A murit profesorul Mihai Retegan. In Memoriam

Din București o veste tristă: s-a stins din viață istoricul, profesorul universitar doctor Mihai Retegan.

Profesorul Mihai Retegan s-a născut în Capitala României (1950). După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de Istorie a Universității din orașul natal pe care a absolvit-o în 1974. Prof. Mihai Retegan a lucrat în calitate de cercetător la Institutul de Istorie Militară, iar din 1995 – cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Prof. univ. dr. Mihai Retegan a devenit cunoscut specialiștilor, dar și publicului larg cititor datorită lucrărilor sale referitoarea la istoria românilor în epoca contemporană și la istoria relațiilor internaționale. Profesorul Mihai Retegan are contribuții esențiale la teme legate de implicarea României în războiul de eliberare a Basarabiei, nordului Bucovinei, Ținutului Herța de sub ocupația sovietică. Astfel, împreună cu istoricul Alesandru Duțu, profesorul Mihai Retegan a editat volumul „Ostași, vă ordon, treceți Prutul”[1] în care a demonstrat motivele implicării României, alături de o coaliție de state, în războiul sfânt împotriva cotropitorilor sovietici.

Sunt deosebit de importante cărțile profesorului Mihai Retegan referitoare la relațiile internaționale, inclusiv la cele dintre țările socialiste-„surori”. Volumul „1968 din primăvară până în toamnă. Schiță de politică externă și politică militară românească”[2] prezintă interes și pentru cititorii din R. Moldova. Asta pentru că, așa cum demonstrează autorul, în vara anului 1968, în RSS Moldovenească au fost mobilizați circa 22 000 de rezerviști (ofițeri, sergenți, soldați), a fost concentrată tehnica (3200 mijloace auto) etc. și trimiși/trimisă în unitățile militare ale Districtului militar Odesa, care încorpora și RSSM. Conform pseudo-„doctrinei Brejnev”, forțele militare ale Tratatului de la Varșovia, cu excepția celor din România, au invadat Cehoslovacia, anihilând orice tendință de liberalizare a regimului comunist din acea țară.

Profesorul Mihai Retegan a fost un bun prieten al istoricilor basarabeni. El a participat la numeroase Conferințe științifice și Mese rotunde pe teme de istorie, la care au luat parte atât cadre didactice de la universitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, cât și tineri istorici (studenți, doctoranzi). Pentru contribuția la întărirea legăturilor prietenești între istoricii de pe ambele maluri ale Prutului profesorul Mihai Retegan a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova (2010).

Regretăm plecarea prea devreme a colegului nostru Mihai Retegan. Aducem sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat pe profesorul Mihai Retegan. Citindu-i cărțile, îi vom cinsti memoria.

Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ., dr.-hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”

9 noiembrie 2021

Chișinău.


[1] Alesandru D. Duțu, Mihai Retegan, Ostași, vă ordon, treceți Prutul! România în război 1421 zile, București, 1993.

[2] Mihai Retegan, 1968 din primăvară până în toamnă. Schiță de politică externă și politică militară românească, ediția a II-a, revăzută și adăugită, București, 2014.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva