Anunțarea publică a rezultatelor Concursului republican de eseuri la Istorie

Anunțarea publică a rezultatelor Concursului republican de eseuri la Istorie

În acest an (2025) Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”) a organizat Concursul republican de eseuri „Biserica Ortodoxă – Maica spirituală a Neamului Românesc”. Este deja a treia ediție de concurs, organizată de AIRM „A. Moșanu”.

Participanților la concurs li s-au propus următoarele subiecte: 1. Înființarea Mitropoliei Țării Moldovei; 2. Relațiile Țării Moldovei cu mănăstirile de la Sfântul Munte Athos în perioada domniei lui Ștefan cel Mare; 3 Ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române (BOR); 4. Miron Cristea – primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939); 5. Înființarea Mitropoliei Basarabiei (1925-1928); 6. Viața și activitatea duhovnicească a Mitropolitului Gurie al Basarabiei; 7. Viața și activitatea duhovnicească a protoiereului mitrofor Alexandru Baltaga. Canonizarea precucernicului părinte; 8. Politica statului sovietic față de Biserica Ortodoxă din RSS Moldovenească (1940-1991): represiune, deznaționalizare, ateism; 9. Reactivarea și activitatea Mitropoliei Basarabiei (1992-2025).

La concurs au participat 34 de elevi din clasele a IX-a – a X-a și 40 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a din diverse instituții preuniversitare ale Republicii Moldova. Membrii Comitetului de organizare a Concursului republican de eseuri a examinat cu atenție toate lucrările înaintate și a realizat clasamentul textelor primite.

Miercuri, 9 aprilie, în Sala Regina Maria a Universității de Stat din Moldova (USM) a avut loc ceremonia de înmânare a Diplomelor laureaților Concursului. În fața celor prezenți a vorbit dl dr. Igor Bercu, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM. Domnia sa a felicitat elevii prezenți în sală cu rezultatele frumoase obținute, le-a urat succese în continuare și i-a îndemnat să continue studiile universitare la Facultatea de Istorie și Filosofie a USM.

Apoi a vorbit preotul Maxim Melinti, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei: despre importanța credinței, istoria BOR, activitatea Mitropoliei Basarabiei etc.

La întâlnirea cu premianții Concursului de eseuri a fost dl Petru Costin, colonel în rezervă al Serviciului Vamal, administratorul Muzeului Serviciului Vamal „Galeria colecțiilor lui Petru Costin” din orașul Ialoveni, dar și al Muzeului în aer liber al comunismului. Între altele, domnia sa posedă o bogată colecție de drapele istorice ale Moldovei medievale, pe care deseori a expus-o în cadrul evenimentelor organizate de AIRM „A. Moșanu”. Cu acest prilej, Comitetul de conducere al AIRM „A. Moșanu” i-a decernat o Diplomă de Recunoștință „pentru participarea cu colecția de drapele istorice moldovenești (sec. XV-XX) la ceremonia de dezvelire și sfințire a Monumentului Maria Regina României de la Chișinău, 27 martie 2025”. Dl Ion Negrei, vicepreședintele AIRM „A. Moșanu”, a propus, iar dl Petru Costin a acceptat ca data viitoare (2026) totalurile Concursului republican de eseuri să fie organizate la Ialoveni, în incinta Muzeului Serviciului Vamal „Galeria colecțiilor lui Petru Costin”.

Subsemnatul am făcut o prezentare de ansamblu a eseurilor citite și am mulțumit sponsorilor noștri care ne-au oferit cărți și reviste de istorie, pe care, la rândul nostru, le-am înmânat laureaților Concursului. Este vorba de Muzeul de Istorie a Moldovei (director dl dr. hab. Eugen Sava), Editura Lexon-Prim (director dl Eduard Potâng), Decanatul Facultății de Istorie și Filosofie (decan dl dr. Igor Bercu), redacției revistei „Vatra noastră românească” (redactor-șef Paul Mircea Iordache, Botoșani), precum și dlui avocat Iulian Rusanovschi. Mulțumim foarte mult! Suntem convinși: cărțile și revistele oferite elevilor (și profesorilor) vor fi citite și vor utilizate în viitoarele studii.

În fața celor prezenți au luat cuvântul dl Viorel Bolduma, membru al Comitetul de conducere al AIRM „A. Moșanu”, dl Ion Negrei, vicepreședintele AIRM „A. Moșanu”.

Laureații Concursului de eseuri la istorie sunt (clasele a IX-a – a X-a):

Locul I

Roxana Pașcan, cl. a X-a, Chișinău, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, profesoară Maria Lazăr.

Locul II

Alina Motroi, cl. a X-a, s. Băcioi, mun. Chișinău, Instituția Publică Liceul Teoretic „Grigore Vieru”, profesoară Mariana Șchiopu

Daniel Cibota, mun. Bălți, Colegiul Pedagogic „Ion Creangă, profesoară Aliea Micțanschi

Locul III

Bogdan Gandrabur, cl. a IX-a, Chișinău, Liceul de Limbi Moderne și Management, profesoară Olesea Balacan

Iana Medvețchi, cl. a IX-a, s. Dobrogea, Gimnaziul nr. 68, profesor Radu Popușoi

Alți opt elevi au fost distinși cu Diplome de Mențiune.

Laureații Concursului de eseuri la istorie sunt (clasele a XI-a – a XII-a):

Locul I

Ana Bubulici, cl. a XI-a, Bălți, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, profesoară Nelea Chihai

Patricia Breahnă, cl. a XII-a, s. Băcioi, mun. Chișinău, Instituția Publică Liceul Teoretic „Grigore Vieru”, profesoară Mariana Șchiopu

Locul II

Scarlet-Andreea Bejenari, cl. a XII-a, Chișinău, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, profesor Roman Țabur

Iustinian Rîmbu, cl. a XI-a, Ungheni, IPLT „Ion Creangă”, profesoară Iraida Sanduleac

Violina Chirău, cl. a XII-a, Chișinău, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, profesoară Tatiana Colun

Cătălina Rotari, cl. a XI-a, Chișinău, IPLT „Principesa Natalia Dadiani”, profesoară Natalia Cernavca

Adriana Tutunaru, cl. a XII-a, s. Sireț, rnul Strășeni, IP LT „Grigore Vieru”, profesoară Ana Chitic

Arina Cornovan, cl. a XII-a, Bălți, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, profesoară Nelea Chihai

Cătălina Saracovici, cl. a XI-a, Orhei, IPLT „Ion Luca Caragiale”, profesoară Nadejda Digor

Locul III

Andreea Ciobanu, cl. a XI-a, rl. Strășeni, s. Vorniceni, Liceul Teoretic „Ion Inculeț”, profesoară Ana Botnaru Stempovschi

Felicia Cojocaru, Chișinău, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, profesoară Snejana Jangă

Doina Ciauș, cl. a XI-a, Chișinău, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, profesoară Silvia Scutaru

Adriana Sagaidac, cl. a XII-a, Chișinău, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, profesoară Snejana Jangă

Veronica Triboi, cl. a XII-a, Chișinău, IPLT „Petru Rareș”, profesoară Mariana Sîrbu

Alți nouă elevi au fost distinși cu Diplome de Mențiune.

Felicităm și pe această cale laureații concursului.

Mulțumim profesorilor de istoria care au îndrumat elevii.

Mulțumim  studenților voluntari care au ajutat la organizarea evenimentului.

Sănătate și succes tuturor.

Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

10. 04. 2025

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva