Vladimir Putin ne-a dat dezlegare…

Pe data de 13 octombrie 2023, în capitala Kârgâzstanului Bișkek a avut loc ședința Consiliului șefilor de state ale Comunității Statelor Independente (CSI). În ședință, președintele Federației Ruse Vladimir Putin a expus cauzele (din punctul lui de vedere) ieșirii unor state din componența CSI (a Georgiei și a Ucrainei, ultima, se constată, că nu a ratificat Acordul de constituire a CSI). Referitor la Republica Moldova (RM), V. Putin a spus următoarele:

«Ну, а такая страна как Молдова, она практически утрачивает свою идентичность. Элиты этой страны вообще считают, что они не молдаване. Они называют себя румынами. Но это их выбор…»[1]

Tradusă în limba română, afirmația președintelui Vladimir Putin sună astfel:

„Ei, iar o astfel de țară ca Moldova, ea practic își pierde identitatea. În general, elitele acestei țări consideră că ele (elitele) nu sunt moldoveni. Ele se consideră români. Aceasta, însă, este alegerea lor…”

Altfel spus, liderul FR s-a împăcat cu gândul că numiții „moldoveni” în realitate sunt ROMÂNI. Vladimir Putin a recunoscut un adevăr: băștinașii interfluviului pruto-nistrean sunt moldoveni pentru că sunt locuitorii Moldovei istorice, dar fac parte, alături de ardeleni, munteni, maramureșeni, olteni etc. din Neamul Românesc, că sunt ROMÂNI.

În realitate, Republica Moldova își regăsește identitatea etnică, (identitate) pe care zeci de ani comuniștii sovietici încercau din răsputeri s-o dea uitării.

Cu privire la ceea ce V. Putin numește „elitele Moldovei” care se consideră „români” aici lucrurile trebuie nuanțate: nu toate „elitele” recunosc că sunt români. În mare ei majoritate, intelectualitatea din RM așa consideră: este românească.

Privind oamenii politici, aici lucrurile nu sunt lămurite cu claritate. În 2023, în sfârșit, limba româna a fost recunoscută ca oficială cu corectarea articolului 13 al Constituției RM. În schimb, autoritățile de la Chișinău promovează cu strășnicie „concepția” moldovenismului, a societății „civice moldovenești”. În discursurile oficiale sunt evitate cuvintele „român”, „România”, „românesc”. Se dorește să ne numim toți „moldoveni, cetățeni ai RM”.  Numai că în realitate nici un rus din RM nu se consideră „moldovean”, ci RUS. Așijderea ucrainenii, găgăuzii, bulgarii. De ce atunci noi, românii, cedăm și considerăm că suntem doar moldoveni, nu și români?

Apoi, integrarea RM în Uniunea Europeană (UE): noi ne integram ca cine? Ca moldoveni, ori – totuși, – avem curajul să spunem lucrurilor pe nume: noi suntem români și intrăm în UE ca români?

Vladimir Putin însuși ne-a amintit că suntem români și punctum!

anatol_petrencu@yahoo.com

21.x. 2023


[1] В Бишкеке состоялось заседание Совета глав государств-участников СНГ [În Bișkek a avut loc ședința Consiliului șefilor de state-participante în CSI] în https://www.1tv.ru/news/issue/2023-10-13/15:00#2 (accesat 21 octombrie 2023)

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva