Igor Dodon şi Vladimir Zelenski, ce ar fi de spus?
Despre victoria lui Vladimir Zelenski am scris într-un articol, publicat pe data de 18 martie 2019[1]. Am arătat care au fost factorii, care l-au propulsat în potenţialii învingători ai cursei prezidenţiale. Iar duminică, 21 aprilie 2019, Vl. Zelenski a fost primul.
Printre primii care l-au felicitat a fost şi preşedintele R. Moldova (RM), dl Igor Dodon. Bravo, aşa e bine.
După ce l-a felicitat şi şi-a exprimat convingerea că dl V. Zelenski va contribui la „prosperarea în continuare a Ucrainei în beneficiul poporului său”, dl Igor Dodon şi-a exprimat speranţă ca în cel mai scurt timp să aibă posibilitatea de a se vedea cu nou alesul preşedinte al ţării vecine şi va discuta „agenda relaţiilor bilaterale”[2].
Ce ar fi de spus?
La moment, RM nu prezintă o prioritate de politică externă a Ucrainei. Sunt altele, mult mai arzătoare, pe primul loc fiind încetarea intervenţiei ruse în Luhansk şi Donbass, prin susţinerea regimurilor separatiste de acolo. În plus – Crimeea. După care – admiterea Ucrainei în NATO şi UE.
Pe acest fundal e de amintit cititorilor că Igor Dodon s-a solidarizat cu anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă (FR), (2014), a afirmat că de-facto Crimeea aparţine FR, nu a găsit cuvinte de condamnare a agresiunii ruse. Igor Dodon nu a luat atitudine faţă de intervenţia rusă în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei, create identic cu regiunea separatistă transnistreană la noi. În plus, – Igor Dodon simpatizează mai mult cu separatiştii transnistreni, decât cu patrioţii români-basarabeni, care au apărat integritatea teritorială şi independenţa RM, a cărui preşedinte este chiar Igor Dodon.
Pentru a negocia cu V. Zelenski, RM are nevoie de un alt preşedinte. Unul neimplicat în scheme corupţionale, unul decis să dialogheze direct cu liderii occidentali (înainte de victorie V. Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul RFG Angela Merkel), iar după victorie, la telefon, l-a felicitat preşedintele SUA Donald Trump), unul care pledează pentru admiterea ţării sale în NATO şi UE, unul care nu aleargă hojma la V. Putin să-i lingă călcâiele.
Apropo, V. Putin nu se grăbeşte să-l felicite pe V. Zelenski cu victoria obţinută. Nici Dmitrii Medvedev. De ce oare?
Mai mult decât atât: cred, la viitoarea întâlnire Putin-Dodon ultimul va fi mustrat pentru graba de care a dat dovadă, felicitându-şi omologul ucrainean. Timpul ne va demonstra.
PS. Centru le Excelenţă INIS „ProMemoria” va organiza în luna iunie 2019 o Masă rotundă la care va examina situaţia din ţara vecină după alegerile prezidenţiale din 21 aprilie şi perspectiva relaţiilor RM-Ucraina.
[1] Anatol Petrencu. Ucraina: victoria lui Vladimir Zelenski. În: http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=2786
[2] Igor Dodon. În: https://www.facebook.com/dodon.igor1/posts/2225421607698721 [accesat 22. 04 2019]