Maia Sandu la putere – prima sută de zile. Ce ar fi de spus?

Astăzi se împlinesc o sută de zile de la venirea la putere a M. Sandu. Există o regulă nescrisă, conform căreia primele o sută de zile de guvernare nu ar trebui criticate de opoziție sau presă. Se consideră că în acest timp se conturează politica noii guvernări pentru restul mandatului.

Maia Sandu a fost criticată la scurt timp după investirea în funcția de președinte al Republicii Moldova (RM). Și primele care au ”înțepat-o” au fost chiar femeile (o doamnă deputat și o fostă ministră a ocrotirii sănătății). Apoi au luat-o în furci câțiva bărbați, inclusiv fostul președinte al RM.

La scurgerea a o sută de zile, președintele RM ce are la activ? A avut o primă întâlnire cu președintele României Klaus Iohannis. O altă întâlnire, foarte importantă, a avut-o cu președintele Ucrainei Vl. Zelenski. Ambele întrevederi sunt binevenite. A treia vizită, mai puțin convingătoare ca fiind necesară – în Franța. De ce nu RFG sau Italia? Criticii M. Sandu au apostrofat-o (pe ea și echipa ei) cum că a greșit atunci când a afirmat că este primul președinte al RM care vizitează Palatul Elisei. Nu, nu a fost nici o greșeală: M. Sandu a fost primul președinte-femeie al RM care a vizitat reședința oficială a președintelui Franței.

Pe interior – i-a retras Ordinul Republicii lui Vlad Plahotniuk.  

Urmează criticile. Ținem cont de apelurile unor intelectuali, colegi, de a ajuta președinția. Alți colegi ne amintesc de prea puținele împuterniciri ce le oferă Constituția președintelui RM și că cerințele față de M. Sandu sunt exagerate. Având în vedere toate pozițiile pro – Maia Sandu, ținem, totuși, să menționăm următoarele:

RM este un stat bazat pe drept, în care co-există cele patru ramuri ale Puterii: Legislativă (Parlamentul), Executivă (Guvernul și Președinția), Juridică și Presa. Venind la Putere nu poți să nu ții cont de aceste realități și chiar cele mai năstrușnice promisiuni le poți realiza în timp respectând celelalte ramuri ale puterii în Statul RM. Sau efortul de a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate pare a fi inutil și irealizabil. Înaintarea unui guvern pentru investire care nu dorește a fi votat de Legislativ pare a fi un non-sens. Dar, admitem prin absurd că actualul Parlament va fi dizolvat și va fi ales unul nou. Ce partide vor intra? Vedeți rezultatele sondajelor (PAS, PSRM, Șor și PN). Noi ce avem de câștigat? Deocamdată lucrurile s-au împotmolit: toată lumea așteaptă decizia Curții Constituționale de mâine, 23 februarie.

Între timp: în RM nu a început vaccinarea împotriva Covid-19; în spitalele din Chișinău nu sunt paturi libere pentru noii îmbolnăviți de virusul ucigător; nu există un plan de perspectivă a RM (la comuniști erau planuri cincinale, ele aveau defectele lor, dar ofereau cel puțin o orientare de dezvoltare medie).

Corupția. Am mai scris pe tema asta[1]. Extirparea ei este una din prioritățile președintelui M. Sandu. Cea mai mare persoană coruptă pare a fi fostul președinte al RM, actualmente simplu cetățean, dar care sfidează opinia publică cu imaginile de pe insulele Kurile și Sahalin (vedeți pe hartă unde se află, la marginea lumii), pe care călătorește cu familia și alții care nu au pozat. De ce până acum nu a fost emis un ordin de arestare, de sechestrare a averii lui, a bogățiilor acumulate nelegitim? Da poate el e curat ca cristalul și noi în zădar ne alarmăm? Bun, dacă ex-președintele RM este curat ca prima zăpadă, cine sunt ceilalți oameni corupți, care împiedică dezvoltarea RM? Poate este vorba de burghezia națională?

Ar mai fi multe de specificat. Dar ne oprim aici pentru a invita specialiștii din RM pentru a participa la o Masă rotundă, organizată de Centrul de Excelență INIS ”ProMemoria” și Partidul Democrația Acasă, condus de dl Vasile Costiuc, ședință la care vom dezbate problemele corupției în RM. Invitația noastră a fost deja susținută de unii ziariști și tineri studioși.

Masa rotundă va avea loc duminică, 28 februarie 2021, cu începere de la ora 12, în incinta edificiului de pe strada Columna, nr. 90.

La dezbatere sunt invitate persoanele care au ce spune referitor la corupția din RM. Astfel, recomandările obținute în urma dezbaterilor, le vom considera ajutor acordat dnei M. Sandu.

Vă așteptăm cu drag.

Comitetul de organizare.


[1] Anatol Petrencu, Maia Sandu (MS) și vorbele ei… Ce ar fi de spus?  în http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=3400

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva