1060 de zile de prăpăd în Ucraina

Astăzi s-au împlinit 1060 de zile de când Federația Rusă sistematic, metodic, cu înverșunare distruge Ucraina. Chiar astăzi dimineața, rachete rusești au distrus imobile în Kiev[1], urmate de patru morți și mai multe persoane rănite. A fost avariată și conducta de gaze naturale. A fost lovit și centrul orașului Zaporoje, respectiv – rănite șapte persoane. Rușii au lovit și alte orașe ucrainene (Krivoi Rog, de ex.), pricinuind noi distrugeri și nenorociri. Nimic nu-i poate opri pe agresorii ruși în comiterea acestor crime odioase.

Încă în școală ni se vorbea despre marele popor rus, popor viteaz, corect, iubitor de pace. Constatăm acum că toate au fost minciuni. În fond, rușii sunt ca alte popoare, cu bune și rele. Atunci, însă, când țara lor, Rusia, a fost implicată într-un război nedrept, de cotropire a altor teritorii, de masacrare a oamenilor nevinovați cu nimic, iar între aceștia – mulți etnici ruși, logic apare întrebarea: în ce constă măreția poporului rus? Unde sunt forțele iubitoare de pace? De ce nu se ridică împotriva războiului?

Recent am citit cartea lui Thomas Urban Katyn 1940. Istoria unui masacru, București, Editura Corint, 2024[2], în care autorul demonstrează că în Germania nazistă a existat o puternică opoziție față de Hitler, opoziție reprezentată de militari de cel mai înalt rang și care au făcut mai multe tentative de a-l omorî pe Führer. Încercări nereușite, iar una din cauze a fost neîncrederea și lipsa de susținere a antihitleriștilor germani din partea occidentalilor, angajați în război până la capitularea necondiționată a Germaniei. În Rusia de astăzi nu numai că nu au fost încercări de înlăturare a criminalului Putin de la putere, de proteste clare (din partea unor administratori, ambasadori, militari, studenți, mame, soții ale militarilor ruși, morți în Ucraina etc. – demisii, declarații publice ș.a.), dar și rușii care au părăsit patria lor natală, emigrând în state diferite (inclusiv – Republica Moldova) nu protestează, nu cer încetarea războiului. Mai mult chiar, în declarațiile pe care uneori le fac, vorbesc despre „bietul popor rus, care suferă de pe urma sancțiunilor” impuse de Occident Rusiei. Nici ei nu cer retragerea forțelor militare ruse la frontiera ruso-ucraineană, recunoscută internațional, inclusiv de Rusia (chiar Putin a semnat, în 2003, Tratatul de frontieră cu Ucraina).

Și pe liniile fronturilor, cu mari pierderi umane, rușii înaintează puțin câte puțin, punând stăpânire pe niște ruine – tot ce a mai rămas în urma distrugerilor comise de ei. Curios este un lucru: în ultimul timp propaganda rusă (oglinda fidelă a conducerii Rusiei) nu se bucură de aceste „succese”. De ce oare? Mai mult chiar, factorii de decizie de la Moscova (și propagandiștii ruși) sunt în așteptarea investirii lui Donald Trump în funcție (20 ianuarie 2025). Pare ciudat, nu? Rusia – „mare putere”, dornică să stăpânească lumea alături de SUA și… așteaptă venirea la putere a președintelui american, pentru ca ce?  

La rândul lor, ucrainenii, în legitimă apărare, lovesc în obiective strategice rusești: aerodromuri militare, uzine de prelucrare a petrolului, uzine chimice, pe care rușii le numesc cu drag „uzine de producere a spirtului”. În realitate, la aceste uzine (aflăm din presă) se producea nu doar spirt alimentar, ci și articole pentru război.

Privind Republica Moldova (RM): raioanele din stânga Nistrului ale RM și orașul Tighina, aflate sub controlul Kremlinului, nu mai au gaze naturale și au prea puțină energie electrică. Vina pentru situația critică a oamenilor de acolo o poartă Moscova, care încă în 1992 a răpit raioanele de est ale RM, susținând un regim separatist, ostil Chișinăului și, bineînțeles – regimul Krasnoselski, orice ar declara acesta în prezent. Despre decizia Kievului de a închide conductele de gaze naturale rusești ce trec pe teritoriul Ucrainei, s-a știut de mult timp. De ce atunci Krasnoselski nu a dat dovadă de îngrijorare? De ce atunci, în vara anului trecut, nu s-a gândit cum să asigure populația cu cele necesare în timp de iarnă? Citim în presă: rușii au găsit o soluție – ei vor cumpăra gaze naturale din Europa occidentală și le vor direcționa spre regiunea separatistă. Conductele de gaze pot trece ori prin Ucraina (ceea ce este absurd: ce rost a avut atunci închiderea conductelor de gaze venite din Rusia?), ori prin RM. Și atunci Chișinăul nu ar trebui să rateze ocazia de a câștiga niște bani de la ruși pentru tranzitul de gaze! Da cum altfel?

Donald Trump (SUA) și Europa occidentală (Lumea civilizată) pot încheia războiul din Ucraina, forțându-l pe Putin (Federația Rusă) să-și retragă forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, pot, de asemenea, asigura securitatea Ucrainei, primind-o în NATO.

Slavă Ucrainei!

Eroilor ucraineni – SLAVĂ!

anatol_petrencu@yahoo.com

PS. Și totuși… Revenind la ruși: există cetățeni ai Rusiei care, cu arma în mâini, luptă pentru înlăturarea regimului de la Kremlin. Este vorba de militarii ruși care sunt alături de camarazii lor de arme ucraineni. Anume ei, după capitularea necondiționată a regimului Putin, ar trebui să preia conducerea Rusiei pentru a o scoate din marasmul putinist, a o democratiza și a o întoarce în familia statelor civilizate.

a.p. 


[1] Срочно! Страшный удар по Киеву! Первые кадры с места прилёта. Утро 18.01.2025 (Urgent! O lovitură groaznică asupra Kievului. Primele imagini din locul loviturii. Dimineața 18.01.2025), în

[2] Câteva note de lectură vezi Anatol Petrencu, Katyn – o crimă odioasă a Kremlinului, rămasă nepedepsită. Note de lectură, în http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=4115 (pe blog 9.01.2025).

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva