Procurorul general la ultima lui vânătoare

În RM este imposibil să-ţi cauţi normal de treabă. Te ia valul…

Am privit filmuleţele, am ascultat şi citit declaraţiile şi comentariile, am vorbit cu oameni. Totul despre tragedia din Pădurea Domnească, din 23 decembrie 2012. Unele comentarii sunt deosebit de patetice. Altele sunt cel puţin iresponsabile şi primejdioase. Iată o pildă: „Asasinarea lui Mocanu. Ar fi ultima soluţie a lui Plahotniuc”. Cum vă place?

A fost în istoria Rusiei o cucoană, Fanni Caplan, membră a Partidului revoluţionarilor socialişti, care vorbea mereu că–i gata să-l omoare pe Lenin, pentru „trădarea” revoluţiei socialiste, aşa cum o înţelegea ea. La sfârşitul lunii august 1918, după participarea la un miting, în Lenin s-au tras câteva focuri de arme, rănindu-l. În mulţime era şi Fanni Caplan, care imediat a fost arestată, ulterior împuşcată, fără judecată, la ordinul lui Sverdlov. Cercetările ulterioare au demonstrat că nu F. Caplan a tras în Lenin. Dar… pasărea pe limba ei piere.

Apropo, la conferinţa de presă de astăzi dl Sergiu Mocanu a fost întrebat dacă nu este ameninţat şi dacă nu se teme de urmările gesturilor sale.

Să revenim la vânătoare.

1. Aspectul uman al subiectului: în ajun de Crăciun pe STIL NOU (europeni suntem, nu-i aşa?) un grup de cetăţeni, între care şi procurorul general al RM, Valeriu Zubco, a decis să vâneze mistreţi. Aflăm că „vânătorii” (iau între ghilimele acest cuvânt) au fost instruiţi cum ar trebui realizată vânătoarea, care este o îndeletnicire nu doar plăcută, ci şi primejdioasă. Aici apare prima întrebare: responsabilii de organizarea vânătorii, de ce oare n-au întrebat înaltele feţe chişinăuiene: „Domnilor, dumneavoastră aţi ţinut în viaţă o armă? Ştiţi cum s-o mânuiţi?”. V. Zubco avea o armă, care NU ERA A LUI.

Am prestat serviciul militar obligatoriu în Armata sovietică, am fost la trageri şi nu uit câtă severitate se impunea în timpul exerciţiilor. Fiindcă sezonul de vânătoare e în plină desfăşurare, e bine ca cei ce organizează aceste îndeletniciri să-i întrebe pe oamenii cu arma în mâini: „Aţi mai tras vreodată din armă sau nu?” Apropo, cu băuturica cum stăm? Da, da, şi în cazul „vânătorii” despre care discutăm.

După împuşcarea din imprudenţă a lui Sorin Paciu (34 de ani, căsătorit, un copil) s-a întâmplat cel mai grav lucru: e bine că s-au luat toate măsurile pentru a salva viaţa victimei; a fost rău că dl V. Zubco, el personal, s-a dovedit a fi un fricos; spaima crimei comise involuntar i-a luat minţile. Involuntar el a completat imaginea conducătorilor RM (a unora dintre ei) în războiul cu separatiştii tiraspoleni din 1992.

La toată brambureala, stârnită de acest caz tragic, adaug o idee. Demult şi insistent s-a cerut capul lui Zubco. Oamenii din SISTEM (acei, la care se referea astăzi dl S. Mocanu), adversarii ascunşi ai lui Zubco, au ştiut că acesta se duce la vânătoare. Nu exclud că tragerea a făcut-o cu totul altcineva, un profesionist, ascuns în altă parte (dl Bogdan Ţârdea îl numeşte killer; adevărat că aşa îl consideră pe Zubco). Asta după ce i-a auzit pe „vânătorii” Zubco şi alţii trăgând aiurea, a tras şi el, exact unde a ţintit. În loc să ia situaţia sub control, procurorul general a împlut pantalonii. RM a demonstrat a câta oară că nu are Oameni de stat care s-o conducă, care să nu compromită actul de guvernare. Zubco a demonstrat că e un om oarecare (nu vreau să scriu mărunt).

În rest – detalii mici, unele semnificative, altele – mai puţin… Ce-i nou în faptul că la vânătoare au mers procurorii şi judecătorii împreună? E nou ceva?

2. Aspectul politic al temei: Întrebare: cine are de profitat de pe urma acestui scandal?

Imaginea AIE a fost şifonată, mai ales cea a PDM. Asta datorită comportamentului lui Zubco; aşa este omul, nu a avut curajul necesar pentru a stăpâni situaţia. Cel care încearcă să ia sub control evenimentele de astăzi este Vlad Filat, deocamdată singurul conducător care s-a pronunţat în acest caz. PLDM ar putea avea anumite dividende şi spor de imagine. Depinde de d. Filat cum va putea gestiona criza, oferită de „legendarii vânători”.

Dl Sergiu Mocanu. Între multe funcţii deţinute, a avut-o şi pe cea de consilier cu misiuni speciale al preşedintelui de atunci al RM V. Voronin.

În ciuda evadărilor sforăitoare a unor personaje, PCRM îşi întăreşte rândurile de partid (a se vedea, în acest sens, ultimele numere ale ziarului de partid „Comunistul”). Partidul social-democrat (Victor Şelin) este aliatul PCRM. Comentatorul politic Bogdan Ţărdea, apropiat de PSD, care ceva mai devreme critica PCRM, iată că nu-l mai critică. Dimpotrivă – îl susţine. Dl Bogdan Ţârdea, neîndoielnic – un om informat, a fost cel dintâi comentator care şi-a redactat articolul în felul următor: „PROCURORUL-KILLER”. Ha-ha! Un killer niciodată nu omoară deschis, la vedere. Procurorul Zubco nu poate fi încadrat în nici un fel în această noţiune teribilă de „killer”. Dar ideea dlui B. Ţârdea am prins-o: killer o fi fost; numai nu e procurorul general. Cui pică bine scandalul? Neîndoielnic PCRM! Astăzi câţiva deputaţi PCRM, alături de susţinători ai lor, au pichetat Procuratura generală şi MAI. Protestele vor lua amploare. Şi PCRM nu va pierde ocazia pentru a-şi întări poziţiile politice.

Însă, orice urmări politice va produce criza „vânătorilor” amatori, subiecte vitale pentru noţiunea de STAT vor rămâne actuale ca niciodată în trecut. REALITATEA Statului de Drept a RM este compromisă. „Procurorii se supun numai legii”, indică expres Constituţia RM (art. 125). Legiuitorul, însă, nu indică ce e de făcut dacă procurorii înşişi încalcă legea, ce e de făcut dacă procurorul general, „mare vânător”, a omorât un om. Raportul politică-justiţie – subiect care nu e de neglijat. Raportul procurori-judecători (la vânătoarea cu pricina au lipsit avocaţii; ferice de ei!) – nu e de neglijat. Şi altele.

Atât, deocamdată.

În imagine: o caricatură de Alexandr Dimitrov, publicată în ziarul Moldavschie vedomosti (acum nu apare), redactor-şef fiind Dumitru Ciubaşenco, supranumit „Omul-ziar”. Este imaginea lui Vladimir Voronin care se adresează lui Leonid Talmaci, şeful Băncii de Stat a Moldovei, cu porunca: „Lioncic, închide cât mai strâns borcanele mele, nu cumva să crape vreunul” (în limba rusă cuvântul „bancă” înseamnă bancă, dar şi borcan). Lioncic i-a închis borcanele, şi iată, acum în plină iarnă, V. Voronin mai deschide câte un borcan…

 Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”.

9 ianuarie 2013

Lasă un răspuns

Arhiva