Conferință Științifică „Politica agresivă a Federației Ruse față de statele din spațiul fost sovietic”

Pe data de 24 februarie 2023, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM), Sala cu Hărți, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”) a desfășurat Conferința științifică cu tema „Politica agresivă a Federației Ruse față de statele din spațiul fost sovietic”, prilejuită de împlinirea unui an de la declanșarea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei (24 februarie 2022).

Conferința a fost deschisă de doamna Elena Pintilei, directoarea BNRM. În Cuvântul de salut dna Directoare a prezentat expoziția de fotografii care au imortalizat marile distrugeri, comise de militarii ruși în Ucraina: edificii (așa cum erau ele până la invazia rusească) și, alături – aceleași clădiri, transformate de cotropitorii ruși în ruine. Dna Elena Pintilei a urat succes participanților la Conferință.

În calitate de președinte al AIRM „A. Moșanu” și moderator al Conferinței, la deschidere, am amintit faptul, că din primele clipe ale invaziei rusești asupra Ucrainei AIRM „A. Moșanu” a condamnat agresiunea: „Constatăm cu stupoare că în teritoriul ocupat, armata rusă se comportă cu brutalitate și cinism, distruge valori ale civilizației umane, bombardează fără milă orașe și alte obiective de infrastructură de pe teritoriul Ucrainei; în rezultat suferă populația pașnică, mor oameni civili – femei, bătrâni, copii, – sunt distruse imobile, aeroporturi, poduri, drumuri, numărul refugiaților se ridică la sute de mii de persoane. Membrii AIRM „Alexandru Moșanu” condamnă cu vehemență războiul barbar, absurd și criminal, declanșat de clica lui Putin, împotriva unui popor dornic de libertate. Prin atentatul săvârșit asupra unui stat suveran și a unui popor ce a pășit pe calea firească de dezvoltare, Federația Rusă s-a plasat pe banda de contrasens a istoriei, a evoluției firești a civilizației umane. Regretăm profund o asemenea degradare. Exprimăm deplina solidaritate cu poporul ucrainean, care în aceste zile își apără eroic și cu mari sacrificii independența și integritatea teritorială, își afirmă dreptul la existență în lumea civilizată. Cerem încetarea imediată a acțiunilor militare, retragerea tuturor trupelor militare ruse și diversioniste de pe teritoriul ocupat ale Ucrainei, inclusiv – din regiunea Donbas și peninsula Crimeea. Dar și din Republica Moldova!”[1].

Consilierul Ambasadei Ucrainei la Chișinău, dl Vitalie Timiș a prezentat un Mesaj de salut participanților la Conferință.

Profesorul universitar, dr. hab. Nicolae Mihailuța, directorul Institutului Umanitar Maritim Educațional și Științific al Universității Naționale Maritime din Odesa, participant activ atât în viața științifică, cât și în apărarea orașului natal Odesa (în timpul prezentării comunicării domnia sa a prezentat imagini din orașul amenințat de invazia cotropitorilor ruși), a vorbit despre Istoricii ucraineni și Războiul ruso-ucrainean: știința istorică împotriva pseudo-istoriei, prezentând două volume recent apărute de sub tipar, cu materiale semnate de istoricii ucraineni, care demască falsurile istoriografiei putiniste referitoare la Istoria Ucrainei.

Subsemnatul, am prezentat un Studiu istorico-comparativ între Germania nazistă și Rusia putinistă. Între aceste regimuri sunt deosebiri, dar și foarte multe asemănări regretabile: modul de cotropire a Crimeii (2014) este asemănător cu cel al anexării Regiunii Sudete (Cehoslovacia) de către Germania hitleristă în 1938. Urmează lichidarea libertății de exprimare, sugrumarea presei neînregimentate politic, mii de refugiați atât din Germania nazistă, cât și din Rusia putinistă. Și altele.

Prof. univ., dr. hab. Valeriu Dulgheru,  Universitatea Tehnică a Moldovei, a prezentat comunicarea 365 de zile de război criminal în Ucraina declanșat de căpcăunul sec. XXI Vladimir Putin. Domnul profesor a prezentat succint nou-apărutul volum „Cronica unui război criminal”[2], în care domnia sa a expus cronologic evenimentele din Ucraina[3].

Prof. univ., dr. hab. Ion Șișcanu, cercetător științific coordonator, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova, a vorbit despre Tertipurile propagandei Kremlinului privind justificarea agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, iar dr. Ruslan Șevcenco (Institutul Politici Eficiente, Chișinău) a examinat Premisele și etapele principale ale războiului ruso-ucrainean.

Dl dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre/Black Sea House, Constanța, România, a expus comunicarea Designul noii ordini mondiale postbelice – decesul unui hegemon. Flota fără amiral și lumea fără Rusia.

La microfon a fost invitat dl Andrei Covrig, col. (r),  președintele Asociației de Drept Umanitar din Republica Moldova, care a prezentat comunicarea Confruntarea militară ruso-ucraineană actuală în lumina prevederilor dreptului internațional umanitar (dreptului conflictelor armate): istorie, realități, opinii, reflecții, concluzii și perspective.

Vice-președintele AIRM „A. Moșanu” Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie, USM, a vorbit despre Dimensiunea identitară a Războiului ruso-ucrainean, iar istoricul dr. Marian Zidaru din Constanța a explicat care este Rolul aviației multirol în războiul din Ucraina.

La Conferință a fost prezent și dl Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării Republicii Moldova, cunoscut om politic, care a meditat asupra problemei Securitatea regională, cum o asigurăm?

Vasile Costiuc, masterand, USM, a vorbit despre Războiul hibrid promovat de Federația Rusă: manifestări strategice și securitatea Republicii Moldova, iar cunoscutul comentator politic (Radio Chișinău) Ion Tâbârță a expus subiectul legat de Impactul războiului din Ucraina asupra relațiilor socio-politice din Republica Moldova. Domnul Cristian Țăranu, doctorand, Școala Doctorală Științe Umanistice, USM, a vorbit despre Aspecte ale evoluției poziției Ucrainei în procesul reglementării politice a conflictului transnistrean, iar dl dr. Dmytro Bondarenco (Odesa) a expus comunicarea Activitățile teroriste și subversive ale guvernului bolșevic al Rusiei împotriva Ucrainei și Finlandei în 1918.

Comitetul de organizare a Conferinței a primit textul comunicării dnei drd Ecaterina Manole, Școala Doctorală Științe Umanistice, USM,  unica reprezentantă a sexului frumos, care din motive obiective nu a putut participa la eveniment. (Tema comunicării Efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova).

Comunicările prezentate în cadrul Conferinței vor fi publicate în volum.

Mulțumim tuturor participanților la Conferință. Adresăm mulțumirile noastre și echipei tehnice, dlui Oleg Chisiliov, membru al Comitetului de Conducere al AIRM „A. Moșanu”, celorlalți asistenți.

anatol_petrencu@yahoo.com

24-26 februarie 2023


[1] DECLARAȚIE de condamnare a agresiunii militare ruse,

în http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=3631#more-3631 (pe blog – 27 februarie 2022)

[2] Valeriu Dulgheru, Cronica unui război criminal (24.02.2022 – 24.02.2023), Chișinău, S.n., 2023, 328 p.

[3] În același timp profesorul Valeriu Dulgheru rămâne fidel preocupărilor ce se referă la problemele Republicii Moldova. În acest sens, domnia sa a scos de sub tipar cel de-al 19-lea (!) volum întitulat Basarabie răstignită, Chișinău, S.n., 2023, 344 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva