Ion Hadârcă – cronicarul războiului nemilos al rușilor împotriva ucrainenilor. Note de lectură

Invadarea Ucrainei – stat suveran și independent, frontierele căruia au fost recunoscute internațional, inclusiv de Federația Rusă (FR), (invadarea Ucrainei) – membru fondator al Organizației Națiunilor Unite, – a șocat populația Europei, dar și locuitorii altor continente. Președintele FR Vladimir Putin a pornit un război absurd, neprovocat de nimeni, deosebit de nemilos și sângeros, un război din start sortit eșecului. Dar cu precizarea obligatorie: un război ce a dus (cu regret, și astăzi duce) la moartea a zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei, – femei, copii, bărbați, oameni în vârstă, – la distrugerea unor orașe ucrainene construite cu mari eforturi materiale, dar cu talent și gust urbanistic, la emigrarea masivă a ucrainenilor în diverse state ale lumii. Această crimă odioasă a Rusiei a atras imediat atenția oamenilor politici de pe întreg Mapamondul, a mass-mediei, a intelectualilor.

În acest context, distinsul scriitor și poet, om politic, membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) Ion Hadârcă a monitorizat evenimentele chiar din prima clipă a tragediei ucrainene, a scris zilnic cele văzute și auzite la posturile de Radio și TV, Internet etc. și a redactat un volum de cronici zilnice, de la 24 februarie până la 4 iunie 2022, adică o sută și una zile de război[1].

Autorul cărții a examinat declarațiile făcute de liderul de la Kremlin V. Putin. Acesta din urmă (V. Putin) a spus cum că războiul nedeclarat, pornit de el, nu este nimic altceva decât o „operațiune militară specială în spațiul istoric al Rusiei” care are drept scop „demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean și protejarea cetățenilor ruși de genocid” (p. 4).

Chiar din primele ore ale invaziei ruse împotriva Ucrainei scriitorul Ion Hadârcă s-a solidarizat cu victimele războiului. Dumnealui a redactat un proiect de Declarație de coeziune a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (RM) cu Ucraina. Autorul cărții a descris marea tragedie a ucrainenilor: „Astăzi vedem mame cu copii pe drumuri, familii distruse, case bombardate. Ucraineni, plângând, strigă și cheamă să fie ajutați. Au impresia că sunt abandonați de toată lumea…” (p.7). Autorul cărții a redat fidel atrocitățile comise de invadatorii ruși, de pretinșii „frați” ai ucrainenilor: au bombardat (și continuă să distrugă cu bombe și rachete puternice) orașele Kiev, Harkov, Herson, Krivoi Rog (orașul de baștină al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski). Cotropitorii ruși au distrus și continuă să distrugă spitale, școli, grădinițe de copii, teatre, muzee, case, piețe alimentare și magazine, centrale electrice etc.

Membrul-corespondent al AȘM, autorul cărții, dl Ion Hadârcă a citit cu nedumerire Declarația AȘM care lasă „loc de echivocuri: pe de o parte, dezaprobă invazia forțelor armate ale Federației Ruse, pe de alta, folosește exact limbajul Kremlinului: «acțiuni militare», «incursiune»!” și regretă că nimeni nu a solicitat și părerea dumnealui, deci „nimeni nu poate vorbi în numele meu” (p. 15), conchide autorul.

Condamnând barbaria rușilor în Ucraina, în același timp autorul a rămas impresionat de solidaritatea moldovenilor cu ucrainenii: „Este absolut tulburătoare această mobilizare a compatrioților noștri și a comunității internaționale. Căldura, lumina și vorba bună încălzesc sufletele refugiaților ucraineni – mai multe mame cu copii de mână, în brațe ori chiar sugari. Ce viață au, bieții de ei?…” (p. 16).

Fiind un observator experimentat, chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, dl Ion Hadârcă a depistat câteva fapte care vor fi definitorii pentru întregul război. În primul rând, armata rusă s-a dovedit a fi incapabilă să cucerească capitala Ucrainei în trei zile (cum a fost planificat), iar în perspectivă invadatorii ruși au fost alungați de pe o bună parte a teritoriului ucrainean. Autorul aduce cuvintele fostului consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici: „Armata rusă nu este puternică, este doar lungă” (p. 19). În al doilea rând, dl Ion Hadârcă a constatat: la doar două săptămâni de război, militarii ruși au încălcat brutal toate convențiile internaționale; „dramatic se adună dosarul crimelor împotriva umanității” (p. 25). Un alt moment, remarcat de dl Ion Hadârcă: la începutul invaziei rusești în Ucraina președintele acestei țări, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare urgentă a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) și a subliniat că este „un demers eficient și exemplar pentru Republica Moldova!” (p. 10). La câteva zile (la 3 martie 2022) conducerea RM a declarat „declanșarea procedurii de urgentare a aderării RM la UE (p. 14).

Autorul cărții-cronici a fost atent la declarațiile președintele Ucrainei V. Zelenski, de multe ori citându-l sau prezentându-i opinia; a expus discursurile președintelui V. Zelenski în fața parlamentarilor (în Congresul SUA, p. 41; în Bundestagul german, p. 45, în Parlamentul României  etc.). Dl Ion Hadârcă a fost atent la reacțiile Occidentului față de agresiunea rusă, a expus Decizia NATO din 24 martie 2022 de condamnarea a agresiunii ruse și de susținere a Ucrainei (p. 57-58). Autorul cărții a examinat și poziția FR, ultimatumul înaintat de aceasta: „Rusia cere ultimativ recunoașterea Crimeii ca parte a Federației Ruse, recunoașterea independenței republicilor separatiste, de asemenea, declararea neutralității prin modificarea Constituției” (p. 26-27).

Așa cum nu există pădure fără uscături, tot așa nu există oameni fără metehne. Autorul cărții remarcă fapta banditească a unui grup din cinci persoane moldoveni, între ei și o femeie,  care au jefuit o refugiată din Ucraina, deposedând-o de bani și alte bunuri. Ce rușine! Este bine că poliția RM și-a făcut cu cinste datoria (p. 33). Autorul cărții a adus și alte exemple de manifestări ale Coloanei a 5-a a FR în RM (tot acolo; vezi și p. 85, reacția Coloanei a 5-a la decizia Parlamentului RM de a interzice simbolurile războinice ale FR – panglica „Sfântul Gheorghe”, a semnelor „Z” și „V”). Dl I. Hadârcă a scris cu multă durere despre bombardarea nemiloasă a orașului-port Nicolaev, oraș în care și-a făcut serviciul militar obligatoriu (p. 34). Autorul cărții a atras atenția și la puținele (dar importantele) proteste ale rușilor împotriva războiului (de ex., fapta ziaristei Marina Ovseannikova de la Pervîi kanal, p. 36).

De fiecare dată când a fost cazul, autorul cărții a prezentat poziția Chișinăului oficial față de problemele provocate de agresiunea rusă în Ucraina. Astfel, a fost expusă Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), adoptată cu unanimitate de voturi (16 martie 2022), în care Rusia a fost declarată „stat agresor” și în care s-a cerut Consiliului de Miniștri „excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei din motivul invadării Ucrainei și printr-un amendament suplimentar a fost condamnat «actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, respectiv, ocuparea regiunii Transnistria»!” Distinsul autor al cărții remarcă cu amărăciune: „Reacția ministrului de Externe al Republicii Moldova a fost una de bâlbâială confuză «Este o opinie politică». Diplomația Bâcului!” (p. 43).

Cu multă durere în suflet autorul cărții a prezentat cititorilor barbaria rușilor comisă în orășelul Bucea. Dl Ion Hadârcă l-a citat pe Papa Francisc: „Putin este captivul intereselor naționaliste, care generează conflicte și fac să dispară visul păcii!” și a continuat: „Mai mult, el este noul fuhreraș, autorul și exponentul politicii neonaziste de exterminare a unui întreg popor – poporul ucrainean!” (p. 69).

În a 48-a zi a războiului agresiv al FR împotriva Ucrainei autorul cărții constată cu durere în suflet: „Nu ajung cuvinte pentru a descrie ororile: teroare, crime, violuri, genocid, pogrom…” (p. 83).

Autorul cărții amintește de protestul Uniunii Scriitorilor din Moldova în fața Ambasadei FR din Chișinău cu cererea de a opri războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei, remarcă reacțiile Kremlinului la promulgarea Legii privind simbolurile agresiunii FR în Georgia și Ucraina.

În concluzie: cartea-cronică, semnată de dl Ion Hadârcă, este o lucrare de referință pentru istorici, pentru oameni de cultură și oameni politici; cartea este o stavilă în cale uitării unor crime comise de ocupantul rus pe teritoriul Ucrainei. Este o carte despre rezistența armată eroică a militarilor ucraineni în lupta lor împotriva invadatorului rus.

Felicitări autorului!


[1] Ion Hadârcă, Ruinele și runele războiului. Cronica primelor 101 zile de agresiune rusă (Jurnal), Chișinău, Editura Prut Internațional, 2023, 172 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva