La Chişinău puterea s-a scindat în două. Ce urmează?


  Stimaţi prieteni,

 Azi, 13 februarie 2013, va rămâne în istoria politică a RM ca ziua în care a fost anulat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrarea Europeană. De azi, în RM s-a constituit o dualitate a puterii de stat. Cunoaştem din istorie că o astfel de situaţie nu durează mult. Ori învinge o „felie” a puterii, ori cealaltă.

 Cu rugămintea de a nu mă introduce în nici o listă (aşa cum o fac unii de la noi) şi cu riscul de a greşi, eu cred aşa:

Pe de o parte, s-a constituit şi se întăreşte, unul din centrele de putere, să-l numim „Gruparea Plahotniuc”. Pilonul de bază al acesteia este controversatul om de afaceri, dar şi omul politic, Vlad Plahotniuc. Acesta este învinuit de căpătuirea ieşită din comun, deseori ilegală, de coruperea instituţiilor de drept etc.

Am observat: acei care-l critică pe Plahotniuc stau pe poziţiile socialismului sovietic, depăşit demult şi irevocabil. Experienţa altor popoare demonstrează, că capitalismul, mai ales în faza lui incipientă, „sălbatică”, a avut trăsăturile cele pe care le cunoaştem noi astăzi. Noi nu am vrut socialism, am vrut capitalism. Domnilor, acesta şi este capitalismul!

Partea cea mai proastă a lucrurilor este faptul că V. Plahotniuc nu poate vorbi: el a învăţat a aduna proprietăţi, dar nu a învăţat a spune ceva clar, coerent, convingător oamenilor. L-a pus în faţă pe d. Marian Lupu, care vorbeşte frumos, coerent, româneşte, dar care s-a răzgândit public să recunoască că limba pe care o vorbeşte este limba română; fiind la găgăuzi, acesta declară în limba rusă că se pronunţă împotriva Istoriei românilor ca obiect de studiu în şcoli etc. Totul ce a enumerat astăzi d. V. Filat cu referire la practicile PDM este adevărat: atragerea de partea acestui partid a unor primari, consilieri, deputaţi, în special de la PCRM, prin corupere, şantaj (?); exemplul migrării politice în Găgăuzia este convingător.

Părerea mea: „aripa Plahotniuc” din cadrul PDM îşi va strânge rândurile; PDM se va apropia şi mai mult de PL, care actualmente trece printr-o criză profundă. Dar nu numai atât: Plahotniuc va avea grijă să apropie cât mai mult (poate chiar până la fuzionare) PAD cu PNL + Oleinic (?).

Pe de altă parte, în ciuda faptului că premierul Vlad Filat a citit textul său cu mai puţină inspiraţie (în comparaţie cu M. Lupu seara) şi că insigna de membru al guvernului RM i-a fost prinsă pe sacou prea sus, discursul dânsului a fost convingător, pe alocuri chiar sclipitor (de exemplu: premierul a amintit de un personaj anume care „a vorbit cu paharul sau cu monitorul ?”).

D. Filat are dreptate. Da, după aprobarea programului de guvernare de către părţile alcătuitoare ale Coaliţiei forţelor politice învingătoare în alegeri, partidele trimit specialiştii lor în ministere, departamente etc. După care, toţi aceştia constituie un singur organism, mobilizaţi, toţi ca unul, la realizarea programului de guvernare.

 D. Filat are dreptate perfectă şi atunci, când afirmă că primul ministru este responsabil în faţa societăţii de realizarea programului AIE. Cetăţenii anume lui îi vor cere socoteală pentru nivelul de trai mizerabil pentru lipsa noilor locuri de muncă, pentru refuzul investitorilor străini, dar şi localnici, de a investi în economia RM etc.

            Ce urmează?

Cu condiţia că d. Filat va fi consecvent, atunci el poate crea un guvern monocolor (minoritar) PLDM (sau PLDM + miniştrii care sunt din alte partide, dar vor avea curajul să se debaraseze de jugul opresiv al şefilor de partide ale fostei AIE) cu susţinere parlamentară PLDM + PCRM + independenţii (?).

PCRM a repurtat o victorie: Acordul AIE nu există.

PCRM nu uită şi nu iartă trădările lui Lupu şi Plahotniuc, foşti membri sau simpatizanţi PCRM, dar mai ales loviturile sub centură, sistematice şi publice, aplicate de PDM PCRM-ului. De aici şi antipatia faţă de Lupu-Diacov-Plahotniuc.

PCRM ar putea crea o alianţă parlamentară cu PLDM, dar fără a pretinde la locuri în guvernul Filat şi ar susţine programul AIE. Da, da, anume aşa! Alianţă PCRM cu PLDM ar putea duce la neutralizarea politică (dar şi penală, dacă i se vor găsi probe) a lui V. Plahotniuc, ceea ce înseamnă închiderea chislorodului (rus., oxigenului) financiar pentru PDM. În viitoarele alegeri parlamentare vor concura doi actori politici serioşi – PCRM şi PLDM.

Mulţi dintre Dvs. nu spuneaţi oare: de ce aşa multe partide în RM? Ei, iată, vom avea două, unul mai de stânga, altul mai de centru dreapta.

            Scuzaţi, poate greşesc. Vom trăi şi vom vedea.

            Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”

            13 februarie 2013.

Lasă un răspuns

Arhiva