DECLARAȚIA DE PRESĂ a participanților la masa rotundă cu genericul “Între Est și Vest: Riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”

Stimați prieteni, 

Miercuri, 16 iulie 2025, în Sala mică a Senatului USM, a avut loc Masa rotundă cu tema „Între Est și Vest: riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”. La Masa rotundă, moderată de prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul USM, au participat și au luat cuvântul dl prof. univ. dr. Iulian Chifu, prof. univ. dr. hab. Victor Juc, prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, dr. Anatol Țăranu, subsemnatul, dr. Octavian Țâcu, prof. univ. dr. Igor Șarov.

Participanții la Masa rotundă au analizat situația din Republica Moldova (RM) în ajunul alegerilor parlamentare din septembrie curent, au atras atenția asupra amenințărilor și faptelor de ingerință în afacerile interne ale RM din partea Federației Ruse, de dorința acesteia de a deturna cursul RM spre integrare în Uniunea Europeană.

A fost discutată pe larg și starea de lucruri pe eșichierul politic de la noi, în special – necesitatea creării unei forțe unite pentru a forma o majoritate parlamentară pro-occidentală. Participanții la Masa rotundă au atras atenția: în sondajele de opinie publică, pro-europenii, inclusiv – unioniștii RM cu România, alcătuiesc peste 54 %. Din aceștia, nu toți vor vota PAS. De aici și necesitatea alcătuirii sau a unui bloc electoral pro-UE, sau formarea celui de-al doilea partid (bloc), de asemenea pro-european.

După discuții, cu întrebări și răspunsuri, a fost redactată Declarația pentru presă, pe care o prezentăm atenției Dvs. mai jos.

a.p.

 

DECLARAȚIA DE PRESĂ

a participanților la Masa rotundă cu genericul 

“Între Est și Vest:   Riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”

În data de 16 iulie 2025, Universitatea de Stat din Moldova a organizat Masa rotundă  cu tema „Între Est și Vest: riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”. Evenimentul a avut ca scop exprimarea punctului de vedere al mediului universitar și academic cu privire la riscurile și consecințele deturnării parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. 

Participanții la masa rotundă, profesori universitari și cercetători științifici, directori ai instituțiilor de cercetare și decani ai diverselor facultăți, intelectuali, au constatat că lumea contemporană și Europa se împart în două modele politico-culturale și civilizaționale. Pe de o parte, modelul Uniunii Europene, întemeiat pe principiile bunăstării, prosperității, securității, libertății, reconcilierii istorice, cooperării pașnice între națiuni și recunoașterii reciproce a suveranității și a frontierelor,  pe de altă parte, modelul revizionismului istoric, politic și teritorial promovat de Federația Rusă, care aduce cu sine război, agresiune, sărăcie, suferințe, crime împotriva umanității și reaprinderea ambițiilor imperiale. 

Aflată la intersecția acestor doua modele, societatea din Republica Moldova, prin cetățenii săi, își poate construi la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 viitorul său în libertate, securitate și prosperitate doar prin consolidarea cursului european și integrarea deplină în familia democratică a Europei Unite.

Prin intervenții și dezbateri libere, participanții la masa rotundă au exprimat susținerea plenară pentru vectorul de integrare europeană a Republicii Moldova, îndemnând cetățenii la responsabilitate, angajament și activism civic în vederea menținerii acestui deziderat ca unica perspectiva viabilă pentru viitorul societății noastre. Republica Moldova are nevoie de reconciliere politică, socială și istorică care să contribuie la procesul de construire a identității naționale, românești și europene, întemeiate pe valori democratice și pluralism. Polarizarea și antagonizarea societății noastre sunt exploatate strategic de forțe ostile obiectivului de integrare europeană pentru a fragiliza securitatea națională și informațională, pentru a eroda reziliența instituțională și a submina stabilitatea politică a Republicii Moldova, conform obiectivelor geopolitice ale Federației Ruse în regiune.

Prin războiul hibrid purtat împotriva noastră, Federația Rusă dorește aducerea forțelor sale loiale la conducere și izolarea statului la nivel internațional, impunerea unui model de dezvoltare impropriu ființei noastre naționale, contrar suveranității și independenței de stat a Republicii Moldova.

Conștienți de riscurile abandonării parcursului european, participanții la masa rotundă fac un apel la unitatea forțelor proeuropene și unioniste în ajunul scrutinului electoral din 28 septembrie, decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, în scopul apărării interesului național de integrare europeană și instalării unei guvernări capabile să ducă la bun sfârșit aderarea noastră la Uniunea Europeană în anul 2030.

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva