„Deadea Vova, Mî s toboi”: Rusia în flăcări şi lacrimi. Tragedii şi cazuri excepţionale (mai 2019)

1.      Incendii

În mai au bântuit incendiile, numite „forestiere”, în foarte multe regiuni şi autonomii ale Federaţiei Ruse (FR). Televiziunile centrale au fost nevoite să informeze populaţia despre aceste dezastre, numite „naturale”. De ce „naturale” dacă de fiecare dată prezentatorii ştirilor vorbeau despre „factorul uman”, adică oamenii au fost (sunt) acei factori, care dau foc la grămezile de gunoi, la iarba uscată sau la paie etc. Iată cronica incendiilor din mai 2019:

1. 3 mai 2019. În FR continuă incendiile forestiere. Pompierii au reuşit să stingă 148 focare de incendii de pe o suprafaţă de peste 40 000 de hectare. Incendiile continuă în Zabaikalia, regiunea în care au ars peste 100 de case. La stingerea incendiilor au fost folosite două avioane. Situaţia continuă a fi complicată şi în Bureatia şi regiunea Amur, în care, în două raioane a fost introdusă starea de urgenţă[1].

2. 4 mai. Incendiile forestiere continuă: starea de urgenţă a fost decretată în Kurgan şi câteva raioane ale acestei regiuni. În localitatea Smolino focul a cuprins mai multe clădiri; cinci case au ars până la temelie. În raionul Ketovsk au ars mai mult de 20 de vile. Din cauza incendiilor circulaţia trenurilor în regiune a fost oprită provizoriu[2].

3. 5 mai. Prezentatoarea ştirilor de la „Pervîi kanal” anunţă că [în noaptea de la 4 spre 5 mai] incendiile forestiere s-au extins de 1,5 ori şi cuprind 45 mii de hectare, de la Ural până în Extremul Orient. Oraşul Habarovsk este învăluit în fum. Avioane „Anfibia-BE 200” şi elicoptere specializate „Mi-8” au fost trimise la stingerea incendiilor ce au cuprins insulele pe de râul Amur. Aici incendiile au distrus câteva zeci de case (construcţii).

În acelaşi timp, în regiunea Kurgan flăcările au mistuit peste 80 de case. Autorităţile au intentat trei dosare penale. În opinia redacţiei, cauza incendiilor rămâne a fi omul. În plus, prognozele meteo sunt descurajatoare: se aşteaptă timp călduros şi intensificarea vântului[3].

4. Ştirile de pe data de 7 mai rămân a fi îngrijorătoare: în regiunea Irkutsk incendiile forestiere s-au extins pe o suprafaţă de două ori mai mare decât erau pe 6 mai. Ministerul Situaţiilor Extraordinare a FR a trimis în regiunea dată noi forţe, în special – să ocrotească localităţile din faţa incendiilor. Deja de zeci de ori prezentatorii afirmă: în pofida avertizărilor, oamenii continuă să aprindă iarba uscată, care – din cauza vântului puternic -, se transformă în incendii ce iese de sub control. La moment (7 mai) în FR focul s-a extins pe o suprafaţă de 60 000 de hectare[4].

5. 8 mai. În continuare ştiri înfricoșătoare despre incendiile forestiere din FR. Flăcările au cuprins peste 50 000 de hectare. Cea mai complicată situaţie este în regiunile Kurgan, Amur şi Irkutsk. Pe insula Sahalin flăcările au mistuit opt case. Curios: în timp ce incendiile continuă, s-au găsit fermieri care au continuat să folosească focul pentru arderea miriștii[5].

6. 10 mai. În regiunea Kurgan, militarii au intervenit în lupta cu incendiile. În lupta cu flăcările au fost mobilizate elicopterele „Mi-8”. În regiunea Irkutsk au ars deja 17 000 de hectare[6]. În total, incendiile au cuprins peste 60 000 hectare. Optzeci la sută din incendii au izbucnit din cauza oamenilor[7].

7. 11 mai. Din fondul de rezervă, Guvernul FR a alocat 450 milioane de ruble pentru persoanele ce au avut de suferit de pe urma incendiilor din Zabaikalie (pentru construirea caselor). În aprilie, focul a distrus circa 100 de case. Au avut de suferit 36 persoane. La momentul difuzării ştirii, în 18 regiuni ale FR pompierii (şi voluntarii) luptă cu flăcările[8].

8. 13 mai. Conform datelor furnizate de MCS la moment, în FR ard 150 000 de hectare de taiga, de la munţii Ural până la Extremul Orient[9].

9. 14 mai. Ştiri îngrijorătoare vin din regiunea Irkutsk. Focul s-a extins pe o suprafaţă de 9 000 de hectare. Ca şi în celelalte cazuri, şi în această ştire se afirmă: cauza incendiului este „factorul uman”. Flăcările au cuprins Parcul Naţional din Pribaikalsk. În regiunea Kurgan flăcările au cuprins 7 000 de hectare[10].

10. În noaptea de la 15 spre 16 mai, nu departe de Sankt-Petersburg, un incendiu a mistuit un depozit de carburanţi. Focul a cuprins 12 000 m². Incendiul putea fi văzut din Capitala nordului[11].

11. Pervîi kanal, 18 mai. Din nou au apărut ştiri, privind incendiile forestiere. În regiunea Irkutsk. Au ars mii de hectare de pădure; au ars case, baze de odihnă etc. Pompierii luptă cu flăcările, utilizând toate mijloacele disponibile. În acest an, spune corespondenta, „arde aproape întreaga Siberie” [12]. Sunt descoperite lucruri noi: se constată că multe incendii au pornit de la braconieri (rus. чёрные лесорубы).

12. 20 mai, ştirile de la ora 9. Din nou despre incendiile forestiere din regiunea Habarovsk. Imaginile arată cum ard construcţii auxiliare. Aceleaşi scene din regiunea Krasnoiarsk, satul Lesosibirsk: au ars 19 case de vară. La acest moment focul bântuie pe 6 000 de hectare; cea mai complicată situaţie este în regiunea Irkutsk[13].

13. În regiunea Irkutsk incendiile iau proporţii: focul s-a extins pe încă 200 de hectare. Cauza incendiilor, aşa cum afirmă prezentatorul ştirilor, este „factorul uman”[14].

Deci, focul a mistuit zeci de case, au ars câţiva oameni, au ars vite. Pagubele sunt uriaşe. Specialiştii afirmă că acest dezastru se repetă an după an. Şi de vină sunt oamenii inconştienţi sau iresponsabili.

2.      „Дядя Вова, мы с тобой![15] sau Rusia – tabără militară

Luna mai a fost una mai pronunţată în sensul promovării de către autorităţi şi mass-media, supusă acestora, a spiritului militarist. El a înglobat populaţia de la cea mai fragedă copilărie la preşedintele FR V. Putin. Mai a fost luna continuării muștruluielilor militare. Mii de cadeţi, ostaşi, ofiţeri, tehnicieni, aviatori etc. s-a pregătit pentru parada militară pe de data de 9 mai. În pofida faptului că 74 de ani de la capitularea Germaniei naziste nu este o dată rotundă, totuşi proporţiile antrenamentelor, dar şi parada propriu-zisă, au fost impresionante. Şi nu doar la Moscova, pe Piaţa Roşie, ci şi într-un şir de alte oraşe ale FR.

Un fenomen relativ nou, dar care ia mari proporţii, este ceea ce ruşii numesc „Бессмертный полк”, adică „Regimentul fără de moarte/nemuritor”. Având în piept panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, iar în mâini – portrete ale unor militari ruşi, care au luptat împotriva Germaniei, purtând drapele roşii ale fostei URSS, în multe cazuri – portretul lui Iosif Stalin, mulţimi de oameni de diferite vârste  mărşăluiesc pe străzile oraşelor nu doar din FR, ci şi din alte state, inclusiv – RM. În locul comemorării militarilor căzuţi în lupte (cu depuneri de flori la monumente, slujbe religioase, aprinderi de lumânări la biserici sau îngrijirea mormintelor), autorităţile de la Kremlin au transformat 9 mai într-o „sărbătoare”, însoţită de cântece, dansuri, beţii. Este îngrijorător faptul implicării copiilor în aceste manifestări: îmbrăcaţi în uniforme asemenea celor ostăşeşti, acestora li se prind la piept panglici bicolore, însemne ale URSS, în unele cazuri – chiar ordine sau medalii militare.

Educaţia patriotică a tinerilor şi tinerelor în FR, fiind făcută din vârsta cea mai fragedă, este una militaristo-agresivă. Copii au moştenit de la regimul totalitar comunist multe deprinderi, specifice acelor ani. De ex., defilări ale elevilor în coloane a câte patru persoane în rând, cu diverse drapele paramilitare, cu tobe şi cântece patriotice şi militare. În FR au fost întemeiate o mulţime de tabere para-militare de vară, există diverse cluburi para-militare, în care tinerii sunt antrenaţi în mânuirea armelor, în lupte marţiale etc.

Rusia democrată de astăzi nu s-a detaşat de cea sovietică: şi astăzi copiii sunt îndemnaţi să defileze şi să interpreteze cântece militariste. Un exemplu în acest sens poate fi cântecul „Дядя Вова, мы с тобой!” [„Nenea Vova, suntem cu tine!”]. Autorii cuvintelor şi melodiei sunt Veaceslav Antonov (tatăl) şi Nicolai Antonov (fiul) – „adevăraţi patrioţi ai ţării noastre” (aşa e scris la finalul clipului).

Inspirată de aceste cuvinte, dna Ana Kuvîciko, deputat în Duma de Stat a FR, a realizat un clip: un grup de copii, îmbrăcaţi în uniforme militare, interpretează cântecul, iar dna A. Kuvîciko se află în centru lor, susţinându-i. Iată cuvintele cântecului „Дядя Вова, мы с тобой!” [„Nenea Vova, suntem cu tine!”]:

„Двадцать первый век настал, / Шар земной от войн устал, / Население шара / Гегемон достал.

В Евросоюзе мнения нет, / Ближний Восток стонет от бед, / За Океаном лишён власти президент.

Refrenul:

А нам от северных морей, / Да до южных рубежей, / От Курильских островов, До Балтийских берегов.

А на Земле сей был бы мир, / Но если главный командир / Позавёт в последний бой,

Дядя Вова, мы с тобой!

А что достаниться тому, / Поколению моему, / Дать слабинку, / Потеряем всю страну.

А наши верные друзья, / Это флот и армия, / Память дружбы, / деда память красная звезда.

Refrenul.

Не достанется гряда, / Самураям никогда. / Грудью станем за столицу янтаря. / Севастополь наш и Крым, / Для потомков сохраним,

В гавань Родины Аляску возвратим.

Refrenul:

Traducerea liberă a strofelor este următoarea:

„A început secolul al XXI-lea / Globul pământesc a obosit de atâtea războaie / Populaţia Globului este sătulă de Hegemon [probabil sunt vizate SUA?].

Uniunea Europeană nu are o opinie / Orientul apropiat geme de nevoi / Preşedintele de peste Ocean este lipsit de putere” [probabil autorii se referă la preşedintele SUA Donald Trump?]

Urmează refrenul: „Noi, însă, de la mările de nord / până la frontierele de sud / De la insulele Kurile / până la malurile [Mării] Baltice / [am vrea ca] Pe aceste pământuri să fie pace / Însă dacă comandantul principal / Ne va chema în cea din urmă bătălie / [Atunci] Nenea Vova, noi suntem cu tine!”

Următoarea strofă: „Dacă ceea ce va moşteni / Generaţia mea / Şi [ea, generaţia mea] va da dovadă de slăbiciune / Noi vom pierde ţara. / Prietenii noştri fideli / Sunt flota şi armata / memoria prieteniei / memoria steluţei roşii a bunelului” [se are în vedere steluţa roşie cu cinci colţare purtată pe chipiul militarilor sovietici]. Urmează refrenul, după care ultima strofă: „Niciodată lanţul de insule [insulele Kurile] / Nu va reveni samurailor[16] / Vom sta „perete” [în apărarea] capitalei chihlimbarului [adică a Kaliningradului] / Sevastopolul nostru şi Crimeea / Le vom păstra pentru urmaşi” / Şi acum atenţie!: „În portul Patriei vom aduce Alaska”  [adică teritoriul SUA].

Tot în luna mai au avut loc multe consfătuiri şi inspecţii, organizate de şeful FR Vl. Putin, referitoare la complexul militar-industrial. Aceste subiecte au fost relatate amplu de televiziunile de stat. În una din seri (duminică, 19 mai) deputatul Piotr Tolstoi a expus poziţia Kremlinului referitoare la problema înarmărilor. Citez: „Unicii noştri aliaţi sunt armata şi flota noastră. Iluzia păcii generale demult a rămas în trecut. Acum este limpede: dragostea şi prietenia este oferită doar celor puternici [P. Tolstoi are în vedere puterea militară – A.P.]. Celor slabi imediat li se aduce democraţia, nemijlocit cu bombardierele FMA [Forţelor Militare Aeriene] ale Statelor Unite [ale Americii]. Noi nu putem refuza [neglija] potenţialul nostru militar, deoarece noi nu suntem Elveţia şi pe noi nu ne vor lăsa să fim neutri. Va fi de ajuns ca Rusia să demonstreze slăbiciune şi ea imediat va fi strivită. Bineînţeles, în numele unor scopuri, valori şi interese înalte. Iată de ce pentru Rusia elaborarea şi producerea activă [rapidă] a propriului armament, nu este o chestiune de prestigiu, ci una de supravieţuire, este problema [asigurării] suveranităţii noastre”[17]. În continuare, prezentatorul emisiunii a demonstrat centre industriale, care produc avioane militare Suhoi SU-47[18], Tu-22M3, altă tehnică de război, inclusiv – lansatoare de rachete „Kinjal[19] etc., precum şi imagini de la consfătuirea de la Soci a preşedintelui V. Putin cu factori de decizie din industria militară rusă. În minutul 3 al reportajului V. Putin îi întreabă pe aviatorii militari care le sunt condiţiile de viaţă (de trai). După o pauză, unul din piloţi zice: „[Condiţiile de viaţă] la toţi sunt diferite”, după care un alt pilot completează: „În principiu avem locuinţe de serviciu, iar după 20 de ani de stagiu primim apartamente”[20]. Se lasă impresia că există anumite probleme de ordin social pentru militarii ruşi.

Tot în această lună conducerea FR a renunţat la Tratatul ruso-american privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi mică şi acţiune[21], afirmând că SUA au fost primele care au renunţat la Tratat (în februarie 2019).

3. Explozii

Pe data de 12 mai, în localitatea Cistooziornoie din regiunea Rostov, s-a produs o explozie. Trei apartamente de la etaj au fost pulverizate, alte apartamente au avut de suferit. Deflagraţia s-a produs datorită scurgerii gazului natural. În rezultat a murit un om, strivit de pereţii casei, un copil – în drum spre spital, alte persoane au fost internate în spital[22].

4. Scandaluri

 1. Un scandal de rezonanţă s-a produs la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai. În conducta de petrol „Drujba” [„Prietenia”] au fost introduse impurităţi în cantităţi deosebit de mari. Cinci milioane tone de petrol [!], destinate statelor europene, au fost afectate. În petrol a fost introdus clorit, ceea ce dăunează infrastructura conductei de petrol (ţevile se deteriorează). Primii au bătut alarma bieloruşii, apoi polonezii şi alţii.

Preşedintele FR Vladimir Putin a fost nevoit să intervină. La Kremlin a fost chemat dl Nicolai Tokarev, preşedintele Companiei „Transnefti”, care a recunoscut că o firmă privată din regiunea Samara, în mod conştient, a încălcat tehnologia extragerii şi prelucrării petrolului. Persoanele vinovate vor fi trase la răspundere, spune dl N. Tokarev. Unii specialişti, intervievaţi de corespondenta „Pervîi kanal”, nu exclud comiterea unei diversiuni: cantitatea de clorit, introdusă în petrolul destinat exportului, este prea mare pentru o firmă privată. Dl N. Tokarev consideră că este vorba de o coţcărie.

Şi prim ministrul FR Dmitri Medvedev a intervenit, asigurând opinia publică că petrolul cu impurităţi va fi retras şi altul, curat, va fi trimis importatorilor.

Pierderile Companiei „Transnefti” sunt estimate la 500 milioane euro. Conducerea Companiei şi-a pus scopul curăţirii petrolului impur şi reexportării lui[23].

V. Putin vorbea despre ştirbirea reputaţiei FR pe arena internaţională şi despre necesitatea întăririi controlului calităţii producţiei, destinate exportului.

 2. Un alt scandal de proporţii a fost provocat de rezultatul votării la Concursul «Голос. Дети» [„Vocile copiilor”], organizat de Compania de Stat „Pervâi canal”. Cel mai apreciat copil a fost Maxim Erjan. În pofida evidenţei, învingătoare a concursului, cu peste 60 % din voturi, a devenit Mikel Abramova, fiica cunoscutei interprete Alsu, soţia miliardarului Ian Abramov. Revolta şi-au exprimat-o spectatorii, dar şi interpreţi cunoscuţi, între care Maxim Galkin şi Ala Pugaciova. Reţelele de socializare au fost „inundate” de comentarii critice. De ex., Zhora Kapustin a scris: „Se constată că nu e nevoie să cânţi până la ruperea aortei. E suficient să-l ai tată pe Abramov şi mamă pe Alsu. De groază este altceva: cumpărând victoria, aceşti părinţi nici nu pot înţelege că astfel îşi mutilează fiica”[24].

Pe data de 16 mai, conducerea Companiei de Stat „Pervâi canal” a luat decizia de a anula rezultatele concursului şi a organiza un nou concurs pe data de 24 mai.

 5. Catastrofe

1. Pe data de 5 mai, avionul „Sukhoj SuperJet-100” al Companiei „Aeroflot” de pe ruta Moscova-Murmansk a luat foc la scurt timp de la decolare. Piloţii au fost nevoiţi să aterizeze forţat pe acelaşi aeroport, Şeremetievo. În aeronavă erau 73 de pasageri şi echipajul din cinci persoane[25]. Au murit 13 persoane, între care doi copii; mai mulţi pasageri au fost internaţi în spital. Conform unei versiuni, cauza incendiului ar putea fi lovirea navei de fulger (timpul la Moscova era ploios). Aeroportul şi-a redus considerabil activitatea, avioanele fiind trimise la Nijnii Novgorod sau Sankt-Petersburg. Din alte surse de informaţii: din 78 de persoane, aflate la bordul avionului (pasageri şi echipaj) au supravieţuit doar 37[26]. Adică, au ars de vii 41 persoane. Dumnezeu să-i ierte!

Această teribilă catastrofă aviatică a stârnit zeci de comentarii cu privire la calitatea avionului, construit în FR şi care are multe locuri slabe. Este cumpărat doar de firma de transport aerian rusă „Aeroflot”. Specialiştii au scris şi despre slaba pregătire a piloţilor, incapabili să manevreze nava în mod manual.

 2. Pe data de 20 mai, în oraşul Serpuhov, la o benzinărie, s-a produs o explozie care a dus la moartea a trei persoane, o altă persoană a fost grav rănită. Deflagraţia s-a produs în momentul în care un sudor efectua lucrări în preajma unei cisterne goale, dar care conţinea vapori de benzină. Sudorul a încălcat grav regulile de securitate a muncii[27].

3. Pe data de 30 mai, în capitala Bureatiei, Ulan-udă, o rafală de vânt puternic a ridicat în aer o trambulină gonflabilă cu tot cu copii. Patru din ei au ajuns în stare gravă la spital. Cauza accidentului – neglijenţa proprietarilor trambulinei; ea nu a fost fixată aşa cum prevede regulamentul.

6. Crime

 21 mai. Poliţia a depistat o reţea de clinici false, în care „munceau” „medici” ce nu aveau studii în domeniu. A fost o reţea de escroci, care ademeneau oameni în vârstă (pensionari), „descoperea” la aceştia „boli grave” şi le propuneau un „tratament” destul de costisitor. Pagubele pricinuite oamenilor înşelaţi se ridică la peste un miliard de ruble. Oamenii legii au arestat mai multe persoane implicate în coţcăria medicală[28].

7. Avarii

24 mai. Pentru a doua oară în această săptămână a avut loc oprirea trenurilor Metroului din Moscova (pe anumite linii). Prima oprire a tenurilor în tuneluri a avut loc marţi, 21 mai, cea de-a doua – pe 24 mai. Dacă în primul caz cauza avariei a fost sistarea curentului electric, în cel de-al doilea caz este vorba de defecţiuni ale trenului (locomotivei electrice). Defectul a fost recunoscut şi de uzina producătoare – Metrovagonmaş -, care va plăti Metroului o amendă în sumă de 1,5 milioane ruble[29]. Nu au fost victime, dar cazurile date sunt neplăcute nu doar pentru conducerea Metroului, ci şi pentru administraţia oraşului. Metroul din Moscova avea o reputaţie bună.

 8. DTP

1. Numărul accidentelor rutiere a continuat să fie mare, despre cele mai violente au transmis TV oficiale. Astfel, pe data de 18 mai, în Volgograd, un TIR a lovit un microbuz. În rezultat au pătimit 17 persoane, dintre care două au ajuns în reanimare. Şoferul TIR-ului a declarat că au eşuat frânele[30].

2. Starea îngrijorătoare a accidentelor pe străzile şi şoselele FR a fost discutată şi în Duma de Stat. Deputaţii ruşi au luat măsuri legislative drastice, referitoare la conducătorii auto, aflaţi la volan în stare de ebrietate. Astfel, pe data de 29 mai, a fost aprobată Legea privind accidentele rutiere, comise în stare de ebrietate. Astfel de accidente sunt egalate cu omorurile cu premeditare; făptaşii riscă până la 15 ani de detenţie.

Vladimir Zelenski – Vladimir Putin

1:0 în folosul Ucrainei

Poziţia oficială a FR faţă de Ucraina rămâne a fi una ostilă. Preşedintele V. Putin (dar şi alţi demnitari de stat) nu l-au felicitat pe nou-alesul preşedinte al Ucrainei – Vladimir Zelenski. Ruşii sunt foarte supăraţi că unul din ultimele decrete, semnate de Petro Poroşenko şi aprobate de Rada Ucrainei a fost interzicerea folosirii limbii ruse în instituţiile de stat.

Propaganda de la Kremlin continuă să comenteze orice mişcare a noului preşedinte ucrainean, orice cuvânt al acestuia. Uneori se lasă impresia că Rusia oficială este mai mult preocupată de Ucraina, decât de propriile probleme. Rusia oficială continuă să considere că Ucraina nu poate fi un stat independent, că ucrainenii nu au identitate naţională, că limba ucraineană ar fi un dialect al limbii ruse etc. În aprilie-mai 2019 a avut loc un dialog de la distanţă, între preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski.

Fiind în China (aprilie-mai 2019), preşedintele FR Vladimir Putin a declarat că Rusia va oferi paşapoarte nu doar locuitorilor din cele două regiuni secesioniste Donbass şi Lugansk, ci tuturor ucrainenilor.

Nou-alesul preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski i-a replicat omologului său rus pe facebook, expunând, de fapt, noua concepţie a politicii Ucrainei nu doar faţă de Rusia, ci şi faţă de celelalte state post-sovietice (citeşte – şi Republica Moldova!) Iată textul preşedintelui ucrainean Vl. Zelenski:

Во-первых, я бы не советовал российским властям зря тратить время, пытаясь соблазнить граждан Украины паспортами РФ. Возможно, кто-то сделает это ради заработка или в попытке скрыться от уголовных преследований. Мы даже можем предоставить Владимиру Путину перечень граждан Украины, которым в ближайшее время станет очень неконфортно в стране, которую они цинично грабили, злоупотребляя высокими должностями. Пусть Россия снова решает, где больше всего ей нужны такие «профессионалы» – в Ростове или Магадане.

Российский паспорт – это право быть арестованным за мирный протест. Это право не иметь свободных и конкурентных выборов. Это право вообще забыть о наличии естественных прав и свобод человека. Поэтому не стоит рассчитывать что многие украинцы захотят стать «новой нефтью», в которую власть России пытается превратить собственный народ.

Украина не откажеться от своей миссии служить примером демократии для постсоветских стран, частью этой миссии станет предоставление защиты, убежища и украинского гражданства всем, кто готов бороться за свободу. Мы будем предоставлять украинское гражданство представителям всех народов, которые страдают от авторитарных и коррумпированных режимов. В первую очередь – россиянам, которые сегодня страдают едва ли не больше всех[31].

Traducere în română:

„În primul rând, eu n-aşi sfătui autorităţile ruse să piardă timpul în zădar, încercând să ademenească cetăţenii Ucrainei cu [oferirea] paşapoartele Federaţiei Ruse. E posibil că cineva va face acest lucru de dragul unui câştig [mai mare în Rusia] sau în încercarea de a se ascunde de urmărirea penală. Am putea chiar să-i oferim lui Vladimir Putin lista cetăţenilor Ucrainei, cărora în cel mai apropiat timp le va fi foarte neconfortabil, în ţara, pe care ei în mod cinic au prădat-o, făcând abuz de funcţiile înalte. Rusia să decidă din nou, unde are ea nevoie cel mai mult de aceşti „profesionişti” – în Rostov sau în Magadan.

Paşaportul rusesc înseamnă dreptul de a fi arestat pentru un protest paşnic. Este dreptul a nu avea alegeri libere şi competitive. Este dreptul de a uita în general de existenţa unor drepturi şi libertăţi fireşti ale omului. Iată de ce credem că nu mulţi ucraineni vor dori să devină „un nou petrol”, în care puterea din Rusia încearcă să transforme propriul ei popor.

Ucraina nu va renunţa la misiunea sa de a fi un exemplu de democraţie pentru ţările post-sovietice; o parte a acestei misiuni va fi oferirea apărării, azilului şi cetăţeniei tuturor celor ce sunt gata să lupte pentru libertate. Vom oferi cetăţenie ucraineană reprezentanţilor tuturor popoarelor, care suferă de pe urma unor regimuri autoritare şi corupte. În primul rând – ruşilor, care astăzi suferă, se pare, cel mai mult [în comparaţie cu alţii]”.

Bineînţeles, cuvintele lui Zelenski l-au cnocautat pe V. Putin. La cunoscuta „triadă” a lui V. Putin „Ortodoxie, autocraţie, popor” (rus.: „Православие, cамодержавие, народность”) Vladimir Zelenski opune „triada” sa: „Libertate, demnitate, onoare” (rus.: Свобода. Достоинство. Честь).[32]

În comparaţie cu Ucraina, în care zilnic se produc evenimente deosebite, Rusia devine o ţară plicticoasă. Nimic interesant, totul este previzibil. Cu toate acestea, vom studia în continuare viaţa poporului rus în toate aspectele ei.

anatol _petrencu@yahoo.com.

 31 mai – 1 iunie 2019


[1] Природные пожары продолжают бушевать сразу в нескольких регионах. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-03/12:00#2 [accesat 3 mai 2019]

[2] Из-за пожаров в Кургане и нескольких районах области введен режим чрезвычайной ситуации. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-04/21:00#4 [accesat 5,05,2019].

[3] Количество лесных пожаров в России за сутки увеличилось в полтора раза. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-05/12:00#6 [accesat 5 mai 2019]

[4] Площадь природных пожаров в Иркутской области за сутки увеличилась в два раза. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-07/09:00#6 [accesat 7. 05. 2019].

[5] Природные пожары в России охватывают новые территории În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-08/12:00#3 [accesat 13. 05. 2019].

[6] К тушению природных пожаров в Курганской области присоединились военные. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-10/10:00#2 [accesat 13. 05. 2019].

[7] В России огнем охвачено более 60 тысяч гектаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-10/12:00#3[accesat 13. 05. 2019]

[8] Почти полмиллиарда рублей правительство выделяет Забайкалью на новое жилье для погорельцев. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-11/21:00#2 [accesat 13. 05. 2019]

[9] По данным МЧС, за минувшую неделю зафиксировано более тысячи новых очагов природных пожаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-13/21:00#4 [accesat 13. 05. 2019]

[10] В Иркутской области горит более 9000 гектаров. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-14/09:00#8 [accesat 14 05. 2019]

[11] В Ленинградской области только под утро удалось ликвидировать крупный пожар на складе горюче-смазочных материалов. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-16/09:00#3 [accesat 23.05.2019]

[12] С новой силой вспыхнули природные пожары в Иркутской области. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-18/10:00#3 [Accesat 24 mai 2019]. Vezi şi: Резко ухудшилась обстановка с природными пожарами в Иркутской области. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-18/21:00#3 [accesat 24 mai 2019]

[13] Пожары бушуют во многих российских регионах. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-20/09:00#2 [accesat 25 mai 2019]

[14] На 200 гектаров за сутки увеличилась площадь природных пожаров в Иркутской области. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-21/09:00#3 [accesat 25 mai 2019]

[15]Nenea Vova, suntem cu tine!”

[16] În 1945 URSS a cucerit insulele Kurile care aparţineau Japoniei. Japonezii cer returnarea a patru insule, pe care ruşii nu doresc să le întoarcă. Este cauza nesemnării până azi a Tratatului de pace între FR (succesoarea de drept a URSS) şi Japonia.

[17] Развитию Оборонно-промышленного комплекса России на этой неделе было уделено особое внимание. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-19/19:40#6 [accesat 24. 05. 2019]

[18] Descrierea caracteristicilor acestor avioane vezi: Су-47«Беркут». În: https://ru.wikipedia.org/wiki/Cу-47; Ту-22М . În: https://ru.wikipedia.org/wiki/Ty-22 [accesat 25.05.2019]

[19] Кинжал (гиперзвуковой ракетный комплекс). În:

 https://ru.wikipedia.org/wiki/Кинжал_(гиперзвуковой_ракетный_комплекс) [accesat 25.05.2019]

[20] Развитию Оборонно-промышленного комплекса России…, min.3.

[21] Президент внес в Госдуму законопроект о приостановлении действия ДРСМД. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-30/15:00#3 [accesat 31 mai 2019]

[22] В Ростовской области произошел взрыв бытового газа в жилом доме. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-12/10:00#2 [accesat 13.05. 2019].

[23] Усилить контроль за качеством топлива потребовал президент после инцидента с трубопроводом «Дружба». În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-04-30/21:00#3 [accesat 5 mai 2019]

[24] Победа в конкурсе дочки Алсу вызвала волну гнева. În: https://www.youtube.com/watch?v=jAITYCDZRxU [accesat 5 mai 2019]

[25] Самолет, вылетевший в Мурманск, вернулся в Шереметьево из-за пожара на борту. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-05/21:00#3 [accesat 6. 05.2019]

[26]В Шереметьеве выразили соболезнованияÎn: https://russian.rt.com/russia/news/628202-sheremetevo-aeroflot-chp-samolyot [accesat 6.05.2019]

[27] Три человека погибли при взрыве на автозаправке в подмосковном Серпухове. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-20/18:00#7 [accesat 25.05.2019]

[28] В России раскрыта банда фальшивых докторов, обманувших пациентов на миллиард рублей. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-21/15:00#7 [accesat 25.05.2019]

[29]Второй за неделю крупный инцидент в столичном метро — в вечерний час пик сломался один из поездов. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-24/09:00#5 [accesat 25.05.2019]

[30] В Волгограде в результате ДТП пострадали 17 человек. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2019-05-18/12:00#3 [accesat 24 mai 2019]

[31] Hannibal Barka. Ну, и кто из них клоун? [E-e, şi cine din e clovn?].

În: https://www.youtube.com/watch?v=2aTEnXK3VDA [accesat 14.05. 2019]

[32] Fostul preşedinte al Ucrainei Petro Poroşenko vorbea despre „Armată, limbă, credinţă” (rus.: Армия. Язык. Вера.)

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva