Din activitatea Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Martie 2025

Pe data de 18 martie, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), Muzeul Brăilei „Carol I”, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a organizat în Sala de Arte și Hărți, lansarea a patru volume în domeniul arheologiei și istoriei și anume: Monumente istorice și studii documentare de Costin Croitoru și Ion Ghelețchi[1], Note de lecturi istorice de Costin Croitoru[2], Miscellanea archaeologica et numismatica, de același autor[3] și Amalgamerea colectivităților teritoriale subnaționale. Repere conceptuale de Valentina Cornea, Sergiu Cornea, Ina Filipov și Elena Mandaji[4].

În față celor prezenți primul care a vorbit a fost dl conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”. Domnia sa a prezentat instituția pe care o conduce cu deosebit succes, precum și volumele lansate. A urmat dna Veronica Borș, director adjunct a BNRM, care a rostit un cuvânt de salut din partea BNRM.

Conf. univ., dr. hab. Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul s-a axat mai mult pe problemele reformei administrativ-teritoriale, promovate de Guvernul Republicii, pe noțiunile utilizate de guvernanți și problemele apărute.  

Dl dr. Vasile Șoimaru, deputat PAS, a vorbit despre importanța și valoarea monografiilor publicate de Muzeul Brăilei „Carol I”, unite sub genericul „Basarabica” (autori din R. Moldova), precum și eforturile depuse de dumnealui în vederea restabilirii Declarației de Independență a R. Moldova.

A vorbit, de asemenea, prof. univ., dr. hab. Ion Șișcanu, primul rector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (despre colaborarea inter-universitară Cahul-Galați-Brăila). Dl dr. Ion Ghelețchi, pro-rector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul a vorbit despre procesul de elaborare și publicare a volumelor lansate etc.

În încheiere, dl Ion Negrei, vice-președintele AIRM „A. Moșanu” s-a pronunțat pentru citirea acestor volume, utilizarea lor în cadrul prelegerilor, întâlnirilor cu tineretul etc.

Evenimentul lansării poate fi urmărit pe următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=8mCijsKCOlY (accesat 2. 04. 2025)

anatol_petrencu@yahoo.com

2 aprilie 2025


[1] Costin Croitoru, Ion Ghelețchi, Monumente istorice și studii documentare, Cahul, Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2024, 415 p.

[2] Costin Croitoru, Note de lectori istorice, Cahul, Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2024, 246 p.

[3] Ibidem, Miscellanea archaeologica et numismatica, Cahul, Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2024, 292 p.

[4] Valentina Cornea, Sergiu Cornea, Ina Filipov și Elena Mandaji, Amalgamerea colectivităților teritoriale subnaționale. Repere conceptuale, Cahul, Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2025, 147 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva