La moartea unui colaboraționist ucrainean (pro-putinist)

Nu aș fi scris aceste rânduri niciodată. Acum o zi, un ordinar colaboraționist pro-putinist, Kiril Stremousov a murit într-un „accident rutier”. Era vice „conducătorul” regiunii Herson, vremelnic ocupate de invadatorii ruși. Un caz de rutină: mai devreme sau mai târziu, toți trădătorii Ucrainei, vor fi pedepsiți de justiția ucraineană sau răzbunătorii ucraineni. Dar nu asta e tema noastră. Altceva vreau să spun.

Câțiva ani în urmă, la posturile TV de stat ale Rusiei, a fost prezentată o doamnă care întreba: „Dacă Lumea (Globul pământesc) nu va fi rusă, care este rostul existenței acestei lumi?”. La prima vedere, întrebarea doamnei a fost o repetare a unei fraze, rostite de președintele Federației Ruse (FR) Vladimir Putin: „Care ar fi rostul unei Lumi (a Globului pământesc), dacă în ea nu ar fi Rusia?”. Într-un dialog cu propagandistul Kremlinului Vladimir Soloviov (2018) V. Putin s-a referit la confruntarea nucleară cu statele occidentale și a admis că în cazul în care aceste state vor ataca FR cu bombe atomice, atunci Rusia va riposta pe potrivă[1]. Ceea ce a spus V. Putin este clar. Cu precizarea că nimeni în Occident nu a dorit și nu dorește în prezent să distrugă Rusia. Mai ales după acest război sângeros și dement, dus de Rusia în țara vecină, agresorul rus va trebui să plătească mulți ani înainte reparațiile de război, atât distrugerile din Ucraina, cât și armamentul pus la dispoziția victimei agresiunii de Occident.

Dar să revenim la întrebarea doamnei: în condițiile anexării Crimeii, a psihozei provocate de mitul (de visurile bolnave) de creare a „Lumii ruse”, unii ultra-patrioți ruși și-au închipuit că Rusia va cuceri întregul Glob pământesc și îl vor transforma în Globul pământesc rus. Nu este prima aberație. Au mai fost: în 1922, când a fost proclamată Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), în documentul de constituire a fost scris că URSS este baza creării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste Mondiale, iar stema acestui stat a fost Globul pământesc în razele soarelui cu secera și ciocanul de asupra – unul din simbolurile Puterii sovietice.

Revenim la cel plecat la „concertul lui Kobzon”[2],  la Kiril Stremousov. A fost un promotor notoriu al „Lumii ruse” în Ucraina, dar și un promotor al imperialismului rus în Lume. Iată ce recitea acest tip:

«Вижу горы и долины, / Вижу реки и поля. // Это русское приволье, / Это родина моя.

Вижу Прагу и Варшаву, / Будапешт и Бухарест, // Это русская держава, / Сколько здесь любимых мест!

Вижу погоды в Шри Ланке, / и Корею, и Китай, // Где бы я не ехал в танке / Всюду мой любимый край[3].

În traducere liberă, ne-poetică:

„Văd dealuri și vâlcele / Văd râuri și câmpii, // Acestea sunt întinderile mari rusești / Aceasta este patria mea.

Văd Praga și Varșovia, / Budapesta, București // Acestea sunt puterea rusă (statul rus), / [O-o] Câte locuri dragi [sunt] aici!

Văd pagode în Sri Lanca / Văd Coreea, China // Oriunde ași merge cu tancul / Peste tot văd plaiuri natale dragi.”

Cele scrise mai sus sunt o mică prezentare a poftelor rusești de a cuceri nu doar Ucraina. Nu! Ei au vrut să stăpânească Lumea. Armata ucraineană, însă, taie pofta expansioniștilor ruși. Unul din ei a fost Stremousov.

Dorim succes Ucrainei. Succesul ei va fi succesul Lumii civilizate în lupta cu odiosul regim putinist.

Așa cum Germania nazistă a fost obligată de învingători să plătească reparații de război, tot așa va plăti și Rusia. În Rusia se vor găsi forțe politice care vor recunoaște crimele comise de Putin et. K, vor extrădă toți criminalii de război, vor renunța la cotropiri teritoriale. Rusia este așa cum este. Orice exces de zel din partea conducerii acestui stat duce la nenorociri uriașe.

Slava Ucraine !

a. p.

11 noiembrie 2022


[1] Зачем нам такой мир, если там не будет России?, în https://ru.wikipedia.org/wiki/ Зачем_нам_такой_мир, _если _там_не_будет_России?%3F (accesat 11.11.2022)

[2] Iosif Kobzon (1937-2018), interpret de muzică ușoară și patriotică sovietică și rusă, erou al autoproclamatei „republici” Donețk (apropo, om emerit al Republicii Moldova, 2007), persoană ce a susținut din răsputeri agresiunea rusă în Ucraina. A merge/pleca la „concertul lui Kobzon” înseamnă a muri.

[3] Россия отступает из Херсона. Гибель Стремоусова. Итоги выборов в США, în https://www.youtube.com/watch?v=LrnX-ZJ2J3s (accesat 11. 11. 2022)

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva