Sezon mort în Republica Moldova (RM)

Rubrica Politica la zi

De la 24 februarie 2019 – ziua alegerii componenţii noi a Parlamentului RM -, până azi – 3 iunie 2019, (adică mai mult de trei luni de zile) în RM timpul a încremenit. După alegeri deputaţii nu au putut constitui o majoritate pentru a numi guvernul şi a nominaliza persoane în alte funcţii de stat. Nu e de mirare: în timp ce peste tot oamenii, inclusiv cei politici, sunt în plină activitate (în Ucraina are loc procesul de înlăturare a vechii conduceri, în România Dragnea a înfundat puşcăria, iar recent Papa Francisc a realizat un turneu istoric în Patria noastră, România; în Europa s-au desfăşurat alegeri în Parlamentul European, cu anumite schimbări în componenţa acestuia) etc., etc., numai la noi nimic nu se întâmplă, nimic nu are loc, totul a înţepenit. Nu vin oameni politici din alte ţări (guvernul nostru este doar unul „tehnic”), nu vin investitori, nimic-nimic. Asta la nivel înalt.

Ceea ce mă uimeşte este starea de amorţeală a partidelor politice, atât a celor trecute de pragul electoral, cât şi a celor rămase în faţa pragului. Nici un congres extraordinar, nici o analiză a situaţiei din Republică şi expunerea acestei analize în mod public.

Mai este un aspect curios: în februarie 2019 a fost schimbat modul de alegere a deputaţilor, am avut alegeri pe liste de partid, dar şi uninominale. Ce ni s-a spus înainte de alegeri? Deputaţii de pe circumscripţiile uninominale vor fi mai aproape de popor, de nevoile acestuia, vor fi servitorii oamenilor din circumscripţiile, în care au fost aleşi. Şi ce vedem acum? Nici o mişcare la orizont.

Eforturile (au fost oare chiar eforturi?) de a crea o majoritate parlamentară au eşuat (cel puţin până la scrierea acestor rânduri). A fost un moment ce putea să unească blocul M. Sandu şi A, Năstase cu PSRM (Dodon). Acest punct comun a fost promisiunea ambelor formaţiuni de a recupera miliardul de euro furaţi din cele trei bănci ale RM. Dar socialiştii lui Dodon au înaintat aşa cerinţe care uimesc pur şi simplu. Pe lângă funcţiile principale în stat, socialiştii doresc să introducă limba rusă a doua limbă de stat. Pentru noi, românii (moldovenii) din RM ar însemna o rusificare totală şi dispariţia de pe faţa Pământului. Dodon et k° nu vor să înţeleagă că aşa cum un copil nu poate avea două mame naturale, aşa un popor (o naţiune) nu poate avea două limbi. În plus, trebuie să conştientizăm că limba rusă este un instrument în mâinile Kremlinului în promovarea războiului hibrid, iar realizarea de către Dodon a acestei sarcini va însemna victoria netă a Rusiei în RM.

Sunt şi alte aspecte ale politicii interne şi externe ale RM, ale societăţii noastre.

Iată de ce CE INIS „ProMemoria” vă cheamă la o Masă rotundă cu genericul „Cum depăşim criza politică în care s-a pomenit RM?”

Masa rotundă va avea loc marţi, 4 iunie 2019, în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.

Începutul la ora 16.

La Masa rotundă au fost invitaţi dna Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi dl Andrei Năstase, preşedintele Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”. Din partea dnei M. Sandu va fi trimis un delegat, iar pe dl Andrei Năstase îl aşteptăm cu drag.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”, 3 iunie 2019

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva