Mulţumesc polonezilor!
Ieri am avut o zi deosebită.
Excelenţa Sa, Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bogumił Luft mi-a înmânat Ordinul Crucea de Merit de Argint, decernată de ES Preşedintele Poloniei Bronisław Komorowski.
Aduc şi pe această cale sincere mulţumiri Preşedintelui Poliniei Bronisław Komorowski, colaboratorilor Ambasadei Poloniei la Chişinău, tuturor prietenilor polonezi pentru această înaltă apreciere a activităţii subsemnatului în vederea studierii şi predării Istoriei polonezilor în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada postbelică.
Citez mai jos din informaţia Agenţiei de ştiri Infotag cuvintele domnului Ambasador Bogumił Luft, rostite în cadrul ceremoniei de înmânare a înaltei distincţii: „Dvs. aţi scris mult despre Polonia şi despre evenimentele foarte dureroase din istoria noastră, demonstrând un interes special pentru Polonia. Totodată, prin munca Dvs., aţi reuşit să promovaţi valorile culturi poloneze în Moldova, fapt pentru care vă suntem recunoscători”.
În cuvântul de mulţumire, am menţionat că de multe ori am fost întrebat, ce mă leagă de statul polonez, iar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: fiind istoric, am predat cursul de istorie universală contemporană, partea a II-a, care începe cu 1 septembrie 1939, exact cu începutul celui de-la Doilea Război Mondial, când prima ţară atacată a fost Polonia. Am început să scriu despre Polonia în perioada sovietică, atunci când încă nu se ştiau foarte multe despre istoria Poloniei. Însă odată cu restructurarea am obţinut posibilităţi mult mai mari de studiere a istoriei adevărate a poporului polonez. Cu fiecare an interesul faţă de istoria şi cultura poloneză a sporit.
Consider că distincţia oferită este de fapt un imbold pentru a continua munca de cercetare pe viitor. Cu siguranţă, mai avem încă multe de studiat pentru a ne cunoaşte unii pe alţii, pentru a promova cultura poloneză în spaţiul românesc, inclusiv în cel dintre Prut şi Nistru şi, respectiv, cultura română în spaţiul polonez.
Încă odată: sincerele mele mulţumiri Poloniei pentru onoarea acordată.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.
18 mai 2012.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.