Exportul grâului din Ucraina

Posturile de radio din Republica Moldova au transmis de mai multe ori o informație despre semnarea la Istanbul a „acordului ruso-ucrainean” privind exportul grâului din Ucraina. Ceea ce nu este corect: ucrainenii nu au semnat direct cu rușii nici un acord. Este vorba de cu totul altceva. Consilierul președintelui Ucrainei Mihail Podoleak a explicat public ce anume a fost semnat în marele oraș de la Bosfor: Acordul privind exportul grâului din Ucraina pe mare are două părți. Prima parte a fost semnată de Turcia, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Ucraina și se referă la exportul grâului din porturile ucrainene prin apele teritoriale ale Ucrainei spre Turcia. Paralel cu asta, altă parte a Acordului a fost semnată de Federația Rusă, ONU și Turcia prin care Moscova a garantat că nu va împiedica transportul de grâu ucrainean. Astfel, un acord direct între Ucraina și Rusia nu a fost semnat[1].

În rezultatul semnării acestor documente la Istanbul va fi creată o Comisie din reprezentanții celor patru părți semnatare care va nominaliza unitățile de transport (corăbiile) turcești, care vor sosi în porturile din Ucraina și vor transporta grâul în Turcia. Reprezentanții statului agresor Rusia nu vor fi nicăieri: nici în porturile ucrainene, nici în apele teritoriale ale Ucrainei. Corăbiile de transport ale Turciei vor fi controlate de reprezentanții celor patru părți semnatare în porturile turcești, în rest – trecerea corăbiilor în porturile ucrainene, încărcarea și transportarea grâului etc. se va realiza fără ruși. În condițiile în care flota militară rusă va încerca să împiedice exportul grâului din Ucraina, navele militare ucrainene vor deschide focul. Acordul va fi în vigoare 120 de zile.

Acordul semnat la Istanbul este o mică victorie a ONU. De asemenea – a Ucrainei. Turcia a demonstrat capacitatea ei de a oferi servicii în numele păcii și omenirii.

Rusia… Reprezentantul ei, ministrul de război, Serghei Kujughetovici Șoigu s-a prezentat în haine civile. De ce oare? Specialiștii consideră că este un semnal de pace, de împăciuire. Este o dovadă a stimei față de partenerii de dialog. Inclusiv – față de Ucraina.

Rusia se dezumflă. La Teheran, Liderul suprem al Iranului Ali Khamenei i-a întins lui V. Putin mâna stângă, ceea ce înseamnă desconsiderare și umilire[2], iar președintele Turciei a întârziat cu câteva minuta la întâlnirea cu liderul de la Kremlin, făcându-l să aștepte în fața camerelor de luat vederi.

PS. La scurt timp după semnarea celor două documente forțele militare ruse au lansat patru rachete asupra Odesei. Două din ele au fost anihilate de Forțele militare ucrainene, alte două au distrus obiective civile. Este încă o dovadă a prețului pe care rușii îl oferă acordurilor semnate.

a.p.



[1] Михаил Подоляк. Новое соглашение Украины и России (2022) Новости Украины [Mihail Podoleak. Un nou acord între Ucraina și Rusia. Știrile Ucrainei], în https://www.youtube.com/watch?v=0xF1cdZNOcY (accesat 23.07.2022)

[2] С Путиным в Иране брезгливо здоровались левой рукой, посадили под кондиционер, из-за чего он заболел [În Iran, Putin a fost salutat cu dezgust, cu mâna stângă, a fost așezat lângă aparatul cu aer condiționat, din care cauză el s-a îmbolnăvit], în https://www.youtube.com/watch?v=_e1hcf8Bu4s (de la minutul 10; accesat 23.07. 2022)]

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva