DECLARAȚIA DE PRESĂ a participanților la masa rotundă cu genericul “Între Est și Vest: Riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”

Stimați prieteni, 

Miercuri, 16 iulie 2025, în Sala mică a Senatului USM, a avut loc Masa rotundă cu tema „Între Est și Vest: riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”. La Masa rotundă, moderată de prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul USM, au participat și au luat cuvântul dl prof. univ. dr. Iulian Chifu, prof. univ. dr. hab. Victor Juc, prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, dr. Anatol Țăranu, subsemnatul, dr. Octavian Țâcu, prof. univ. dr. Igor Șarov.

Participanții la Masa rotundă au analizat situația din Republica Moldova (RM) în ajunul alegerilor parlamentare din septembrie curent, au atras atenția asupra amenințărilor și faptelor de ingerință în afacerile interne ale RM din partea Federației Ruse, de dorința acesteia de a deturna cursul RM spre integrare în Uniunea Europeană.

A fost discutată pe larg și starea de lucruri pe eșichierul politic de la noi, în special – necesitatea creării unei forțe unite pentru a forma o majoritate parlamentară pro-occidentală. Participanții la Masa rotundă au atras atenția: în sondajele de opinie publică, pro-europenii, inclusiv – unioniștii RM cu România, alcătuiesc peste 54 %. Din aceștia, nu toți vor vota PAS. De aici și necesitatea alcătuirii sau a unui bloc electoral pro-UE, sau formarea celui de-al doilea partid (bloc), de asemenea pro-european. Continue reading

30 vizualizări

Comentariile nu sunt permise.

Din nou ne așteaptă alegerile și… noi îngrijorări

În septembrie vom avea alegeri parlamentare. Ca și în trecutul nu prea îndepărtat, partidele politice din Republica Moldova (RM) pledează ori cu Vestul european (integrare în Uniunea Europeană, UE), integrare euro-românească, Unirea cu România), ori cu Estul (orientarea RM spre Federația Rusă (FR), stabilirea unor raporturi prietenești cu aceasta etc.). Chiar și partidele numite „suveraniste” (adică „și cu Vestul, și cu rușii”, nu le nominalizăm aici), de fapt – tot spre Rusia îndreaptă RM.

Sunt convins: majoritatea cetățenilor noștri doresc să se integreze în UE, fie prin reîntregirea națională, fie ca stat aparte, în calitate de al doilea stat românesc. În același timp observăm uriașele eforturi depuse de Kremlin pentru a împiedica mersul firesc al RM spre UE. Continue reading

52 vizualizări

Comentariile nu sunt permise.

Cercetarea crimelor comunismului la etapa actuală

Pe data de 28 iunie 2025, la împlinirea a 85 de ani de la răpirea teritoriilor românești (Basarabia, nordul Bucovinei, Ținutului Herța), la Chișinău, în Palatul Republicii, și-a desfășurat lucrările primul Congres Național al Memoriei. Cuvinte de salut, celor prezenți în sală, le-au adresat președintele Parlamentului dl Igor Grosu, ministrul Culturii dl. Sergiu Prodan, ministrul Educației și Cercetării dl. Dan Perciun, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, Alexandru Postică, ES Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova dl Paun Rohovei și alții.

Subsemnatul, am avut onoarea să expun starea cercetării crimelor comise de Puterea sovietică în RSS Moldovenească.

Mai jos vedeți textul comunicării.

Cercetarea crimelor comunismului la etapa actuală

Stimate Doamne, stimați Domni,

În doar câteva minute ași vrea să vă comunic despre nivelul de cercetare al represiunilor comuniste în RSSM și ce ar fi bine de realizat în perspectivă, având în vedere Planul de acțiuni pentru anii 2025-2028 privind promovarea culturii memoriei victimelor represiunilor comise de regimul totalitar-comunist pe teritoriul RM în anii 1940-1941, 1944-1991. Continue reading

92 vizualizări

Comentariile nu sunt permise.

Ziua profesională a istoricului, 18 iunie 2025

Ieri, 18 iunie, breasla istoricilor din Republica Moldova (RM) a sărbătorit Ziua Istoricului. La ora 9.00, membrii Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”) s-au întâlnit la poarta Cimitirului Central (str. Armenească colț cu Alexe Mateevici), au mers la mormântul profesorului Alexandru Moșanu, unde părintele dr. Viorel Cojocaru a oficiat serviciul de pomenire a istoricilor trecuți în lumea celor drepți. I-am pomenit pe Alexandru Moșanu, Gheorghe Palade, Anton Moraru, Boris Vizer, Pavel Parasca, Gheorghe Gonța, Nicolae Tudoreanu, Valeriu Cozma, Constantin Drachenberg, Vladimir Potlog, Ion Niculiță…

După slujba de pomenire colegii-istorici au depus flori la bustul lui Nicolae Iorga. Continue reading

142 vizualizări

Comentariile nu sunt permise.

Declarația Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

Declarația

Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

Din surse mass-media am aflat cu stupoare despre vandalizarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău.

Condamnăm cu fermitate asemenea acțiuni și cerem organelor competente să identifice făptuitorii și să-i tragă la răspundere severă, conform legilor Republicii Moldova.

Totodată, am rămas uimiți și consternați de operativitatea cu care au reacționat unele persoane, probabil interesate, încercând să manipuleze opinia publică pe o pistă periculoasă și provocatoare, afirmând cum că „actul criminal ar fi putut fi realizat de oameni tineri, care au studiat istoria «cu succes» pe baza acestui manual”. Se are în vedere manualul Istoria Românilor și Universală, pentru clasa a XII-a, recent introdus în sistemul educațional și criticat, fără temei, de reprezentanți ai unor comunități etnice din Republica Moldova.

Avem și noi anumite presupuneri, în opinia noastră, nu lipsite de temei, dar nu le facem publice, exprimând convingerea că doar o investigație complexă și obiectivă a cazului, întreprinsă de organele competente, sub conducerea personală a Prim-ministrului Dorin Recean, poate livra o informație exhaustivă și obiectivă despre cele întâmplate la Cimitirul evreiesc din Chișinău în data de 3 iunie a.c. Cerem ca rezultatele anchetei să fie aduse la cunoștința opiniei publice. Continue reading

101 vizualizări

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva