1 Decembrie – sărbătoarea tuturor Românilor

Stimați prieteni,

Sincere felicitări cu ocazia sărbătorii naționale a tuturor Românilor – 1 Decembrie.

În urmă cu 103 ani, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, reprezentanții românilor din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș au declarat solemn Unirea lor cu Patria Mamă România. Astfel a avut loc reîntregirea României, – realizarea visului multor generații de români de a trăi în Unire.

Primul Război Mondial a demonstrat slăbiciunea marilor imperii și dorința popoarelor subjugate de a se elibera și de a constitui state naționale independente sau de a se uni cu patriile lor istorice. Astfel, oamenii politici ai Basarabiei, aflată sub ocupația țaristă 106 ani, au pus problema suveranității în cadrul unei federații de state în componența Rusiei democratice, iar după lovitura de stat a bolșevicilor și instaurarea totalitarismului rusesc, au decis, – liberi și nesiliți de nimeni, – să se unească cu Patria Mamă România. Basarabia a fost prima provincie românească care s-a Unit; a urmat Bucovina (28 noiembrie), iar la 1 decembrie 1918 – pământurile populate de români, menționate mai sus.

România interbelică a fost un stat bazat pe drept, cu o industrie în ascensiune. România interbelică a rezolvat una din cele mai spinoase probleme din trecut – împroprietărirea țăranilor cu pământ. Reforma agrară promovată în România, inclusiv – în Basarabia, a pus temelia solidă a creării clasei de mijloc a societății, ceea ce a însemnat stabilitate politică, prosperitate economică, bunăstare socială.

Dar perspectiva acelei dezvoltări a fost ruptă de două state agresive, revizioniste și aliate până la un moment. Este vorba de Germania nazistă și URSS stalinistă, care în pofida aparențelor de ostilitate reciprocă, iată că în august 1939 s-au apropiat și au semnat un tratat de neagresiune una față de cealaltă. Mai mult – ele au împărțit Europa de Est, inclusiv – România, URSS pretinzând Basarabia, iar în iunie 1940 a cotropit nu doar acest teritoriu, ci și nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Au urmat și alte amputări teritoriale. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial sovietele și-au reocupat teritoriile cucerite în 1940, iar restul României a fost supus comunizării de tip sovietic. Crimele regimurilor comuniste sunt incomensurabile, ele trebuie depistate și condamnate fără termen de prescripție.

Dar tot ce este fals și artificial nu durează mult. Unul după altul regimurile comuniste din estul Europei, inclusiv în URSS, au căzut. Astăzi România este o țară prosperă, egală în familia statelor europene (membră a UE), este membră cu drepturi depline în NATO. R. Moldova și-a proclamat Independența de stat față de URSS (1991) și depune mari eforturi în recuperarea identității naționale, încearcă din răsputeri să se împotrivească Războiului hibrid, promovat de vechiul „Imperiu al Răului”, ultima componentă a acestui război fiind șantajul gazelor naturale. Vreau să închei cu un îndemn către toți Românii, oriunde s-ar afla ei: să facem tot ce este în puterile noastre ca să reîntregim Patria noastră România. Uniți vom fi mai puternici și vom înfrunta mai ușor greutățile ce apar în fața noastră.

La mulți ani, ROMÂNIA!       La mulți ani, ROMÂNI!

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, președintele Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”

anatol_petrencu@yahoo.com

30 noiembrie 2021

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva