Monografia comunei Cuhnești, raionul Glodeni, Republica Moldova

În parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu Primăria comunei Cuhnești din raionul Glodeni, pe data de 19 martie 2025, în Sala de Arte și Hărți, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”) a organizat lansarea monumentalei monografii „Comuna Cuhnești, Glodeni (Cuhnești, Movileni, Bisericani, Serghieni, Cot): Istorie și actualitate[1], scrisă de cunoscutul publicist, scriitor, Om al Culturii Ignat Berbeci.

La lansarea volumului a luat parte o delegație a comunei Cuhnești în frunte cu domnul primar Vladimir Furdui, dar și personalități din Chișinău – originare din Cuhnești (părintele Viorel Cojocaru, membru al Comitetului de conducere al AIRM „A. Moraru”, criticul de teatru Larisa Turea, autoarea cunoscutei monografii „Cartea foametei”, în mai multe ediții și alții) sau personalități care îl cunosc bine pe autorul cărții lansate (Vasile Iovu, cunoscut naist și alții).

Toți vorbitorii au evidențiat caracterul enciclopedic al monografiei satului Cuhnești, redactată de dl Ignat Berbeci, bogăția de informații inclusă în carte, bogatul album de fotografii etc.

Subsemnatul, am avut fericitul prilej să scriu un Cuvânt înainte, pe care îl prezint mai jos.

Cuvânt înainte

Autorul acestei cărți, domnul Ignat Berbeci, este un bine-cunoscut intelectual basarabean, născut în localitatea Cuhnești, raionul Glodeni și stabilit cu traiul la Soroca. Dorința de a scrie istoria comunei natale a fost firească și dl Ignat Berbeci a realizat-o cu mare succes.

Cartea este deosebită de altele de acest gen. Asta pentru că autorul ei a folosit un instrument neobișnuit de cercetare și expunere a temelor, dar foarte util și demn de urmare. Lucrarea conține multe nume ale unor personalități istorice, care au marcat trecutul interfluviului Pruto-Nistrean (Dragoș I, Bogdan I, Alexandru cel Bun, regii României Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, președinții Republicii Moldova Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu etc.), dar și nume de persoane care au avut un rol important în viața comunei Cuhnești (moșierii Gheorghe Clucer, Lupul Balș, Iordache Cazimir etc., edilii Gheorghe Codrescu, Pavel Gâdei, Leon Bețișor etc., reprezentanți ai clerului, conducătorii educației, ai agriculturii, lucrătorii medicali, bibliotecarii, lăutarii etc).

Inițial, autorul monografiei a prezentat simbolica comunei și a satelor Cuhnești, Movileni, Bisericani, Serghieni, Cot, apoi a raionului Glodeni, a Republicii Moldova.

Autorul prezintă contextul istoric național prin care au trecut basarabenii, inclusiv – locuitorii comunei Cuhnești: Principatul Moldovei, apoi Moldova dintre Prut și Nistru, răpită de ruși la 1812 și transformată în gubernia Basarabia. Urmează pagini referitoare la procesul de Renaștere națională a românilor basarabeni în anii 1917-1918, Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România, și viața oamenilor în cadrul României întregite (1918-1940). Dl Ignat Berbeci continuă cu prezentarea următoarelor etape ale istoriei basarabenilor: raptul teritorial al Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța din 1940, comis de URSS, și regimul de teroare, impus localnicilor de totalitarismul stalinist (1940-1941), eliberarea teritoriilor românești în iunie 1941 și situația basarabenilor în condițiile războiului germano-sovietic (1941-1944), revenirea Sovietelor în spațiul Pruto-Nistrean în primăvara-vara anului 1944 și impunerea politicilor de comunizare a băștinașilor prin teroare deschisă, foamete organizată (1946-1947), realizarea încă două valuri de deportări a basarabenilor în Siberia (1949, 1951) etichetați „chiaburi” și „elementelor antisovietice”, colectivizarea forțată a gospodăriilor plugarilor basarabeni. Ultimul subiect este consacrat Republicii Moldova de la proclamarea Independenței de stat până la scrierea acestei monografii. Toate informațiile, spicuite de dl Ignat Berbeci din arhive, presa timpului etc., sunt importante, corecte și utile.

În continuare, autorul cărții s-a concentrat asupra istoriei comunei Cuhnești. Este prezentată prima atestare documentară a localității Cuhnești și date despre localitate în cadrul Principatului Moldova, după care urmează expunerea cotidianului localității în anii dominației țariste; autorul scrie despre implicarea Imperiului Rus în Marele război (Primul Război Mondial, 1914-1918) cu trimiterea pe front a basarabenilor, inclusiv locuitori din comuna Cuhnești. Autorul expune viața comunei Cuhnești în cadrul României interbelice (activitatea primăriei, bugetul acesteia), prezintă primarii comunei etc., după care expune viața satelor în etapele prin care trecuse populația basarabeană în ansamblul ei: după raptul din 1940, în anii eliberării și reinstalării administrației naționale, în anii Puterii sovietice (celei de-a doua ocupații rusești, 1944-1991) cu expunerea concretă a foametei organizate de bolșevici, a deportărilor și represiunilor staliniste care nu i-au ocolit pe cuhneșteni. Sunt trecuți în revistă președinții Consiliului sătesc (sovietului sătesc) pentru anii 1944-1995, după care urmează analiza și expunerea activității Primăriei Cuhnești în anii Independenței de Stat a Republicii Moldova, dar și a altor instituții de stat (oficiul poștal, Inspectoratul de Poliție etc.); sunt menționați veteranii Războiului de apărare a independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova (1992), personalitățile istorice, originare din comuna Cuhnești, precum și primarii comunei Cuhnești din anii 1995-2023.

În următorul compartiment, întitulat Instruire și Educație, dl Ignat Berbeci prezintă procesele de instruire a tinerilor în etapele istorice prin care au trecut basarabenii, adică din Principatul Moldovei, când alfabetizarea se realiza în mănăstiri și la biserici, după care trece în revistă instruirea școlară în anii țarismului, României interbelice, Moldovei sovietice și încheie studiul cu învățământul modern din Republica Moldova. După prezentarea în ansamblu a proceselor educaționale, dl Ignat Berbeci trece la expunerea instruirii realizate în comuna Cuhnești în aceleași perioade (Moldova istorică, Basarabia anexată de ruși, România Mare, perioada sovietică, 1940-1941, 1944-1991, și educația în anii Independenței de Stat a Republicii Moldova. Autorul monografiei prezintă instituțiile preșcolare, școlile de cultură generală din satele comunei, Școala de Arte din Cuhnești. Materialul factologic este completat cu numeroase imagini ale învățătorilor, elevilor, edificiilor școlare etc.

Așa cum a prezentat procesul educațional din interfluviul Pruto-Nistrean, de la general (Principatul Moldovei, Basarabia sub regim țarist, România Mare, RSSM și Republica Moldova) la particular (comuna Cuhnești), tot așa dl Ignat Berbeci a analizat și expus celelalte domenii de activitate a sătenilor: agricultură, meșteșugăritul, spiritualitate[2], ocrotirea sănătății, cultură, sport etc.

După ce am citit manuscrisul acestei cărți îi rămân recunoscător autorului, dlui Ignat Berbeci, pentru că mi-a oferit rezultatul muncii dumnealui pentru consultare științifică și prefațare. Autorul cărții, dl Ignat Berbeci, nu doar a examinat și a expus toate aspectele trecutului comunei Cuhnești, raionul Glodeni, ci a oferit un model nou de cercetare a localităților, exemplu bun de urmat sau, cel puțin – de avut în vedere de viitorii istorici al satelor și orașelor noastre. Cartea are un pronunțat caracter enciclopedic, cu multe date statistice, informații inedite, dobândite de autor în arhive, cu multe și utile imagini ale locuitorilor comunei Cuhnești. Este o carte-monument, o carte care îi onorează deopotrivă atât pe autor, cât și pe locuitorii comunei Cuhnești. Cartea este de un real folos românilor interesați de trecutul lor istoric.

Felicitări autorului!

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

2 aprilie 2024 – 19 martie 2025 – 4 aprilie 2025


[1] Ignat Berbeci, Comuna Cuhnești, Glodeni (Cuhnești, Movileni, Bisericani, Serghieni, Cot): Istorie și actualitate, Chișinău, S.n., 2024, 610 p.

[2] Important de subliniat că autorul cărții, dl Ignat Berbeci, a fost unul din cei ce au pus sarcina restabilirii bisericii din satul Cuhnești, Bisericii cu hramul Nașterii Maicii Domnului.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva