Securitatea națională poate fi asigurată doar prin accederea Republicii Moldova în NATO. Comunicat pentru presă

La inițiativa Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM), miercuri, 8 noiembrie 2023, în incinta Centrului de Informare și Documentare NATO de la Chișinău, a avut loc o Masă rotundă, la care au fost puse în discuție problemele actuale ale asigurării securității naționale a Republicii Moldova (RM). La discuții au luat parte dl Ion Tăbârță, directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, membrii AIRM, invitați, reprezentanți ai presei.

Discuția s-a axat pe problema asigurării securității naționale a RM în contextul războiului agresiv al Federației Ruse (FR) împotriva Ucrainei. Conducerea AIRM, inițiatoarea Mesei rotunde, a pornit de la ideea promovării în societatea noastră a convingerii că securitatea cetățenilor Republicii Moldova poate fi asigurată doar prin aderarea ei la Tratatul Alianței Nord-Atlantice (NATO). Eforturile financiare, depuse de conducerea RM în vederea înzestrării Armatei naționale sunt binevenite, dar ele nu sunt suficiente pentru constituirea unei forțe militare capabile să opună rezistență forțelor armate ale FR, în caz de intervenție a acestora.  Iată de ce AIRM pledează pentru inițierea cât mai rapidă a negocierilor de accedere a RM în Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul discuțiilor problema aderării RM la NATO a fost abordată prin prisma concepției unioniste: RM poate rezolva problemele existente (admiterea în Uniunea Europeană și NATO) doar prin Unirea RM cu România – membră a UE și NATO. Adepții acestei viziuni au adus multiple argumente atât de ordin istoric, cât și actual-politic. Au fost expuse, de asemenea, și contra-argumente: deocamdată, cetățenii RM ce împărtășesc ideea Unirii RM cu România sunt divizați politic în cel puțin cinci partide proclamat-unioniste și care nu se pot ele uni între ele. Cetățenii RM care îmbrățișează ideea Unirii nu au reușit să formeze o fracțiune parlamentară ce ar pleda pentru realizarea idealului nostru național.

În același timp, alți participanți la Masa rotundă au pornit de la realități: deocamdată există Statul RM, conducerea căreia pledează pentru integrarea RM în UE și face pași concreți în acest sens. Războiul agresiv al FR împotriva Ucrainei și Lumii civilizate continuă, punând în mare pericol securitatea națională a RM – vecina directă a Ucrainei. Cheltuielile militare ale RM, oricât de mari ar fi, nu pot asigura/garanta securitatea republicii și cetățenilor ei. Iată de ce, unica cale corectă de urmat este intrarea în NATO.

Cunoaștem că în mentalul colectiv al cetățenilor RM predomină imaginea deformată a NATO. În acest sens se impune cu stringență necesitatea informării corecte a populației RM despre esența și activitatea NATO.

Participanții la Masa rotundă au exprimat părerea despre necesitatea inițierii unor ample discuții privind accederea RM în NATO, pentru modificarea Constituției RM în vederea eliminării prevederii de stat „neutru” a republicii noastre, precum și introducerea în Legea fundamentală a caracterului național, românesc al statului. Au fost propuse, de asemenea, luări de măsuri energice din partea Statului RM în vederea anihilării agenților și propagandiștilor ruși din RM, interzicerea prin lege a Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove pentru partizanatul deschis cu agresiunea rusă în Ucraina.

Conducerea AIRM va ține cont de propunerile înaintate, va face demersurile respective și va informa membrii AIRM și opinia publică despre pașii întreprinși în direcția aderării RM la NATO.

Comitetul de Conducere al AIRM                                     9 noiembrie 2023

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva