Rusia în lacrimi: tragedii şi cazuri excepţionale (2) – februarie 2019

Februarie 2019

Rubrica: Federaţia Rusă: cu ochii pe ea

Ca şi în ianuarie, în februarie cel mai uimitor lucru a fost expresia feţelor înalţilor demnitari ruşi, aflaţi în preajma lui V. Putin: feţe înspăimântate, crispate, nemişcate; în afară de V. Putin nimeni nu zâmbeşte, nu mai zic – să râdă. Chiar şi liderul belorus Lukaşenko zâmbea şi râdea atunci când era lângă Putin. Nu şi demnitarii ruşi. De ce oare? Poate la primăvară vor zâmbi?

Principalul eveniment politic al lunii a fost Mesajul preşedintelui FR V. Putin adresat Adunării Federale (20 februarie)[1], care a fost salutat cu entuziasm de formatorii de opinie oficială (Piotr Tolstoi, de pildă) şi criticat vehement de liberalii ruşi (Nichita Isaev, de ex.), de social-democraţi (Nicolai Platoşkin, de ex.) ş.a.

Tragedii, februarie 2019

1. Şi în februarie, în Rusia, pompierii au continuat lupta cu incendiile. De această dată (1 februarie 2019) un puternic incendiu a cuprins Centrul comercial din Kizlear (Daghestan). Focul a distrus totul pe o suprafaţă de 1 500 m², o clădire cu trei nivele a ars în totalitate. Nu au fost victime. Specialiştii examinează cauzele incendiului[2].

2. Pe data de 3 februarie, în regiunea Kaluga, pe autostrada Kaluga-Viazima, s-a răsturnat un autocar ce transporta copii. În autobuz erau  48 de persoane, între ele – 33 copii. Din primele informaţii: şapte persoane au decedat, între acestea – trei minori, alte 32 persoane s-au ales cu leziuni corporale, 25 au fost internate în spital (între ele – 24 copii)[3]. În autobuz erau copii talentaţi, membri ai ansamblului de dans „Colibri”, care se deplasau la un concurs de muzică şi dans.

Una din versiunile cauzei tragicului accident: şoseaua era lunecoasă, şoferul nu a putut conduce autobusul în astfel de condiţii, a „patinat” şi s-a răsturnat. Autobusul trecuse controlul tehnic, dar era învechit, cu un mare termen de exploatare[4].

4 februarie. Noi detalii privind tragedia de la Kaluga: şoferul autobusului încălcase şi mai devreme regulile de circulaţie, fusese amendat de mai multe ori; în conformitate cu regulile de circulaţie din Rusia autobusul urma să fie însoţit de o maşină a Inspectoratului de Stat privind securitatea circulaţiei rutiere [abreviat în limba rusă – ГИБДД / GIBDD], dar regula nu a fost respectată. Conform cerinţelor, autobusele ce transportă copii nu trebuie să depăşească 10 ani din momentul construirii; acest autobus avea peste 30 de ani; a parcurs circa un milion de km; autobusul nu trecuse controlul tehnic.

Deci, responsabili de tragedie se fac proprietarul firmei de transport auto şi şoferul autobusului.     Cum e posibil ca astfel de rable să fie puse la deservirea călătorilor, mai ales a copiilor, dar şi a tuturor celorlalţi?

În ştirile de seară pe data de 4 februarie au fost prezentate imagini de la baza auto, de unde era acest autobuz. S-a constatat că acesta pe departe nu a fost cel mai vechi. În imagini au un alt autobuz, dat în exploatare acum 40 de ani, un al treilea e şi mai vechi.

3. Pe data de 4 februarie – din nou un incendiu de mari proporţii. De această dată, în Moscova, pe bulevardul Nikitski, a ars o casă, în total 2 000 m². Au murit şase  persoane, alte două, în stare gravă, au fost transportate la spitalul „Sklifosofski”. Incendiul a pornit din apartamentul fiicei compozitorului Iurii Başmet, pianistei Xenia [precizare ulterioară, ştirile de la ora 21: au murit opt persoane, între care doi copii].

Organele competente stabilesc cauzele incendiului: ar putea fi utilajul electric deteriorat. Casa face parte din patrimoniul cultural al Moscovei, era locuită de personalităţi cunoscute ale culturii[5].

5 februarie: s-a constatat decesul a încă două persoane; în total au murit opt oameni.

4. Pe data de 5 februarie, în oraşul Krasnogorsk, regiunea Moscova, în urma unui incendiu, declanşat într-un imobil, au murit doi copii[6].

5. Vineri, 8 februarie. La ştirile de la ora 9 aflăm că în regiunea Kemerovo s-a răsturnat un autocar care transporta mineri. Nenorocirea s-a întâmplat pe un drum tehnic, ce ducea spre mina de cărbune. Au murit pe loc 6 persoane, altele 16 au avut leziuni corporale. Din persoanele rănite patru sunt în stare gravă, în reanimare. Una din cauzele accidentului ar fi – şoferul nu a fost capabil să facă faţă drumului[7].

În Kaluga – o altă tragedie: părinţii au lăsat în limuzină copilul lor de 6 ani şi au plecat la policlinică. Din cauze deocamdată necunoscute, automobilul a luat foc şi copilul a ars de viu[8]. Legislaţia Federaţiei Ruse interzice şoferilor să lase în automobile, fără supraveghere, copii până la vârsta de 7 ani.

6. În Ekaterinburg incendiul a cuprins întreaga casă, construită din bârne. În interior erau trei copii. Dând dovadă de curaj, un trecător, – Ghevorg Avetisean, – a spart gemurile şi a salvat copiii. Casa a ars în întregime[9]. Cauza izbucnirii focului – scurtcircuit.

Deci: casa veche, firele electrice – vechi, sistem anti-incendiar – lipsă, copiii lăsaţi fără supraveghere, părinţi lipsiţi de precauţie.

Conducerea FR conştientizează că problema locativă este una deosebit de stringentă şi afectează milioane de cetăţeni. Chestiunea are două aspecte:

1) sesizând problema locativă, mai multe firme de construcţii au adunat bani de la oamenii ce-şi doresc un apartament (numiţi дольщики, adică – părtaşi, de la cota-parte), dar casele nu au fost construite; părtaşii consideră că au fost minţiţi, au rămas şi fără bani, şi fără locuinţe, iar statul, deocamdată, nu are soluţii clare cum să soluţioneze problema dată, cum să ducă la bun sfârşit imobilele ridicare, dar neterminate; V. Putin a propus: de acum încolo, părtaşii să depună banii în bănci; băncile să crediteze firmele de construcţie şi să monitorizeze mersul lucrărilor. După terminarea construcţiei, firma constructoare va putea beneficia de banii părtaşilor;

2) numărul extrem de mare de locuinţe vechi şi foarte vechi, în stare avariată, în care continuă să trăiască milioane de oameni. Conducerea FR pune problema îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale oamenilor din aceste locuinţe către 2023. Strâns legat de astfel de locuinţe este reţeaua de distribuire a apei calde, a apei potabile, a gazului etc., care, de asemenea, trebuie înlocuite cu sisteme moderne[10].

7. În dimineaţa zilei de 12 februarie, în aeroportul din Barnaul, la urcarea pasagerilor în aeronavă, s-a prăbuşit scara. Mai mulţi pasageri au căzut de la înălţimea de 4 metri, suferind diverse leziuni corporale; în rezultat – trei persoane au fost internate în spital. Întrebarea logică, care şi-au pus-o ziariştii: cu câteva luni în urmă această scară a fost verificată tehnic şi nu au fost probleme; de ce, totuşi, scara a cedat?

Reporterul TV a vorbit despre cazuri asemănătoare, produse pe aeroporturile din FR, Astfel, spunea ziaristul, în septembrie 2017, în aeroportul „Pulkovo” din Sankt-Petersburg, s-a produs un accident similar, în rezultat – a căzut în gol o doamnă cu nepoţica sa; prima s-a ales cu grave leziuni corporale, cea de-a doua – a murit[11].

Ceva nu este în regulă, dacă chiar şi după verificări tehnice, scările cad, cu tot cu oameni. Una din cauze ar putea fi uzura tehnică a scărilor.

8. În noaptea de pe 13 spre 14 februarie, în raionul Malgobek din Inguşetia, a luat foc un supermarket cu materiale de construcţie. Au ars toate mărfurile de pe o suprafaţă de peste 2 000 m². Victime nu s-au înregistrat[12].

9. Pe data de 15 februarie într-o casă din Krasnoiarsk, s-a produs o explozie, în rezultatul căreia au murit două persoane, şase apartamente au fost pulverizate, alte zece – avariate. Cauza nenorocirii – scurgerea gazului natural[13]. Din ştirile ulterioare s-a constatat: imobilul a fost construit în centrul oraşului, dar nu a fost înregistrat nicăieri; altfel spus – a fost construit nelegitim. 16 familii au cumpărat apartamente în această casă (în total erau 30 de apartamente), care acum, după explozie, va fi demolată definitiv. A explodat o butelie cu gaz[14].

Dat fiind că imobilul a fost construit nelegitim şi locatarii nu au documente de cumpărare, a apărut problema compensaţiilor sau a cazării familiilor ce au pătimit. 

10. Pe data de 16 februarie, în Sankt-Petersburg, în Universitatea Tehnologiilor Informaţionale, Mecanică şi Optică, s-au prăbuşit planşeele de la etajele 5, 4 şi 3. În edificiu erau 800 de persoane. Victime nu s-au înregistrat. Din spusele salvatorilor, cauza prăbuşirii clădirii trebuie căutată în felul cum a fost construit şi reconstruit edificiul; în plus – acoperişul clădirii era defect[15].

Cazul este curios: nici cutremur de pământ, nici scurgere de gaze naturale, nici (Doamne fereşte!) act terorist. Posibil cauza accidentului a fost scurgerea apei de pe acoperiş. Chiar nu s-a văzut acest lucru?

Accidentul din Sankt-Petersburg este şi oarecum straniu. Asta pentru că în aceeaşi zi (sâmbătă, 16 februarie) conducerea FR anunţa prin intermediul mass-media implicarea ei în evenimentele din Siria, acordarea diverselor ajutoare umanitare, asigurarea securităţii refugiaţilor etc.

Deci, iniţial fă la tine acasă lucru calitativ, după care construieşte/reconstruieşte în Siria.

11. 23 februarie. În regiunea Lipeţk, persoane necunoscute au prădat automobilul poştei, care transporta colete. Autorităţile au promis compensaţii tuturor păgubaşilor. Tot atunci, chiar în centrul Moscovei, incendiul a cuprins un edificiu al Conservatorului. Cauza incendiului – încălcarea tehnicii securităţii[16].

Accidente rutiere [DTP]

1. În Federaţia Rusă, anual, se produc în mediu 150 000 de accidente rutiere. În februarie Duma de Stat a aprobat în prima lectură Legea ce înăspreşte pedepsele şoferilor care fug de la locul producerii accidentului[17]. În timpul discuţiilor s-a constatat că, între altele, există o sumedenie de pseudo-taxişti care, nimerind în accidente rutiere, dau bir cu fugiţii.

2. 11 februarie. Caz curios. În regiunea Vladimir, pentru a opri un vitezoman, poliţia a format un scut din autoturisme. Conform legislaţiei FR, conducătorii auto sunt obligaţi să îndeplinească ordinele poliţiei rutiere. Vitezomanul nu s-a lăsat oprit, lovind din mers o mulţime de automobile particulare. În sfârşit, a fost reţinut. Dar întrebările au apărut nu doar la poliţişti faţă de şoferul rebel, ci şi la proprietarii autoturismelor deteriorate faţă de poliţie. Întrebări mai multe decât răspunsuri. De ce nu au fost avertizaţi că poliţia i-a folosit într-un scop anume? De ce nu au folosit maşinile lor de patrulare, ale poliţiştilor? De ce nu au fost scoşi din autovehicule oamenii, inclusiv – copii din interiorul acestor maşini-scut? Cine va plăti costul reparaţiilor?

Răspunsul oferit de unii specialişti este: poliţia are dreptul să folosească maşinile civile pentru reţinerea inculpaţilor, numai că aceste maşini trebuie să fie autocamioane, având greutatea de nu mai puţin de 5 tone, în ele nu pot fi oameni, inclusiv şoferii acestor autocamioane[18]. Cine va plăti costul înlăturării daunelor aduse vehiculelor, dar şi daunelor morale? Ar fi trebuit poliţia rutieră, afirmă unii juriști ruşi.

3. 13 februarie, oraşul Ufa, Başkortostan, un accident rutier neobişnuit. Un autoturism, plin cu oameni,  a lovit din spate un TIR, agățându-se de acesta. Ultimul a continuat drumul şi doi kilometri a târât după el autoturismul. Nu au fost înregistrate victime, un pasager a fost rănit[19].

4. 19 februarie, în regiunea Rostov, un microbuz s-a lovit în plin de un camion de mare tonaj. În rezultat au murit şese persoane, alte 14, inclusiv – copii, – au fost internaţi în spital. Microbuzul, construit în 2016, se deplasa de la Rostov pe Don la Millerovo; se pare că şoferul a pierdut controlul volanului[20].

În 1974 am făcut serviciul militar în preajma oraşului Millerovo; cunosc acele locuri.

5. 24 februarie, în Sankt-Petersburg, în centrul oraşului, un autoturism a trecut pe trotuar, lovind mortal două persoane şi rănind alte trei. Deocamdată nu se cunosc cauzele acestei tragedii[21].

Un pic de pozitiv

1. La sfârşitul lunii ianuarie preşedintele RM Igor Dodon a mai realizat (pentru a câta zecea oară?) o vizită la Moscova. S-a întâlnit cu preşedintele Rusiei V. Putin, dar i-au lucit luceferii şi la ceremonia de împlinire a zece ani de la investirea în demnitatea de Patriarh al BOR a lui Kiril. Bun, da ce caută Dodon la un asemenea eveniment? Conform Constituţiei RM, „cultele religioase sunt autonome, separate de stat…” (art. 31). Au fost oare şi alţi preşedinţi de state? Lukaşenko, de pildă? Parcă nu l-am zărit. Bineînţeles, perseverenţa exagerată a lui Dodon de a se băga în sufletul demnitarilor ruşi, în al lui Putin, în mod special, a motivat, pe bune, un post de TV de la Moscova (NTV) să-l ridiculizeze pe preşedintele RM într-una din emisiuni. Vizitele lui Dodon la Moscova au devenit deja obiect de satiră. Doar câteva fraze: „Putin a intrat în sală, având înfățișarea omului pentru care Moldova trebuie să redevină vechea-bună Moldovă. Președintele Moldovei a intrat în sală când i s-a permis, având înfățișarea omului al cărui nume de familie este Dodon. Putin era pregătit să se întâlnească cu oricare Dodon”, sau: „Dodon asculta cu atenție ce a făcut Putin pentru a restabili relațiile cu Moldova și cerceta pereții și podul, să vadă ce poate fi reparat”, sau: „Dodon a anunțat că 65% dintre cetățenii R. Moldova consideră Rusia ca fiind un prieten, iar restul populației va ajunge în iad” [22].

Felicităm ziariştii ruşi pentru acest demers atât de potrivit. Bravo!

2. Din ştirile de pe data de 10 februarie aflăm că Igor Dodon a fost din nou ridiculizat la Moscova, de această dată de „Pervîi kanal” [„Canalul Unu”], în emisiunea „Вечерний Ургант” [„Urgant de seară”; Ivan Urgant fiind producătorul emisiunii] (pe data de 6 februarie). Subiectul abordat de autorii emisiunii era legat de împărţirea spaţiilor de pe Lună, între americani şi ruşi. „De ce doar Statele Unite ale Americii şi Rusia împart teritoriul Lunii”, întreabă preşedintele Moldovei Igor Dodon (hohote de râs în sală)[23]. Din replică nu iese neapărat că Dodon vrea şi el un spaţiu pe Lună, aşa cum au comentat unele surse. Pe de altă parte, de ce nu, ţinând cont de cum se bagă Dodon nepoftit de nimeni în Rusia?

Din nou felicitări, de această dată realizatorilor emisiunii „Вечерний Ургант”. Bravo! Prin eforturi comune, poate, îl vom tempera acest clovn politic, mare amator de turism pe seama banilor bietului popor moldav.

Igor Dodon nu este problema RM, ci şi a Rusiei. La parada militară de la 9 mai 2018, alături de V. Putin a fost doar Dodon. FR nu are oare alţi aliaţi decât Dodon? Ceva mai târziu, cunoscutul om politic rus din opoziţie Nikita Isaev spunea: „L-am expus pe Piaţa Roşie pe un oarecare Dodon, care nu-i sesizat nicăieri”[24].

2. Există la „Pervîi kanal” emisiunea „На самом деле / Na samom dele”, ceea ce în traducere înseamnă „De fapt” („Ce a fost în realitate, / în corespundere cu adevărul”). Sunt emisiuni bune. Vom reveni.

28 februarie 2019

anatol_petrencu@yahoo. com


[1] Послание президентаÎn: https://www.youtube.com/watch?v=dt-IDPWJrZk [accesat 24. 02. 2019]

[2] В Кизляре несколько часовÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-01/12:00#8 [accesat 1 februarie 2019]

[3] Число погибшихÎn: https://lenta.ru/news/2019/02/03/dtp/[accesat 3 februarie 2019]

[4] В результате ДТП с автобусом в Калужской облаcтиÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-03/12:00#2 [accesat 3 februarie 2019]

[5] До семи возросло число погибшихÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-04/15:00#3 [accesat 4 .02. 2019]

[6] Cледком возбудил уголовное делоÎn: https://vm.ru/news/588318.html [accesat 5. 02. 2019]

[7] В Кемеровской областиÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-08/09:00#2  [accesat 8.02.2019]

[8] Трагедия в КалугеÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-08/09:00#6 [accesat 8.02.2019]

[9] В Екатеринбурге представили  к госнаграде мужчинуÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-10/10:00#1 [accesat 10. 02. 2019]

[10] В Казани подводят итогиÎn:  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-13/09:00#3 [accesat 13. 02. 2019]

[11] В аэропорту БарнаулаÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-12/15:00#2 [accesat 12. 02. 2019]

[12] В Ингушетии пожарные несколько часов не могли потушить сторительный супермаркетÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-14/09:00#8 [accesat 14. 02. 2019]

[13]В КрасноярскеÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-15/09:00#3 [accesat 15. 02. 2019]

[14] Следователи выяснилиÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-15/12:00#3 [accesat 15. 02. 2019]

[15]В петербургском университете информационных технологийÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-16/21:00#7 [accesat 16. 02. 2019]

[16]Пожарные ликвидировали пожар [sic!] În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-23/12:00#7 [accesat 23. 02. 2019]

[17] Госдума в первом чтенииÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-07/18:00#3 [accesat 8.02.2019]

[18] Во Владимирской областиÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-11/21:00#10 [accesat 12.02.2019]

[19] В Башкортостане фура два километра тащила за собой набитую пассажирами легковушку, которая зацепилась за грузовик. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-13/12:00#12 [accesat 13. 02. 2019]

[20] В Ровтовской области пассажирский микроавтобусÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-19/18:00#7 [accesat 19. 02. 2019]

[21]В центре Петербурга În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-02-24/12:00#5 [accesat 24. 02. 2019]

[24] Либерал Исаев вступил в спорÎn: https://www.youtube.com/watch?v=vco4vf4OnKk [accesat 15. 02. 2019]

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva