Corneliu Prepeliță a lansat o monografie nouă

Joi, 16 februarie 2023, în Sala de Conferințe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc lansarea monografiei dlui drd. Corneliu Prepeliță, consacrată deportărilor din localitățile raionului Ungheni[1].

În debutul evenimentului, dl Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, a semnat un Acord de colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, director – Petru Vicol.

Despre importanța noii monografii a vorbit dl dr. Octavian Țâcu, ex-deputat (2019-2021), originar din localitatea Costuleni, raionul Ungheni. Domnia sa este unul din cei mai competenți istorici basarabeni în problema deportărilor; în câteva rânduri a condus „Expedițiile Memoriei” – studii de documentare în locurile în care au fost deportați basarabenii (1941, 1949, 1951).

Eduard Potângă, șeful Editurii Lexon-Prim, a vorbit despre munca depusă la redactarea și editarea cărții, despre abilitățile autorului monografiei.

A urmat dl Sergiu Cataraga, originar din raionul Ungheni, care a scos în evidență importanța deosebită a cărții, în primul rând pentru cititorii raionului. „În familia noastră, a menționat S. Cataraga, de asemenea am avut rude deportate. Informații despre soarta lor, precum și documente păstrate le-am oferit autorului. Consider: monografia lui C. Prepeliță este o importantă realizare științifică și este utilă în păstrarea memoriei celor ce au avut de suferit de pe urma tiraniei sovietice”.

În continuare a luat cuvântul dna Maria Zinovii Gogu, doctorandă specializată în studierea muncii basarabenilor pe șantierele Gulagului. Domnia sa a participat la „Expedițiile Memoriei”, a selectat mărturii de la basarabenii rămași în Siberia împotriva voinței lor sau a părinților lor, a publicat o monografie despre cele văzute în largul Siberiei. Maria Zinovii Gogu s-a referit la importanță monografiei publicate, la ajutorul acordat autorului privind dosarele păstrate în Arhiva Națională a Republicii Moldova.

La eveniment a fost prezentă și a vorbit deosebit de emoțional doamna Elena Ghidilica, fiică de deportați. Cu lacrimi în ochi, ea a povestit despre chinurile prin care a trecut familia dumneaei, mai ales a mamei, care, în pofida tuturor greutăților, a reușit să crească copiii ei și să-i aranjeze în viață.

Cartea lansată cuprinde Cuvinte înainte (subsemnatul și dl Octavian Țâcu), Introducere și trei capitole: „Viața în Gulagul sovietic”, „Deportarea în memoria unghenenilor” și „Monumente ridicate în memoria deportaților”[2].

Monografia lansată de dl Corneliu Prepeliță este importantă și utilă familiilor deportate din raionul Ungheni: în situația în care autoritățile sovietice de ocupație nu doar că au trimis în Siberia oameni gospodari și nevinovați, ele au interzis și memoria acelor fărădelegi. Cartea vine să oprească uitarea și este un omagiu adus plugarilor noștri. În același timp, monografia semnată de Corneliu Prepeliță contribuie la înțelegerea trecutului basarabenilor, aflați sub dominația comunisto-sovietică (1940-1941; 1944-1991).

Felicitări autorului!

anatol_petrencu@yahoo.com

16-18 februarie 2023


[1] Corneliu Prepeliță, Deportările – calvarul familiilor basarabene, Chișinău, Lexon-Prim, 2022, 564 p.

[2] O recenzie la monografie va fi prezentată mai târziu.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva