Ședința Comitetului de Conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” din 26 mai 2022

Joi, 26 mai 2022, în incinta sediului AIRM „Alexandru Moșanu”, str. Kogălniceanu, nr. 52, a avut loc ședința ordinară a Comitetului de Conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

La ședință au luat parte membrii Comitetului de Conducere a Asociației Ion Negrei, Viorel Bolduma, Oleg Chisiliov, Sergiu Gurin, Viorica Negrei.

Dra Crina Harea a lipsit motivat. Conf. univ. dr. Viorel Cojocaru se afla în spital.

Primul subiect discutat a fost legat de activitatea AIRM „Alexandru Moșanu” în perioada de timp de la ședința trecută a Comitetului până astăzi.

Între activitățile organizate de Asociație în parteneriat cu alte instituții a fost participarea cu comunicări la Conferința științifică „Profesorul universitar Gheorghe Palade – promotor al istoriei, valorilor și spiritualității românești”, organizată la Puhoi, la Liceul Teoretic „Gheorghe Palade”. Cu comunicări au participat Ion Negrei și subsemnatul.

În parteneriat cu Primăria Buzău, Academia Oamenilor de Știință din România, Academia de Științe din Moldova, alte instituții, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a organizat Conferința științifică „Alexandru Marghiloman, artizan al Unirii Basarabiei cu România – un destin în istorie”, despre care publicul larg a fost informat.

Ne bucură activitatea tinerilor membri ai AIRM „A. Moșanu”. Astfel, Oleg Chisiliov, membru al Comitetului de Conducere al AIRM „A. Moșanu”. A participat la un dialog cu distinsul nostru poet Ion Hadârcă (Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău).

Au fost prezentate și alte realizări, despre care vom vorbi la Adunarea generală a AIRM „A. Moșanu”.

La punctul doi al ordinii de zi membrii Comitetului de Conducere al AIRM „A. Moșanu” au actualizat planul de activitate al AIRM „A. Moșanu”.

Astfel, AIRM „A. Moșanu” va organiza Ziua Istoricului (18 iunie), Detaliile se concretizează și vom anunța locul, timpul și programul desfășurării evenimentului.

În iulie ce vor împlini 90 de ani de la nașterea distinsului profesor universitar și om politic Alexandru Moșanu. Cu acest prilej AIRM „A. Moșanu” va organiza o Masă rotundă cu participarea istoricilor și oamenilor care l-au cunoscut pe Profesorul Alexandru Moșanu.

În septembrie AIRM „A. Moșanu” va organiza Conferința științifică consacrată împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Și în acest caz Vă vom anunța la timpul potrivit locul și programul Conferinței.

Tot în septembrie va avea loc Congresul Național al Istoricilor Români (Alba-Iulia, 8-10 septembrie). Mai mulți membri ai AIRM „A. Moșanu” s-au înscris cu comunicări și vor merge la acest prestigios eveniment.

În cadrul ședinței au fost dezbătute și alte subiecte referitoare la cercetarea și predarea Istoriei în Republica Moldova.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PATRENCU, președintele AIRM „A. Moșanu”

26-29 mai 2022

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva