[2] Vasile Ernu. Cuvânt înainte. „Sindromul Putin” sau Putin pe înţelesul copiilor. În: Ibidem, p. 10.

[3] Fiodor Tiutcev. Умом Россию не понять [«Умом Россию не понять / Аршином общим не измерить / У ней особенная стать / В Россию можно только верить»]. În traducere liberă ar însemna: Rusia nu poarte fi înţeleasă cu raţiunea / Ea nu poate fi măsurată cu arşinul / Ea are un fel de a fi aparte / În Rusia poţi doar să crezi.

[4] Выпуск новостей в 12.00, сегодня, 2 января 2019 г. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-02/12:00#1[accesat 2.01.2019]

[5] Версия: Магнитогорск взорвали выходцы из Средней Азии. În: https://vesti.uz/versiya-magnitogorsk-vzorvali-vyhodtsy-iz-srednej-azii/?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=vesti.uz&utm_term=142911&utm_content=6946852 [accesat pe 7.01.2019]

[6] Primarul Moscovei l-a demis din funcţie pe directorul parcului „Gorki” după ce în seara de Revelion un pod plin cu oameni s-a prăbuşit. În: https://unimedia.info/ro/news/2864e1a525b99a7b/primarul-moscovei-l-a-demis-din-functie-pe-directorul-parcului-gorki-dupa-ce-in-seara-de-revelion-un-pod-plin-cu-oameni-s-a-prabusit.html [accesat 2.01. 2019].

[7] В Пятигорске тушат крупный пожар на городском рынке [În Piatigorsk [pompierii – A.P.] sting un mare incendiu în piaţa din oraş]. În:  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-04/12:00#3

[8] Площадь пожара на заводе производственного цинкования достигла 7 твс. kв. м. În: https://www.ural56.ru/news/591063/ [accesat 10.01.2019]

[9] Канал имени Москвы În: https://ru.wikipedia.org/wiki/Канал_имени_Москвы [accesat 19. 01. 2019].

[10] Разбор завалов в городе Шахты на месте взрыва газа в многоэтажке будет идти круглосуточно. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-14/21:00#2 [accesat 14. 01. 2019]

[11]На Дальнем Востоке продолжаютсяÎn:  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-18/21:00#7 [accesat 19.01.2019]

[12] В Мурманской областиÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-22/21:00#4 [accesat 23. 01. 2019].

[13] Инспекторы ГИБДД в Иркутске În:  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-24/09:00#2 [accesat 24 .01. 2019]

[14] В Самаре только под утро  În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-24/09:00#3 [accesat 24 .01. 2019]

[15] Во ВладивостокеÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-25/09:00#1 [accesat 25.01.2019]

[16] В НальчикеÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-25/09:00#6 [accesat 25.01.2019]

[17] В кафе, в Саратовской области În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-26/21:00#3 [accesat 26.01.2019]

[18] B Саратовской области În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-27/12:00#5 [accesat 27.01.2019]

[19] В посёлке Красное Пламя загорелась школа. În:  https://www.vesti.ru/doc.html?id=3110578 [accesat 30. 01.2019].

[20] В результате ДТП в Кировской области погибли два человека. În: https://russian.rt.com/russia/news/589824-dtp-avariya-kirovskaya-oblast [accesat 7. 01. 2019].

[21] Три человека погибли в ДТП в Самаской области. În: https://russian.rt.com/russia/news/589706-samarskaya-oblast-avariya [accesat 7. 01. 2019].

[22] На трассе в Тюменьской области в ДТП погибли четыре человека. În: https://russian.rt.com/russia/news/590002-tyumenskaya-oblast-dtp [accesat 7. 01. 2019].

[23] В прокуратуре уточнили данные о погибших в ДТП под Пензой. În:  https://russian.rt.com/russia/news/589861-prokuratura-dtp-penza[accesat 7. 01. 2019].

[24] Pod Voronejom…În: https://ria.ru/20190115/1549387932.html [accesat 19. 01 2019]

[26]ДТП. ПодборкаÎn:  https://www.youtube.com/watch?v=kSDG354Vt5A [accesat 26. 01. 2019].

[27] ДТП. Подборка… În: https://www.youtube.com/watch?v=eZv84co0CI8 [accesat 28. 01. 2019]

[28] ДТП. Подборка …În: https://www.youtube.com/watch?v=YwCAoPNKBRA [accesat 31.01. 2019]

[29]  В Иркутской области пассажирская маршруткаÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-31/09:00#4  [accesat 31. 01. 2019]

[30] Чисто. Конкретно. În: https://rg.ru/2018/12/25/s-1-ianvaria-2019-goda-v-rossii-nachnetsia-musornaia-reforma.html [accesat 26. 01 2019].

[32] Я чeмпионkа Европы În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-01-26/12:00#3 [accesat 26. 01. 2019]

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva