Profesorul Nicolae Ciubotaru – 75

Astăzi, 11 aprilie 2025, profesorul universitar doctor Nicolae Ciubotaru  (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani. Nicolae Ciubotaru s-a născut în satul Corlăteni, raionul Râșcani. După școala primară, N. Ciubotaru a învățat în Școala de cultură generală (azi Liceul „Victor Dumbrăveanu”, cunoscut poet, născut în Corlăteni)[1]. Din 1968 până în 1973 dl Nicolae Ciubotaru a fost student al Facultății de Istorie (azi Facultatea de Istorie și Filosofie) a Universității de Stat din Moldova (USM), unde a acumulat cunoștințe trainice privind trecutul românilor și altor popoare. De rând cu alți colegi, în lunile de vacanță, dl N. Ciubotaru a lucrat pe diverse șantiere ale fostelor URSS și RDG (Republica Democrată Germană).

După absolvirea USM, dl N. Ciubotaru a predat istoria în instituții preuniversitare, iar din 1979 până în prezent dumnealui activează în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Este conferențiar universitar doctor, predă cursul normativ de Istoria modernă a românilor, dar și alte cursuri, atât la Facultatea de Filologie și Istorie, cât și la alte facultăți.

Profesorul Nicolae Ciubotaru este cunoscut publicului larg ca autor de monografii, de numeroase articole științifice, publicate în reviste căutate și citite de specialiștii în istorie, dar și de manuale preuniversitare[2], programe analitice[3].

Domnul profesor Nicolae Ciubotaru participă activ la îndrumarea științifică a tinerilor cercetători, de multe ori este membru al Comisiilor de susținere a tezelor de doctor. Istoricul Nicolae Ciubotaru se bucură de o mare autoritate și respect din partea colegilor de breaslă, a tinerilor studioși.

Din numele membrilor Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” îi dorim La mulți ani cu sănătate, noi realizări în tot ceea ce face, numai bine!

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, președintele AIRM „A. Moșanu”

11 aprilie 2025


[1] Articol pe baza Valentin Burlacu, Nicolae Ciubotaru: omul, pedagogul, savantul, în „Profesori ai Facultății de istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Culegere de studii, volumul I, coordonator Valentina Ursu, Chișinău, 2017, p. 72-88.

[2] De ex., Nicolae Ciubotaru, Contribuții la istoria Mișcării naționale din Basarabia sub dominația țaristă, 1812-1917, Chișinău, 2018; Nicolae Chicuș, Nicolae Ciubotaru (…), Istoria Românilor. Epoca modernă. Manual pentru clasa a XI-a, Chișinău, Editura Știința, 2002, 200 p.; manual retipărit în anii 2006, 2007, 2011.

[3] De ex., Programa analitică a cursului opțional „Diferendul transnistrean și evoluția lui”, Chișinău, 2013; Programa analitică a cursului opțional „Mișcarea națională în Basarabia (a doua jumătate a sec. al XIX-lea – încep. Sec. al XX-lea, Chișinău, 2013 etc.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva