Generalul Ion Costaș – erou al R. Moldova

Joi, 18 noiembrie, a avut loc ședința ordinară a Comitetului de Conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova (AIRM) „Alexandru Moșanu”.

Primul subiect dezbătut de conducerea Asociației a fost organizarea și participarea membrilor AIRM „Alexandru Moșanu” la adunări festive, prilejuite de 1 Decembrie – Sărbătoarea Națională a tuturor românilor. Am decis: să participăm pe data de 1 decembrie la manifestarea solemnă organizată în incinta Bibliotecii municipale „B P. Hașdeu”, la care membrii AIRM „Alexandru Moșanu” vor ține comunicări și vor prezenta cărți apărute recent de sub tipar (între altele – „Armata Română sub lupa Imperiului rus (1912). Reconstituiri”, Chișinău, S.n., 2021, 260 p.).

Membrii AIRM „Alexandru Moșanu” vor ține prelegeri în fața cititorilor Bibliotecii „Maramureș”, liceenilor din câteva Licee și Colegii din Capitală. A fost luată decizia de a turna un film scurt despre marele eveniment – 1 Decembrie 1918, care va fi difuzat pe Internet.

Alt subiect discutat a fost legat de definitivarea documentelor necesare înregistrării AIRM „Alexandru Moșanu”: a fost trecută în revistă munca realizată, au fost adunate semnăturile necesare. În cel mai apropiat timp documentele vor fi prezentate Agenției Servicii Publice pentru înregistrarea AIRM „Alexandru Moșanu”.

Membrii Comitetului de Conducerea al AIRM „Alexandru Moșanu” au abordat subiecte legate de împlinirea a 30 de ani de la declanșarea războiului agresiv al Federației Ruse împotriva R. Moldova. În cadrul discuțiilor am constatat că distinsul patriot al R. Moldova, generalul Ion Costaș, cel care a condus operațiunile de apărarea a tânărului stat Republica Moldova în condiții deosebit de grele (lipsa Armatei Naționale, insuficiența munițiilor, frica unor demnitari de stat, trădările comise etc.) nu a fost deocamdată decorat cu nici o distincție de stat a R. Moldova. Membrii Comitetului de Conducere al AIRM „Alexandru Moșanu” au considerat că a venit timpul, ca cel puțin la scurgerea a 30 de ani de la acele sângeroase evenimente, conducerea Republicii Moldova să se întoarcă cu fața spre Eroii săi, spre cei care au apărat cu riscul de a-și pierde viața, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. A fost luată decizia de a adresa un Demers Președintelui R. Moldova, Dnei Maia Sandu, în care să cerem decorarea Generalului Ion Costaș cu cea mai mare distincție a R. Moldova – Ordinul Republicii. Ne adresăm către alte organizații non-guvernamentale, dar și cetățenilor R. Moldova, veteranilor Războiului de pe Nistru, dar și din alte conflicte militare cu rugămintea să susțină demersul AIRM „Alexandru Moșanu”.

Membrii Comitetului de Conducerea al AIRM „Alexandru Moșanu” au ascultat informația referitoare la starea tensionată din cadrul Agenției Naționale a Arhivelor. Asupra acestui subiect vom reveni pe parcurs.

Președintele AIRM „Alexandru Moșanu”, prof. univ. dr. hab. Anatol PETRENCU.

20.XI.2021

anatol_petrencu@yahoo.com

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva