Conducătorul ţării, Igor Dodon. Cronica faptelor şi vorbelor. Iulie 2020. Oaia cu leşie.

3 iulie.

Oaia cu leşie.

În discursurile sale preşedintele Republicii Moldova (RM) Igor Dodon deseori foloseşte cuvinte străine limbii române, de cele mai multe ori – din limba rusă. Este rău că nu cunoaşte limba mamei, că nu a învăţat cuvinte suficiente pentru a spune ceea ce are de spus. Există cazuri, când folosim cuvinte străine – atunci când ele exprimă o realitate distinctă sau când este impusă de contemporaneitate. De ex., on line. Sau fake news (ştiri/noutăţi false). Nu este, însă, cazul domnului Igor Dodon.

În adresare sa către deputatul Adrian Candu, Igor Dodon spune următoarele: „… Nici un fel de discuţii cu bandiţii. Alegeri parlamentare anticipate. Grupirovka asta mafiotică e ca, cum să vă spun, ca oaia cea cu leşie. Ştiţi, este stâna mare, frumoasă. Şi este o oaie cu leşie. Râioasă. Ea şede de o parte. Nimeni nu vrea să şadă cu dânsa…”[1]

Deci, „oaia cu leşie”. Conform DEX, leşie însemnă 1. „Soluție alcalină folosită la spălatul rufelor, în diverse procese industriale etc., obținută prin dizolvarea în apă a sodei sau a hidroxidului de potasiu. 2. Soluție alcalină obținută prin fierberea în apă a cenușii de lemn, cu care se spălau rufele la țară”. Astfel, „oaie cu leşie” ꞊ „oaie cu soluţie alcalină obținută prin fierberea în apă a cenușii de lemn, cu care se spălau rufele la țară” este o absurditate.

Ce a vrut, totuşi, să spună preşedintele I. Dodon? În limba rusă există cuvântul lişai [лишай] ceea ce se traduce „eczemă, pecingine”. În conformitate cu prevederile DEX, eczemă înseamnă „boală de piele, acută sau cronică, de natură infecțioasă sau alergică, caracterizată prin erupții, abcese, leziuni umede sau uscate (însoțite de mâncărimi intense)”.

Aşa dar, Igor Dodon a vrut să spună: „…Ştiţi, este stâna mare, frumoasă. Şi este o oaie cu eczemă, (cu pecingine). Râioasă”. Şi mai departe după text.

Grupirovka e tot din limba rusă, înseamnă grup, iar paţan înseamnă prichindel.

Incredibil, dar adevărat!

Pe data de 1 iulie, în Federaţia Rusă (FR) s-a desfăşurat votul popular privind modificările Constituţiei. Însuşi preşedintele FR V. Putin s-a adresat cetăţenilor cu îndemnul de a se pronunţa „pentru” sau „împotriva” modificărilor. În rezultat, 78 % din cetăţenii FR au acceptat modificările, între care şi oferirea dreptului lui V. Putin de a conduce FR încă două termene, din 2024 până în 2036. A fost o victoria a preşedintelui rus. Cu acest prilej V. Putin a fost felicitat de preşedinţii Azerbaidjanului – Ilham Heidar oglu Aliyev, Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev, Tadjikistanului – Emomali Rahmon şi Uzbekistanului – Shavkat Mirziyoiev[2]. Incredibil: Vladimir Putin nu a fost felicitat de Igor Dodon!

Am accesat portalul de ştiri al preşedintelui I. Dodon. La 2 iulie preşedintele RM a întreprins o vizită de lucru în raionul Dubăsari, în satul Coşniţa a depus flori la monumentul militarilor căzuţi în anii războiului germano-sovietic (1941-1945) şi la monumentul Eroilor căzuţi în războiul FR împotriva RM (1992), a traversat Nistrul cu feribotul etc. Nimic cu V. Putin!

Pe data de 3 iulie, între altele, I. Dodon a transmis felicitări preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko cu prilejul zilei Independenţei Republicii Belarus. Asta în situaţia în care V. Putin a fost exclus din centrul atenţiei lui I. Dodon şi în care relaţiile dintre preşedintele belarus A. Lukaşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin au devenit tensionate.

Ipoteză de lucru.

Fiind la parada militară de la Moscova (24 iunie) Igor Dodon a cerut susţinerea lui V. Putin în alegerile din toamnă. Dar, se pare, sprijinul i-a fost respins. Şi noi intuim de ce: prea multe matrapazlâcuri a făcut Igor Nicolaevici. Atât de multe, încât a devenit respingător chiar şi pentru Kremlin. În aşa caz, Igor Dodon, de ce să nu se linguşească pe lângă preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko?

Este doar o ipoteză, nimic mai mult.

3 iulie 2020

anatol_petrencu@yahoo.com


[1] Igor Dodon. „Pațanul” Cebotari e cu negocierile. „Candu nimic nu hotărăște” În: https://unimedia.info/ro/news/56c1567db9561a1a/stop-cadru-patanul-cebotari-e-cu-negocierile-candu-nimic-nu-hotaraste.html?utm_source=Site Widgets&utm_medium=Trend News Widget&utm_campaign=Trend News Widge [accesat 3.07.2020]

[2] С успешным проведением голосования по поправкам в Конституцию Владимира Путина поздравили зарубежные коллеги [Cu prilejul desfăşurării cu succes a votării privind modificările la Constituţie, Vladimir Putin a fost felicitat de colegii de peste hotare]. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2020-07-02/21:00#6 [accesat 3.07.2020]

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva