Inaugurarea monumentului grănicerului Dumitru C. Vieru, s. Palanca, r-nul Ștefan Vodă

Duminică, 24 iulie 2022, în localitatea Palanca, raionul Ștefan Vodă, a avut loc dezvelirea monumentului în memoria grănicerului Dumitru C. Vieru, care a murit într-o altercație cu agenți sovietici, trimiși peste Nistru în România în scopuri diversioniste. Tragedia s-a produs în noaptea de la 13 spre 14 noiembrie 1931. În timpul patrulării sectorului încredințat Dumitru Vieru și camaradul său Filimon Popa s-au ciocnit cu un grup de curieri sovietici veniți de dincolo de Nistru. În timpul schimbului de focuri, soldatul grănicer Dumitru Vieru (originar din localitatea Șaba, azi Ucraina) a fost rănit mortal. În 1933, la inițiativa colonelului Constantin Paunin, comandantul Regimentului 5 Grăniceri (Cetatea Albă), pe locul unde a fost împușcat Dumitru Vieru, în apropiere de localitatea Șaba, a fost ridicat un monument. Imaginea monumentului a fost publicată în presa timpului. Pe monument erau sculptate inițialele grănicerului nostru căzut la datorie, iar de-asupra se înălța  o cruce după modelul Ordinului Mihai Viteazul.

În dorința lor de a șterge memoria înaintașilor noștri și de a ne impune o identitate străină, de rând cu alte sute (poate mii) de monumente, sovieticii au distrus și acest monument.

Din inițiativa și prin strădania avocatului Iulian Rusanovschi și a colegilor lui (Asociația Obștească Monumentum) memoria grănicerului Dumitru Vieru a fost recuperată prin ridicarea unui monument identic cu cel de la Șaba.

Evenimentul de omagiere a eroului-grănicer Dumitru Vieru a început la ora 12. Preoții Mihai Drăgănescu și Deli Ion au coborât de pe monument un uriaș Tricolor, astfel dezvelind monumentul.

Orchestra Poliției de Frontieră a interpretat Imnul de Stat al României și Imnul de Stat al Republicii Moldova.

A urmat sfințirea monumentului, slujba religioasă fiind realizată de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul Basarabiei de Sud Veniamin Goreanu. Domnia sa a ținut și un scurt discurs referitor la necesitatea păstrării memoriei și cinstirii înaintașilor noștri. Din partea Episcopiei Basarabiei de Sud, episcopul Veniamin a oferit câteva distincții celor mai activi restauratori ai monumentului.

După care moderatorul evenimentului Ghenadie Vaculovschi a oferit cuvântul dlui primar al comunei Palanca Dumitru Cozlovschi care a salutat onorata adunare și și-a exprimat bucuria că în localitatea pe care onoarea s-o conducă a fost înălțat acest monumrent.

Cuvinte deosebit de emoționante au fost rostite de doamna deputat în Parlamentul Republicii Moldova Larisa Voloh, originară din Palanca. Domnia sa a vorbit despre importanța păstrării memoriei înaintașilor noștri ca unul din factorii determinanți ai păstrării identității noastre naționale românești.

Au urmat câteva cântece de cătănie și patriotice, interpretate de corul Casei de Cultură a satului Palanca.

De microfon s-a apropia și a vorbit dl colonel Rosian Vasiloi, șeful IGPF (Poliția de Frontieră), care a vorbit despre faptele eroice ale grănicerilor și a dat onorul militar celui care a fost dumitru Vieru.

Subsemnatul am vorbit despre contextul istoric în care a avut loc tragedia. Am amintit celor prezenți că dincolo de Nistru, în URSS, în 1929 a început colectivizarea „compactă” a agriculturii, cea ce a provocat o foamete de groază: în Ucraina tragedia (Holodomor) este considerată genocid, în urma căreia au murit între 7 și 9 milioane de oameni. În acele timpuri grele mulți  oameni treceau Nistru în căutarea unei bucăți de pâine. Guvernul României cunoștea situația de dincolo de Nistru și a făcut tot ce a fost posibil pentru a salva viețile oamenilor. Dar sovieticii și-au arătat a câta oară caracterul lor hidos. Între nevoiași ei infiltrau agenți secreți care aveau misiunea să susțină spionii de dincoace de Nistru. Toate acestea în vederea cuceririi Basarabiei, sovietizării României și Balcanilor. Iată peste astfel de agenți, în toamna anului 1931, au dat tinerii grăniceri ce păzeau frontierele țării noastre, România.

La venire (1940), apoi la revenire (1944) sovieticii au avut „grijă” să distrugă și monumentele ridicate în anii interbelici, dar și în anii Războiului sfânt dus de România împotriva URSS (1941-1944, Turnul Dezrobirii, de ex.). Dar sovieticii au distrus busturi și monumente ridicate în cinstea poeților, oamenilor de cultură români (bustul lui Alexandru Donici, de ex., român basarabean). Despre aceste fapte reprobabile a scris destul de documentat și convingător dl Iulian Rusanovschi în monografia „Războiul monumentelor”.

Altfel spus, bolșevicii au dorit să șteargă orice urmă a identității noastre naționale. Noi, basarabenii, fiind europeni, nu am demolat nici un monument al epocii comuniste, iar cel ce se ridică în preajma Primăriei (ostașilor sovietici „eliberatori”) este o dovadă convingătoare în acest sens.

Apoi a vorbit dl Valeriu Berilă, reprezentant al Asociației Monumentum, care, de asemenea, a menționat importanța păstrării memoriei eroilor noștri.

Cinstita adunare din preajma monumentului a ținut un minut de reculegere în memoria grănicerului patriot Dumitru Vieru. Au fost trase câteva salve din puștile-automat. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la monument și o poză de grup.

La eveniment a fost prezent Atașatul Apărării adjunct, militar și auto, căpitanul Alexandru Panțuru, reprezentații mass-media, locuitorii satului.

Le mulțumim tuturor celor ce au participat la acest memorabil eveniment.

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

24-26 iulie 2022

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva