Rusia, înainte, spre trecutul stalinist!

Rubrica D-ale istoriei

Astăzi se împlinesc 545 de zile de la invazia absurdă a Federației Ruse (FR) în Ucraina – stat suveran și independent, membru-fondator al Organizației Națiunilor Unite, frontierele căreia au fost recunoscute de Comunitatea internațională, inclusiv de FR. Sângerosul război al rușilor împotriva Ucrainei a developat multe realități, unele vizibile, altele – depistate în zilele nemilosului război. Pentru ucraineni războiul de apărare a patriei lor a însemnat consolidarea națiunii în jurul unor idealuri sfinte: integritatea teritorială a țării lor, apărarea libertății, democrației, cursului european și NATO. Pentru ruși războiul agresiv împotriva Ucrainei a însemnat o criză totală a idealurilor, a scopurilor politicii externe a FR, a imaginii Rusiei în lume.

Criza unor idealuri de viitor (bunăstare, democrație, recunoașterea sinceră a crimelor comise de regimurile țarist și comunist, dar și cel numit „democratic”, de după 1991) i-a făcut și îi face pe conducătorii de astăzi ai FR să accepte și să promoveze figuri odioase ale trecutului ca modele de mobilizare și patriotism. Una din aceste figuri este Iosif V. Stalin – unul din cei mai sângeroși dictatori din istoria omenirii. În februarie 1956, la cel de-al XX-lea congres al PCUS, comuniștii înșiși, unii din ei – colaboratori apropiați ai dictatorului, – au condamnat crimele odioase ale lui Iosif Stalin. În anii „dezghețului” hrușciovian, apoi în ai „transparenței” lui Mihail Gorbaciov, au fost publicate sute (poate chiar mii) de volume de documente, memorii ale celor ce au suferit de pe urma stalinismului, studii etc. în care au fost demonstrate convingător urmările politicii represive, de teroare a organelor de stat, față de milioane de oameni nevinovați.

S-ar fi părut că, odată depistate și condamnate public, crimele comise de I. Stalin trebuie cunoscute, iar făptuitorul lor trecut în istorie (în cărți, manuale, muzee etc.). În FR, însă, Iosif Stalin a devenit un model de om politic, demn de imitat. Astfel, la începutul lunii februarie 2023, în Volgograd (câteva zile în an, în februarie, orașul este numit Stalingrad) a fost dezvelit un bust al lui I. Stalin[1]. Pe data de 2 februarie, orașul de pe Volga a fost vizitat de președintele FR Vladimir Putin, care a participat la ceremonii oficiale prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la victoria Armatei roșii la Stalingrad. V. Putin a ținut un discurs, în care a elogiat Armata roșie; a evitat, însă să menționeze ajutorul oferit de SUA Uniunii Sovietice.

Dar să revenim la I. Stalin. Pe data de 15 august 2023, în orașul Velikie Luki, regiunea Pskov, FR, a fost dezvelit un nou monument lui I. Stalin. De această dată statuia dictatorului sângeros are o înălțime de 8 metri; ceremonia dezvelirii și sfințirii monumentului poate fi văzută pe Youtube[2]. Este important un moment deosebit: după ce a sfințit monumentul, invitat la microfon, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), părintele Antonii (Tatarințev) a spus:

Мне сегодня очень радостно и приятно приветствовать на этом незаурядном мероприятии (…) Как представитель Русской Православной Церкви, ну, если честно говорить, то пострадала церковь, но благодаря этому у нас теперь множество новомучеников, и исповедников российских, которым мы сейчас молимся и которые нам помогают в деле возрождения нашей Родины

În traducere: „Astăzi îmi este foarte plăcut și salut cu bucurie această excepțională acțiune (…) În calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), ei, ca să spun drept, apoi biserica a avut de suferit, însă mulțumită [lui I. Stalin] noi avem un număr mare de martiri noi și duhovnici ruși, pentru care ne rugăm și care ne ajută în servirea cauzei de renaștere a Patriei noastre…”

Poziția expusă de reprezentantul BOR este una de groază: părintele Antonii i-a mulțumit lui I. Stalin pentru masacrarea a milioane de oameni nevinovați, asta pentru că regimul stalinist a oferit BOR noi mucenici. Asta ca și cum, la dezvelirea unui monument de 8 metri a lui Hitler, un rabin ar afirma că „mulțumită” Führerului s-a produs Holocaustul. Dezvelirea monumentului lui Stalin, discursurile rostite la acel eveniment, demonstrează că FR este în plin proces de declin moral și ideologic. Putinismul este stalinismul secolului XXI.

PS. Stalin a fost un vampir. El a organizat Holodomorul, în care au murit între 7 și 9 milioane de oameni; el a promovat politică Marii Terori, soldată cu moartea a peste un milion trei sute de mii de oameni. În 1939, având de ales între securitatea colectivă, propusă de statele occidentale și tranzacția cu Hitler, Stalin a ales-o pe cea din urmă: la 23 august 1939 URSS și Germania au semnat Tratatul de neagresiune și Protocolul adițional secret ceea ce a aprins „lumina verde” celui de-al Doilea Război Mondial, în care URSS a pierdut peste 27 milioane de oameni. Represiunile au continuat și în anii stalinismului tardiv, adică după victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Și de parcă puține monumente i s-au ridicat în anii domniei lui, iată că, în 2023, sângerosului dictator i se ridică noi monumente de for public. Care ar fi mesajul actualilor staliniști? Nu generalisimul Stalin a obținut victoria asupra Germaniei naziste și Japoniei militariste, așa cum afirmă unii cetățeni ai FR, ci statele și popoarele Coaliției antihitleriste, în frunte cu SUA și Marea Britanie. Da, și rușii au contribuit la Victorie. Da nu este doar meritul lor.

Amintim, în treacăt, că între august 1944 și mai 1945 și România și-a adus contribuția la Victoria asupra Germaniei, iar basarabenii au luptat și împotriva Japoniei până  la capitularea acesteia (2 septembrie 1945).

anatol_petrencu@yahoo.com

27 august 2023


[1] Bustul lui Stalin, inaugurat la Volgograd înaintea vizitei lui Putin, în https://moldova.europalibera.org/a/bustul-lui-stalin-inaugurat-la-volgograd-înaintea-vizitei-lui-putin/32251971.html (accesat pe data de 27.08.2023)

[2] Первый памятник Сталину в полный рост открыт в России (Primul monument al lui Stalin în înălțime maximă a fost dezvelit în Rusia) în https://www.youtube.com/watch?v=2RBngmQbrdU (accesat pe data de 27.08.2023)

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva