Rusia în flăcări şi lacrimi: tragedii şi cazuri excepţionale (4, aprilie 2019)

Rubrica: Federaţia Rusă: cu ochii pe ea

Îndemnul rămâne acelaşi: „Putin nu trebuie nici iubit şi nici urât, ci doar înţeles pentru a putea analiza lucid situaţia, pentru a putea construi o strategie şi o tactică utile intereselor noastre” (Vasile Ernu).

Abrevieri:

FR – Federaţia Rusă

RM – Republica Moldova

1.   Generalităţi

1. De mult timp am observat, dar am vrut să verific. Aşa şi este: asistenţa tehnică (microfoanelor, difuzoarelor etc.) în timpul convorbirilor (mese rotunde, conferinţe de presă etc.) preşedintelui FR Vladimir Putin este de producţie străină. De pildă, pe data de18 aprilie 2019, V. Putin a avut o întrevedere cu oameni de afaceri francezi. El a vorbit la microfon, de producţie… germană – Bosch[1]. De ce? Oare chiar nu sunt capabili ruşii să producă microfoane şi difuzoare proprii?

2. Am scris mai devreme despre efortul FR de a aduna şi prelucra gunoiul. Am adus şi exemple, demne de toată lauda. Dar nu peste tot e la fel. Reporterii Televiziunii Centrale [Elena Pici, corespondent TV] au pus pe post reportaje din anumite localităţi (oraşe), în care grămezile de gunoi au fost aruncate în preajma localităţilor, devenind focare de infecţii şi de boli pentru locuitori. Un astfel de caz este cel de la Volgograd (fostul Stalingrad).

Munţi de gunoi şi mirosuri urâte au încercuit oraşul-erou de pe Volga. Sute de gunoişti neautorizate continuă să fie susţinute de afacerişti ilegali, care deșartă mii de tone de gunoi: de la resturi de la construcţii până la deşeuri toxice. Locurile arătate de corespondenţi [Lâsaia Gora] nu sunt ordinare. În anii 1942-1943 aici s-a desfăşurat Bătălia de la Stalingrad, decisivă pentru mersul celui de-al Doilea Război Mondial. Sub mormanele de gunoi zac osemintele militarilor sovietici. Activiştii ecologişti depun anumite eforturi pentru a soluţiona problema.

Plata pentru depozitarea gunoiului la gunoiştile oficiale este 4,5 mii de ruble, pe când amenda pentru depozitarea nelegitimă este de  1 000 ruble[2].

Toate aceste nelegiuiri din jurul Volgogradului sunt demonstrate la TV în momentul în care nu departe de Moscova, de circa o lună, zilnic au loc antrenamente a mii de oameni, sute de unităţi de tehnică militară, inclusiv – avioane, elicoptere etc. pentru a defila pe data de 9 mai pe Piaţa Roşie din capitala FR. Se va sărbători cu fast aniversarea a 74-a (nici cel puţin nu e o dată rotundă) a victoriei Coaliţiei antihitleriste asupra Germaniei.

 2.      „Это был тяжелый год…” [Acesta a fost un an greu…]: aspecte ale culturii ruse contemporane

 Despre degradarea catastrofală a culturii ruse la etapa contemporană voi scrie în mod deosebit. Eu am în vedere folosirea de către unii artişti sau prezentatori TV a cuvintelor necuviincioase, a injuriilor, a unui limbaj vulgar. Voi prezenta mai jos câteva exemple şi mă voi referi la Stepan Slepakov, un interpret bine cunoscut în FR. El are diverse melodii ce conţin aspecte umoristice şi satirice, referitoare la realităţile din Rusia. Dar, se pare, nici dumnealui nu-i ajung cuvinte „civile” pentru a-şi exprima ideile. Astfel, cântece melodioase sunt înţesate cu înjurături şi cuvinte necuviincioase.

Iată textul melodiei „Acesta a fost un an greu”:

 Это был тяжелый год,

Был он тяжелей чем тот,

Неожиданно нам всем,

Много он принёс проблем.

 Но приходит Новый год,

Он нам счастья принесёт,

И я верю через год,

Дружно скажет наш народ[3]:

La a treia interpretare a strofei a două, cuvintele puţin diferă:

Но приходит Новый год,

Будет всё наоборот,

Он нам счастья принесёт,

И споём мы через год:

Traducerea liberă a strofelor:

Acesta a fost un an greu,

A fost mai anevoios ca celălalt,

Pe neaşteptate pentru noi toţi,

Ne-a creat multe probleme.

Vine, însă, Anul nou,

El ne va aduce fericirea,

Şi eu cred că peste un an,

Poporul nostru va spune:

„Acesta a fost un an greu,

A fost mai anevoios ca celălalt,

Pe neaşteptate pentru noi toţi,

Ne-a creat multe probleme”.

Vine, însă, Anul nou,

Totul va fi invers,

El ne va aduce fericirea,

Şi peste un an noi vom cânta:

Astfel, aceste două strofe se repetă de mai multe ori.

Cântecul este interpretat de un grup de bărbaţi. Stepan Slepakov stă pe scaun în faţa lor. Atunci când grupul de bărbaţi cântă un rând din strofă, Stepan Slepakov intervine cu „precizări”.

Corul: „Acesta a fost un an greu”,

S. Slepakov: „Da, kapeţ[4], în mod real, acesta a fost un an greu”.

Corul: „A fost mai anevoios ca celălalt”.

S. Slepakov: „Cu mult mai anevoios, cu mult”.

Corul: „Pe neaşteptate pentru noi toţi”.

S. Slepakov: [Blin[5]], noi în general nu ne-am aşteptat.

Corul: „Ne-a creat multe probleme”.

S. Slepakov: „Foarte multe probleme, foarte multe…”

La a şasea şi următoarele interpretări ale primei strofe, intervenţiile lui S. Slepakov sunt înjurături şi sudalme, pe care nu le pot publica, dar care demonstrează caracterul grav al anilor care trec, unul mai nefericit decât altul. Cu o precizare. La un moment, interpretul spune că anul ce s-a scurs „ne-a creat multe probleme”, şi precizează că, totuşi, nu tuturor ruşilor le-a adus probleme, dimpotrivă – unii din ei au huzurit.

Doar câteva din replicile autorului: „Blea…, ce-i asta? Anul trecut a fost pur şi simplu…” „Acestea nu mai sunt probleme, acesta-i pi…deţ”. Şi în continuare: „Mai greu an ca acesta nu a mai fost, acesta-i fundul, (…); era aproape să murim”.

 Deci, muzica protestatară nu poate fără injurii şi sudalme.

 La 30 aprilie 2019 cântecul a avut 6 168 755   vizualizări şi  13 714 comentarii.

 Este interesant comentariul celui ce a semnat Vladimir Vladimirov: „Oricât de trist şi de veridic ar fi, [cântecul] este o capodoperă. Este imnul noii Rusii, [Rusiei] lui Putin”[6] .

 3.      Incendii

 1. În noaptea de la 1 spre 2 aprilie, în oraşul Kaliningrad, un incendiu puternic a mistuit o fabrică de hârtie şi celuloză (la momentul incendiului fabrica nu lucra). Flăcările au cuprins o suprafaţă de 1 500 m² şi erau văzute la o distanţă de câţiva kilometri. Autorităţile studiază cauzele izbucnirii incendiului. Nu au fost înregistrate victime[7].

 2. 2 aprilie. În Sankt-Petersburg, în blocul administrativ al Academiei militare „Mojaiski”, în timpul orelor de curs, s-a produs o puternică explozie. În spital au fost internate patru persoane. Academia pregăteşte cadre pentru trupele cosmice, forţe anti-rachetare etc.[8]. Ulterior nu au mai fost oferite comentarii.

3. În noaptea de la 6 spre 7 aprilie, la nordul Moscovei, a ars o parcare auto, situată la subsolul unui imobil de 20 de nivele. Incendiul a cuprins o suprafaţă de peste 500 m². O persoană a fost internată în spital, alte 400 au fost evacuate din clădire. Suma pierderilor nu a fost anunţată[9].

4. În noaptea de la 13 spre 14 aprilie un incendiu devastator a cuprins parcul naţional „Losinnîi ostrov” din regiunea Moscova. Flăcările au cuprins peste 1 000 de m². Se presupune că cineva intenţionat a dat focul.

În continuare, prezentatoarea ştirii a spus că în cele mai multe cazuri anume oamenii provoacă incendiile în natură prin folosirea neatentă a focului, prin organizarea numitelor „picnicuri”etc. În FR, în ultimele 24 de ore, suprafaţa incendiilor s-a mărit la 13 000 de hectare. Cele mai extinse incendii se înregistrează în regiunile Transbaicală şi Habarovsk[10].

5. Ştirile zilei de 15 aprilie, privind incendiile din regiunea Habarovsk, sunt tot mai îngrijorătoare. Sâmbătă şi duminică, 13-14 aprilie, focul a mistuit 50 de construcţii, un bărbat, care a încercat să-şi salveze vila, a murit. Sunt postate reportaje din regiunea Nijnii Novgorod: un bătrân a dat foc la iarba uscată, focul s-a perpetuat repede, a ajuns la case (a lui şi a vecinilor), construite din bârne şi într-un sfert de oră din ele a rămas doar cenuşa. În timpul emisiunii, teritoriul, cuprins de incendii era de 15 000 de hectare, deci – focul se extinde.

Din spusele reporterului, cauza calamităţilor este incendierea ierbii uscate din considerente agricole: în Rusia se consideră că cenuşa rămasă va îmbogăţi solul şi roada va fi mai bună. În realitate, spun specialiştii, această opinie este greşită: la ardere mor toate vietăţile ce vieţuiesc pe solul, cuprins de flăcări.

Problema incendiilor, ce au cuprins multe regiuni ale FR, a fost abordată de însuşi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, care a convocat în şedinţă Consiliul de Miniştri şi unde Evghenii Zinicev, Ministrul pentru Situaţii Excepţionale, a prezentat un raport. Şi Ministrul Resurselor Naturale şi Ecologiei, Dmitrii Kobâlkin, a vorbit despre măsurile luate de guvern în privinţa ocrotirii pădurilor. Persoana care dă foc ierbii şi provoacă incendii de proporţii, numite „calamităţi naturale” este amendată cu circa 5 000 de ruble[11].

6. 18 aprilie. Incendiile forestiere din Extremul Orient rus s-a extins. Focul a ajuns în preajma unor localităţi din raionul Blagoveşcensk, regiunea Amur. Oamenii au fost pregătiţi pentru evacuare. Au fost identificate puncte de amplasare a persoanelor. În regiunea Habarovsk aria de extindere a focului s-a dublat, inclusiv flăcările au mistuit vegetaţia rezervaţiei naturale „Aniuisk”, în care viețuiesc tigri de Amur. La stingerea incendiilor a fost antrenată şi aviaţia[12].

 7. 19 aprilie. În oraşul Kansk, regiunea Krasnoiarsk, s-a aprins şi a ars acoperişul unei clădiri cu patru nivele. Locatarii încă dormeau; au fost treziţi şi evacuaţi, nimeni nu a suferit. Incendiul a cuprins circa 2 000 m². Cauza incendiului pare a fi un scurtcircuit[13].

8. 19. 04. 2019. Continuă incendiile forestiere în regiunile din estul FR. În regiunea Zabaikalie a fost declarată starea de urgenţă. Incendiul a cuprins douăsprezece localităţi, cinci persoane au avut de suferit. Au ars zeci de case, fără adăpost au rămas 240 de oameni.

V. Putin personal i-a poruncit lui Evghenii Zenicev, Ministrul FR în problemele Apărării civile, Situaţiilor excepţionale şi Lichidării calamităţilor naturale, să mărească numărul pompierilor şi să şi asigure în timp util evacuarea oamenilor în locuri sigure[14].

9. Tot azi, 19. 04., în oraşul Nijnekamsk, Tatarstan, în timpul lucrărilor de reparaţie, a ars fabrica de producere a masei plastice. Au fost rănite 17 persoane, dintre care patru sunt în stare gravă[15].

10. 20-21 aprilie. În FR continuă să ia proporţii incendiile forestiere. Postul central de TV al FR a anunţat că a crescut numărul victimelor: deja 29 persoane au avut de suferit în urma incendiilor –  8 persoane se aflau în spitale, alte patru sunt în reanimare. Stihia a cuprins peste 400 de oameni, au ars multe case, sate întregi, cirezi de animale. Incendiul a cuprins o suprafaţă de peste 14 000 hectare. Focul continuă se ardă în regiunile Primorie, Habarovsk, Regiunea Autonomă Evreiască, Bureatia, regiunea Pskov, Başkiria. Aşa cum afirmă specialiştii, cauza principală a incendiilor este factorul uman: oamenii dau foc la iarba uscată sau gunoi, iar vântul puternic extinde focul[16].

11. Ştirile de pe data de 22 aprilie continuă să fie alarmante: incendiile forestiere continuă să bântuie în regiunile din Răsăritul Îndepărtat al FR. Suprafaţa cuprinsă de incendii este de 21 000 de hectare (vezi mai sus: erau 14 000 ha). Numărul persoanelor ce au avut de suferit a ajuns la 645. Este vorba de oameni care şi-au pierdut casele, averea sau au căpătat arsuri. La stingerea incendiului au fost mobilizaţi 15 000 de specialişti, tehnică specială, inclusiv – avioane. În regiunea Tula a ars parţial o casă cu etaj[17].

12. În noaptea de la 22 spre 23 aprilie, incendiile forestiere au continuat să facă ravagii. Ştirile de dimineaţă sunt de groază: zeci de noi case au ars până la temelie. Voluntarii, care au adus ajutor umanitar, au filmat scenele de groază, unele fragmente din filmări au fost puse pe postul central de televiziune al FR. În regiunea Tver o jumătate de sat a ars; în alte regiuni – aceleaşi scene apocaliptice (mai ales în Zabaikalie). Un pompier încearcă din răsputeri să stingă focul cu… lopata[18]. Situaţia pare a fi curioasă: la aşa proporţii ale nenorocirii şi doar cu o simplă lopată?

13. 23 aprilie, Pervîi kanal, buletinul informativ de la ora 21:00. Ştiri deloc liniştitoare: incendiile forestiere continuă să se extindă, din Zabaikalia [Transbaicalia] în regiunile centrale ale FR: flăcările au cuprins regiunile Pskov, Tver, Vladimir,  Au fost înregistrate sute de oameni care au avut de pătimit. Sunt victime umane. Prezentatorul ştirilor repetă a câta oară: cauza incendiilor este aprinderea de către oameni a ierbii uscate[19]. Bun, dar deja săptămâni întregi posturile de TV transmit reportaje, privind dezastrul. Chiar atât de neinformaţi să fie locuitorii FR şi atât de inconştienţi? Este incredibil ce se întâmplă. Da poate e o formă de protest împotriva actualei guvernări a FR?

14. Pe data de 25 aprilie, preşedintele FR Vladimir Putin a convocat la Cita o consfătuire cu responsabilii regiunii Zabaikalie şi a examinat situaţia creată după incendiile forestiere. La şedinţă a fost prezentată starea de lucruri la acel moment: incendiile au afectat circa 20 de localităţi, unele din ele au ars până la temelie; locuitorii acelor sate au pierdut toată averea, agonisită o viaţă întreagă. 85 de persoane au fost internate în spitale cu arsuri de diverse gravităţi. Au ars de vii 12 000 de animale domestice. Pierderile materiale sunt estimate la suma de un miliard de ruble.

Vladimir Putin a cerut responsabililor să elaboreze un plan de restabilirea a locuinţelor (până la 10 mai 2019), să plătească compensaţii băneşti pentru animalele pierdute etc., iar în septembrie 2019 a promis să viziteze din nou regiunea dată[20].

15. 26 aprilie 2019. Un incendiu de mari proporţii s-a produs la o uzină militară. În Krasnoiarsk au luat foc depozitele uzinei „Krasmaş”. Din ştirile prezentate ar fi ars mărfuri civile: 50 000 de frigidere[21]. Ştirea pare a fi credibilă: uzina produce armament, dar are nevoie de bani; îi poate câştiga, producând mărfuri de larg consum (frigidere, în cazul dat), realizându-le şi încasând banii.

16. 28 aprilie, duminică, Paştele la creştinii ortodocşi. Nu departe de Voronej, pompierii au reuşit să stingă un incendiu de proporţii deosebit de mari: a luat foc depozitul reţelei comerciale „Magnit”. Flăcările au mistuit mărfurile depozitate pe o suprafaţă de peste 40 000 m². Puţinii oameni care erau în interior au fost salvaţi. Posibilele cauze ale incendiului: scurtcircuit sau încălcarea regulilor anti-incendiare[22].

17. În cadrul emisiunii de la ora 21, «Воскресенье. Толстой» [„Duminică. Tolstoi”] (Piotr Tolstoi, deputat în Duma de Stat, tot el – producătorul şi comentatorul unui săptămânal cu acest titlu, unul din cei mai aprigi promotori şi susţinători ai politicii lui V. Putin) din nou despre incendiile din FR. A fost prezentată o recapitulare a incendiilor săptămânii. Focul continuă să facă prăpăd[23].

18. De pe data de 29 spre 30 aprilie, în FR, teritoriul cuprins de flăcări s-a mărit de patru ori, ajungând la 30 000 de hectare. 80 la sută din incendii au loc în regiunile Priamurie şi Zabaikalie. În regiunea Amur a fost introdusă starea de urgenţă. Incendiile s-au extins în Bureatia şi Regiunea Autonomă Evreiască, flăcările ajungând la Birobidjan, capitala autonomiei[24].

 19. 30 aprilie. În oraşul Piatigorsk a luat foc un magazin de produse petroliere. Suprafaţa incendiului a fost de 2 500 m². Incendiul a fost localizat. Nu sunt ştiri referitoare la victime[25].

4. ДТП/ DTP [Accidente rutiere]

1. În anul 2018, în accidentele produse în FR, au murit 18 214 oameni, iar 214 853 au avut leziuni corporale. În total s-au înregistrat 168 099 accidente rutiere. În fruntea acestui sinistru clasament se află regiunea Krasnodar (aici au decedat 1 053 persoane). Urmează regiunea Moscova – 938 persoane, regiunea Rostov – 554 persoane, Başkiria – 550 oameni, oraşul Moscova -  465 persoane. Un număr impunător de victime a fost înregistrat în regiunea Voronej, ţinutul Stavropol, regiunile Leningrad, Celeabinsk şi Nijegorodsk.

În acelaşi timp, cele mai sigure regiuni privind securitatea rutieră au fost regiunea autonomă Ciukotă (2 victime), regiunea autonomă Neneţk (3 persoane decedate), după care urmează regiunea Magadan (30 persoane), Regiunea autonomă Evreiască (32 persoane decedate), Republica Altai (36 persoane). Cercetările au demonstrat că a sporit numărul şoferilor experimentaţi, implicaţi în accidente (conducătorii auto, cu un stagiu de muncă de peste 15 ani au comis 61 519 accidente, cu 2,8 % mai mult decât în anul 2017, iar şoferii cu un stagiu de muncă între 10 şi 15 ani au comis 21 276 accidente, cu 4,9 % mai mult decât în 2017). În FR, anual mor în accidente 4 500 persoane, iar altele 25 000 sunt rănite din cauza conductorilor auto, ce se urcă la volan în stare de ebrietate[26].

Pentru comparaţie:

 Cifrele arată că în România anului 2016 au avut loc peste 27 000 de accidente rutiere. 1 900 de persoane și-au pierdut viața în aceste accidente, alte 8 300 au fost rănite grav. În medie, cinci români și-au pierdut viața în fiecare zi a anului 2016 din cauza acestor accidente[27].

2. Deocamdată, principala problemă a Rusiei este cea a tragediilor, provocate de accidentele rutiere. O dovadă în plus este şi analiza unui aspect al acestui subiect, discutat la emisiunea „Толстой. Воскресенье” [„Tolstoi. Duminică”], de pe data de 4 aprilie 2019. Este vorba de implicare taximetriştilor în accidente rutiere cu urmări grave pentru pasageri. Iată ce am spicuit din relatările acelei emisiuni:

Pe rol de comentator, Piotr Tolstoi spune că, atunci când urcăm în taxi sau microbuz, fiecare din noi nu ne punem întrebarea – are oare acest şofer permis de conducere şi licenţă de conducător auto, este oare în stare fizică bună, s-a săturat de somn, dacă mijlocul de transport este un stare bună etc. De această încredere se folosesc, însă, unii transportatori ilegali, şoferi, ce nu au licenţă, nu au permis de conducere, nu au experienţa necesară sau, dimpotrivă – au avut multiple încălcări ale Regulilor de circulaţie; mijloacele de transport sunt uzate sau deteriorate.

Realizatorii emisiunii au adus câteva pilde, prima fiind accidentul de pe magistrala Tula-Moscova (vezi punctul 3, mai jos). Şoferul microbuzului nu avea licenţă pentru transportul pasagerilor. Este arătat un alt exemplu: un taximetrist a doborât un poliţist, care a rămas viu printr-o minune. S-a constatat: taximetristul era sub influința substanţelor narcotice. În plus, şoferului i se retrăsese permisul de conducere doi ani în urmă, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Realizatorul materialului, Ilia Andreev, spune că nu este uşor să deosebim un mijloc de transport legal de altul ilegal: ele arată la fel, staţionează în acelaşi loc şi plata serviciilor este aceeaşi. Responsabilitatea şoferilor, însă, este diferită: la şoferii ilegali de securitatea pasagerilor nimeni nu poartă răspundere.

La momentul actual, spune Ilia Andreev, în Moscova, în fiecare al zecelea accident rutier este implicat un taximetrist. Aceeaşi situaţie e şi pe FR în ansamblu. Autorii subiectului au prezentat o schemă/reţea de intermediari, existentă între pasager şi taximetrist, care însuşeşte banii şi nu duce nici o răspundere de calitatea serviciului auto. În caz de nenorocire, responsabil este doar şoferul, care, posibil, a lucrat 8, 12 sau chiar 24 de ore[28].

3. Pe data de 4 aprilie, la periferia Moscovei, pe autostrada „Don”,  un microbuz, ce se deplasa din Tula spre Moscova, a intrat cu viteză mare în spatele unui TIR. În rezultatul impactului şase persoane au decedat pe loc. După cum au constatat organele de poliţie, şoferul microbuzului nu avea documente, ce-i permiteau transportul pasagerilor, adică activitatea lui era ilegală. Alte două persoane, inclusiv o fetiţă de 8 anişori, au fost internate în spital, în stare gravă.

4. În conformitate cu informaţiile, prezentate de Mihail Cernikov, şeful Direcţiei principale privind siguranţa transportului a MAI al FR, în primele trei luni ale anului 2019, în 30 de regiuni ale Rusiei, numărul accidentelor rutiere s-a mărit de două ori în comparaţie cu aceiași perioadă a anului 2018. În accidentele produse au decedat peste 3 000 de oameni. Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere s-a dublat în regiunile Sahalin, Tver, Kaliningrad, Amur, Ivanovo, în ţinuturile Habarovsk şi Kamciatka, în Republica Bureată. Responsabilii MAI al FR au recomandat şefilor departamentelor de profil să analizeze cauza deteriorării situaţiei date şi să ia măsuri de reducere a accidentelor[29].

5. 16 aprilie. În Moscova, un autobuz de rută a distrus un gard, după care s-a oprit într-un copac. Accidentul a avut loc seara târziu. În salonul autobusului erau 25 persoane, 9 au avut de suferit, dintre care 4 au fost internate în spital. Cauza accidentului: şoferului brusc i se făcuse rău şi el a pierdut controlul maşinii[30].

6. 17 aprilie. În regiunea Krasnoiarsk, la o trecere de cale ferată, o locomotivă Diesel a lovit un autobuz. În rezultat, trei persoane, – şoferul şi două doamne, – au avut de suferit. Nu a fost identificată cauza accidentului[31].

7. În aceeaşi zi: pe aeroportul „Vnukovo” din Moscova, la decolare, s-a aprins motorul avionului de pe ruta Moscova-Mahacikala. De frică, unii pasageri au deschis uşa de rezervă şi au ieşit pe aripa avionului. Comandantul navei i-a chemat înapoi în salon. Compania aeriană a schimbat nava[32].

8. 19 aprilie. În centrul oraşului Sankt-Petersburg, cu viteză exagerat de mare, şoferul unei limuzine a încercat să treacă intersecţia la culoarea roşie a semaforului. Manevra s-a dovedit a fi fatală: a fost lovit de un alt automobil, a fost aruncat pe trotuar, la rându-i, lovind un pieton, ce a căzut în canalul „Fontanka”. Au fost rănite încă 6 persoane, inclusiv un copil, cetăţeni ruşi, dar şi turişti din alte state. Toţi au fost internaţi în spital[33].

Concluzie:

În aprilie 2019, în FR, cele mai multe victime au fost provocate de accidentele rutiere. Cauzele: vitezele excesive, nerespectarea regulilor de circulaţie.

Urmează pagubele uriaşe, produse de incendii. Este vorba de oraşe, sate, dar – în mod special, acum, în aprilie, – de incendiile forestiere, interpretate uneori ca fiind calamităţi naturale.

Vom reveni cu prezentarea situaţiei în FR în luna mai 2019.

 30 aprilie 2019

anatol_petrencu@yahoo.com


[1] Владимир Путин встретился с представителями французских деловых кругов. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-18/18:00#3 [accesat 18 aprilie 2019]. Din Internet aflăm că Bosch este numele scurt al companiei germane Robert Bosch gmbH, înfiinţată la Stuttgard în 1886 de Robert Bosch. Are peste 300 de sucursale în peste 60 de ţări.

[2] Волгоград оказался в кольце нелегальных свалок. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-18/12:00#4 [accesat 19. 04. 2019]

[3] Семён Слепаков. Тяжелый год. În: https://www.youtube.com/watch?v=5P6ADakiwcg [accesat 21. 04. 2019]

[4] Înseamnă „insucces”, „totul s-a sfârşit”, „catastrofă”.

[5] În limba rusă cuvântul блин  [blin] înseamnă clătită. Al doilea sens al cuvântului, foarte des întâlnit la vorbitorii de limbă rusă este identic cu блядь [bleadi], adică curvă şi se foloseşte în cazul unor situaţii emoţionale exagerate.

[6] Владимир Владимиров. «Шедевр как бы грустно и правдиво это было. Гинм новой путинской России». În: Семён Слепаков. Тяжелый год

[7]В Калининграде выясняют… În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-02/09:00#2 [accesat 2. 04. 2019]

[8] Взрыв произошел в Военной АкадемииÎn: https://www.interfax.ru/russia/656754?utm_source=smi2 [accesat 2. 04. 2019]

[9]  На севере Москвы горелÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-07/12:00#5 [accesat 8. 04. 2019]

[10] În: Поджог мог стать причиной пожараhttps://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-14/12:00#3 [accesat 14 aprilie 2019].

[11] Крупные пожары в российских регионах как следствие поджогов сухой травы – в огне еысячи гектаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-15/15:00#5 [accesat 15. 04. 2019]

[12] На Дальнем Востоке увеличивается площадь лесных пожаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-18/12:00#2 [accesat 19.04.2019]

[13] В Красноярском крае все утро тушили крупный пожар в жилом доме. În:

 https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-19/09:00#10 [accesat 19.04.2019]

[14] Режим чрезвычайной ситуации из-за степных пожаров введен на всей территории Забайкальского края. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-19/21:00#2 [accesat 19 04. 2019]

[15] В Нижнекамске в результате сильного пожара на заводе по производству пластика пострадали люди. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-19/21:00#3 [accesat 19. 04. 2019]

[16] За сутки пожары произошли в 17 населенных пунктах Забайкальского края. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-20/21:00#2; vezi şi: МЧС предупреждает о предстоящем усилении ветра в Забайкалье, где бушуют пожары. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-21/12:00#3 [accesat 21. 04. 2019]

[17] Ситуация с природными пожарами в российских регионах остается сложной. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-22/09:00#7  [accesat 22.04.2019]

[18]Десятки домов сгорели за сутки в российских регионах в результате природных пожаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-23/12:00#2 [accesat 23.04 2019]

[19] От Центральной России до Забайкалья беспечность оборачивается пожарами и сотнями пострадавших. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-23/21:00#2 [accesat 23 04. 2019]

[20]В Забайкалье Владимир Путин провел совещание по ликвидации последствий природных пожаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-25/09:00#3 [accesat 30 aprilie 2019]

[21] Серьезный пожар произошел на одном из военных заводов России. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-26/21:00#6 [accesat 30. 04. 2019]

[22] Под Воронежем полностью потушен сильнейший пожар. În:  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-28/12:00#8 [accesat 30. 04. 2019]

[23] В России во многих регионах продолжают бушевать пожары. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-28/21:00#9 [accesat 30. 04. 2019]

[24] Площадь лесных пожаров в России за сутки увеличилась в четыре раза. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-30/09:00#4 [accesat 30. 04. 2019]

[25] Крупный пожар под Пятигорском локализован. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-30/12:00#2 [accesat 30. 04. 2019]

[26] Названы самые опасные для водителей российские регионы. În: https://rg.ru/2019/04/08/nazvany-samye-opasnye-dlia-voditelej-rossijskie-regiony.html [accesat 9 04. 2019]

[27] Cel mai grav accident rutier petrecut vreodată în România. În: https://playtech.ro/stiri/cel-mai-grav-accident-romania-1110 [accesat 21.04.2019]

[28] Толстой. Воскресенье… În: https://www.1tv.ru/shows/tolstoy-voskresene [accesat 9. 04. 2019]

[29] МВД России: в 30 регионах странв зафиксирован двукратный рост ДТП. În:

 https://eadaily.com/ru/news/2019/04/09/mvd-rossii-v-30-regionah-strany-zafiksirovan-dvukratnyy-rost-dtp [accesat 14 aprilie 2019]

[30] В Москве расследуютÎn: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-16/09:00#7 [accesat 18. 04. 2019]

[31] В Красноярском крае тeпловоз на нерегулируемом переезде протаранил рейсовый автобус. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-17/15:00#6 [accesat 18 aprilie 2019]

[32]Пассажирский лайнер не смог вылететь из Москвы в Махачкалу În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-17/21:00#8 [accesat 18 aprilie 2019]

[33] В интернете появились кадры страшной аварии в центре Санкт-Петербурга În:

 https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-19/09:00#4 [accesat 19.04.2019]

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva