Analiza situaţiei politice din R. Moldova în şedinţa MRSP din 17 iulie 2019

Pe data de 17 iulie 2019, în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, a avut loc şedinţa ordinară a Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea” (MRSP), care a examinat situaţia politică din Republica Moldova (RM). La baza începerii discuţiilor a stat Scrisoarea deschisă, semnată de domnii Nicolae Moraru şi prof. univ., dr. hab. Andrei Ţurcanu, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă a RM, de scriitorul Vladimir Beşleagă, de prof. univ., dr. hab. în filologie Alexandru Burlacu, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu, de istoricul dr. Vlad Mischevca, de inginerul Iurie Borş şi scriitorul şi publicistul Vitalie Vovc şi adresată preşedintelui României Klaus Johannis, preşedintelui PAS Maia Sandu, preşedintelui Platformei DA Andrei Năstase şi preşedintelui interimar al PDM Pavel Filip. Îngrijoraţi de implicarea fără precedent a Federaţiei Ruse în afacerile interne (în diverse organe de decizie) ale RM, autorii Scrisorii deschise propun „ieşirea imediată a blocului ACUM din coaliţia parlamentară cu PSRM, susţinerea de către PDM a guvernului minoritar ACUM pentru realizarea reformelor structurale şi legislative care ar garanta vectorul proeuropean al RM”[1]. Propunerea de modificare a majorităţii parlamentare a stârnit reacţii din partea altor intelectuali. Iată de ce am considerat oportun să invităm la MRSP pe unul din autorii Scrisorii deschise, prof. univ. dr. hab. Andrei Ţurcanu pentru explicaţii suplimentare.

La şedinţă au luat cuvântul scriitorul Grigore Grigorescu, care a prezentat reacţiile la Scrisoarea deschisă, menţionată mai sus. Preşedintele Partidului Democraţia Acasă, dl Vasile Costiuc a vorbit, între altele, despre primejdia reală de formare a unei majorităţi parlamentare formate doar din reprezentanţi ai PSRM prin migrarea câtorva deputaţi din alte fracţiuni parlamentare. Atunci visul de aur la preşedintelui socialist al RM Igor Dodon se va realiza: preşedintele RM este socialist, majoritatea parlamentară, în frunte cu dna Zinaida Greceannâi va fi socialistă, iar în rezultat – va fi creat un guvern de asemenea din socialişti (aşa cum fusese cu PCRM în perioada 2001-2009).

Analistul politic dr. Anatol Ţăranu a făcut o prezentare amplă a situaţiei din RM la etapa actuală şi a subliniat necesitatea coalizării societăţii civile în preajma alegerilor locale, amintind de experienţa Convenţiei euro-unioniste, constituite în 2018, ca expresie a societăţii civile în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Dl Anatol Ţăranu a propus întocmirea unui manifest-adresare către populaţie, din numele MRSP, în care să pledăm pentru primari cu viziuni unioniste şi europene.

Prof. univ., dr. hab. Andrei Ţurcanu, unul din semnatarii Scrisorii deschise, a atras atenţia asupra revenirii sigure a RM sub dominaţia Federaţiei Ruse. În acest sens sunt multe exemple irefutabile: înzestrarea cu noi împuterniciri a preşedintelui socialist Igor Dodon de către Parlamentul RM (subordonarea Consiliului Suprem de Securitate, a mai multor ministere şi altor instituţii de resort), eliberarea din puşcării a unor spioni, ce au dezvăluit secrete de stat Federaţiei Ruse etc. Dl Andrei Ţurcanu a propus identificarea unui grup de oameni de afaceri care ar sponsoriza promovarea în alegeri locale a unor persoane cu dragoste de popor, cu spirit european şi care să pledeze pentru reîntregirea naţională.

Dl Constantin Lazăr, sociolog, preşedintele ,,AO Academia Europeană pentru Cultură și Artă”, şi-a exprimat regretul pentru prestaţia deosebit de slabă a primului ministru Maia Sandu la întâlnirea cu preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenski: la întrevedere ea a vorbit în limba engleză, în timp ce V. Zelenski, care cunoaşte limba engleză, a vorbit în limba poporului său, în limba ucraineană. Apoi un şir de probleme arzătoare, cum ar fi, de exemplu, condamnarea anexării Crimeii de către Federaţia Rusă, susţinerea unor regimuri separatiste de către Rusia, atât în Ucraina, cât şi în RM, precum şi un şir de alte probleme nu au fost abordate de oficialul moldovean. Dl C. Lazăr şi-a exprimat nedumerirea de colaborarea unor importante instituţii din RM (Uniunea Scriitorilor, de ex.) şi din România (Ambasada României în RM) cu Vladimir Plahotniuc, de la care au primit bani în formă de ajutor pentru diverse manifestări. În încheiere, dl C. Lazăr a propus să lărgim MRSP, invitând noi persoane (de pildă, Alexandru Tănase, Vitalie Ciobanu, Vlad Ţurcanu etc.).

Cunoscutul artist Sandu Cupcea, prezent la şedinţa MRSP, a vorbit despre necesitatea conlucrării culturale între România şi RM şi a pledat pentru aprobarea unor proiecte comune în domeniul culturii.

A luat cuvântul dl Gheorghe Şalaru, ex-ministru, venit din Cimişlia. El a transmis spiritul de îngrijorare şi incertitudine a oamenilor din oraşele şi satele noastre vizavi de situaţia creată la Chişinău. El a menţionat că, în condiţiile în care cresc preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, sporesc impozitele etc., prestigiul Maiei Sandu, care este în creştere, tot atât de repede poate scădea la zero; el a pledat pentru consolidarea societăţii civile în jurul unor personalităţi integre ale vieţii publice din RM, a insistat asupra necesităţii pregătirii de alegeri locale etc.

Dl Ilie Şendrea a propus să instituţionalizăm MRSP, să creăm organizaţii primare, cu membri, care să plătească cotizaţii lunare, să pregătim un congres al Cetăţenilor RM care pledează pentru Reîntregirea României.

Şedinţa MRSP s-a desfăşurat într-un spirit constructiv, cu întrebări şi răspunsuri, cu noi propuneri pentru activitatea de viitor. Astfel, a fost numit un grup de persoane care vor redacta un Manifest-adresare privind alegerile locale, care se vor desfăşura în octombrie 2019.

Un subiect aparte l-a prezentat pregătirile prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop (23 august 2019). Vor fi examinate probleme de ordin istoric (A. Petrencu), de ordin juridic (Anatolie Petrici), dar şi alte manifestări publice.

Despre următoarea şedinţă a MRSP „Reîntregirea” vă vom comunica neapărat.

anatol_petrencu@yahoo.com

18.07.2019.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva