Nu eliberare, ci ocupaţie! Toţi la miting!

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de la Bucureşti prin care Imperiul Otoman ceda, iar Imperiul Rus anexa o jumătate din Principatul Moldovei, teritoriu numit în 1813 Basarabia.

Toate relele, neîmplinirile, strădaniile, de atunci ni se trag. Moldova, intrată împotriva voinţei ei, sub stăpânire străină, a fost exclusă din procesele de modernizare, desfăşurate în Europa Occidentală şi Centrală. Aflate la acelaşi (sau aproape acelaşi) nivel de dezvoltare economică şi socială cu statele vecine, Basarabia nu a mai progresat în ritmurile statelor europene. Am rămas în urma acelora cu 100 de ani!

Cultura, viaţa spirituală, educaţia au fost anihilate şi ele. Către 1917 gubernia Basarabia era cea mai săracă şi subdezvoltată economic în comparaţie cu alte gubernii ale Imperiului ţarist, iar ştiinţa de carte era sub orice nivel.

Oponenţii noştri nu încetează să afirme cum că la 1812 Rusia a „eliberat” Basarabia de sub opresiunea musulmanilor. I-am întrebat, câţi moldoveni creştini au fost convertiţi în islam şi câte minarete au fost ridicate în Basarabia. Întrebaţi-i şi Dvs.

Observaţi, vă rog, care este stilul arhitectural al bisericilor ortodoxe din Basarabia. Este cel rusesc, cu turle în formă de bulbi, asemănătoare cu ceapa. Ce este asta dacă nu o rusificare şi prin impunerea stilului arhitectural rus în pravoslavnica, dar româneasca Basarabie?

Ar fi multe de scris, dar – rezumativ -, vreau să amintesc cititorilor, că în Nota ultimativă din 26 iunie 1940, Guvernului sovietic prezenta Basarabia ca fiind un teritoriul al ei, al Rusiei şi – respectiv – cerea Guvernului român restituirea acestui teritoriu. În anii primei ocupaţii sovietice (1940-1941), precum şi a celei de-a doua ocupaţii (1944-1991) românii basarabeni au avut doar de suferit de pe urma politicii imperiale sovietice. Ni s-au luat pământurile de la sudul şi nordul Basarabiei, ni s-a impus un mod de viaţă străin sufletului nostru. Represiunile şi teroarea bolşevică nu au avut limite sau raţionamente. Astfel, în iunie 1941, din numita RSS Moldovenească, au fost deportaţi 22 648 oameni (Sursa: V. Pasat, Calvarul. Documentarul deportărilor…, p. 126); în iunie 1944 – mai 1945 din RSSM au fost mobilizaţi cu forţa pe Frontul de Est 257 825 bărbaţi; dintre aceştia pe front au murit 40 592 (sursa: Boris Vizer); în anii 1946-1947 sovieticii au provocat o foamete cumplită, care a dus la moartea a peste 200 000 de oameni, în special – bărbaţi şi copii; a fost un act de genocid faţă de populaţia băştinaşă a RSSM (B. Vizer); în noaptea de la 5 spre 6 iulie 1949 sovieticii au expulzat din RSSM 11 149 familii care înglobau 35 050 persoane (V. Pasat, p. 272); la 1 aprilie 1951 sovieticii au deportat încă 723 familii care numărau 2 617 persoane. După această suprasaturare de crime, represiunile brutale au încetinit; a fost, însă, aplicată pe larg o altă metodă, mult mai diabolică decât forţa brută – aplicarea psihiatriei în scopurile anihilării opozanţilor politici, practici perpetuate până la venirea lui Mihail Gorbaciov la putere.

Iată, pe scurt, ce ni s-a întâmplat în cei 200 de ani de dominaţie rusă şi sovietică.

Partidul Liberal consideră că a fost cazul de a declara ziua de astăzi, 16 mai 2012, zi de doliu naţional. Ar fi fost un excelent prilej pentru a demonstra Occidentului, că Republica Moldova vrea cu adevărat să se rupă de trecutul ei colonial şi că doreşte să devină un stat civilizat european, că ea doreşte să ajungă din urmă celelalte state europene, că vrea să se modernizeze, să se occidentalizeze. Conducerea PL, deputaţii PL, miniştrii PL, reprezentanţii PL în organele puterii locale, dar şi Tineretul Liberal au depus eforturi susţinute pentru a convinge conducerea RM de a marca această dată.

Pe data de 14 mai 2012, principalul eveniment politic din Republica Moldova a fost, fără îndoială, pichetarea Ambasadei Federaţiei Ruse de către Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal. Sute de tineri, îmbrăcaţi în tricouri albe cu inscripţia „1812 ocupaţie”, au comemorat 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul ţarist. Tinerii au afişat două bannere cu inscripţia „Rusia – recunoaşte ocupaţia!”, „1812 – 200 de ani de ocupaţie”, iar 19 din ei au ţinut fotografii ce reflectă crimele comise de autorităţile ţariste, dar şi sovietice, faţă de populaţia băştinaşă. Astfel, a fost prezentată fotografia lui Constantin Stere, deportat în Siberia de regimul ţarist, fotografia funeraliilor lui Andrei Hodorogea şi Simion Murafa, asasinaţi de soldaţii ruşi în august 1917. Câteva fotografii au demonstrat crimele comise de trupele speciale ale NKVD de dinamitare şi distrugere a clădirilor din Chişinău şi alte oraşe în perioada lunii iunie 1941, la retragere (tactica „pământului ars”). Mai multe fotografii au prezentat basarabenii în Gulag, între care una – devenită deja publică – imaginea familiei Diacov, unde, mic, este chiar Dumitru, actualul deputat PDM şi preşedinte de onoare al acestuia.

Ieri, 15 mai 2012,Tineretul Liberal a adresat astăzi o scrisoare deschisă Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Scrisoarea a fost semnată în numele tinerilor liberali din Republica Moldova de către Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal. Ulterior, tinerii liberali au mers la oficiul poştal expediind scrisoarea la Kremlin. [Am preluat de pe site-ul PL]:

„Noi, tinerii din Republica Moldova, suntem nevoiţi să constatăm că răul capital, care şi-a pus pecetea tragică pe viaţa şi pe destinul acestui ţinut înstrăinat al Moldovei, a început în acel an fatidic 1812 şi nu a încetat nici până în ziua de astăzi. Noi, moldovenii, nu putem să spunem că suntem un popor cu adevărat liber câtă vreme armata rusă ocupă şi astăzi o parte a teritoriului naţional suveran al Republicii Moldova în partea stângă a Nistrului. Exceptând cei 22 de ani (1918-1940), când Basarabia s-a aflat unită cu România, se poate afirma că armata rusă de ocupaţie se găseşte pe teritoriul Moldovei timp de 178 de ani”, se menţionează în scrisoare, textul căreia a fost făcut public astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de tinerii liberali la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. În numele tuturor tinerilor din Republica Moldova se solicită retragerea neîntârziată, totală şi necondiţionată a trupelor ruse şi a muniţiilor staţionate în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, respectându-se prevederile dreptului internaţional. Mai mult decât atât, tinerii liberali îi cere Preşedintelui rus Putin să demonstreze respect faţă de dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a trăi liber, fără armată de ocupaţie. „Este o necesitate imperioasă ca Dumneavoastră personal, întreaga elită politică a Federaţiei Ruse să se împace, să accepte şi să îmbrăţişeze cu căldură generoasa idee de independenţă şi libertate deplină a românilor moldoveni”, se mai arată în textul scrisorii. Tinerii liberali îi mai amintesc Preşedintelui Putin despre faptul că Rusia nu a avut niciun drept de a pune stăpânire pe teritoriul Moldovei aflat între Prut, Nistru, Dunăre şi Marea Neagră, precum şi despre deportările în masă, foametea, provocate artificial de regimul sovietic şi prin care au trecut sute de mii de români basarabeni. În finalul scrisorii, tinerii liberali îi sugerează Preşedintelui Rusiei să ţină cont de sfatul înţelept al marelui scriitor rus Alexandr Soljeniţân care afirma că „Moldovei trebuie să i se acorde libertatea ca să-şi decidă singură destinul, ea fiind o ţară românească şi neputându-se integra organic în lumea slavă”. „Credem că este cel mai înţelept sfat pe care putea să-l deie această mare conştiinţă a Rusiei şi pe care, dacă îl veţi urma, va asigura Rusiei pentru secole înainte o prietenie sinceră şi trainică pe malurile Nistrului, liber şi fără trupe militare străine”, se mai spune în scrisoarea adresată de tinerii liberali Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin.

Această acţiune a făcut parte din şirul de manifestări, organizate de Partidul Liberal în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.

Astăzi, 16 mai 2012, Drapelul RM de pe frontispiciul Primăriei Municipiului Chişinău a fost lăsat în bernă. Conducerea PL a depus flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde tinerii PL au organizat Garda de Onoare întreaga zi.

            Iar la ora 20:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, PL va organiza un miting de comemorare a celor ce au suferit în anii ocupaţiei ţariste şi sovietice.

            Vă aşteptăm la miting.

            Prof. univ. dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedinte al INIS ProMomoria, vicepreşedinte PL.

16 mai 2012.

Lasă un răspuns

Arhiva