Solidar cu Bogdan Ţârdea
1. Pe dl Bogdan Ţârdea îl cunosc din articolele analitice, pe care le publică pe blogul dumnealui, materiale preluate de câteva portaluri de ştiri. Nu întotdeauna am împărtăşit opiniile dumnealui. Mai mult chiar: a fost un caz, când am încercat să-mi expun punctul opus de vedere pe marginea unui articol al dlui Bogdan Ţârdea, referitor la manifestarea din Bălţi, organizată de Platforma civică „Acţiunea 2012”.
Dar, incontestabil, dl Bogdan Ţârdea este unul din cei mai buni analişti politici din RM. Articolele lui sunt citite şi citate. El este invitat la posturi TV şi Radio.
Poate cuiva nu place, dar puterea unei societăţi democratice rezidă în libera exprimare a opiniilor. Încă foarte demult cineva a spus: „Nu împărtăşesc opinia dumitale, dar sunt gata să mor pentru ca s-o poţi expune”. Principiul acesta este valabil şi pentru societatea democratică din republica în care trăim.
Scriu cele de mai sus, fiind uluit de faptul că domnul Victor Popa, profesor universitar, doctor habilitat în drept, membru al Curţii Constituţionale, l-a acţionat în judecată pe dl Bogdan Ţârdea, pentru că acesta, chipurile, „i-a lezat demnitatea”.
Domnule profesor Victor Popa, ne cunoaştem de mult timp; am fost cândva membri ai aceluiaşi partid. Personal consider că nu faceţi deloc bine, atacându-l în instanţa de judecată de dl Bogdan Ţărdea, care este cadru universitar ca şi noi. Şi în articolul semnat, el nu V-a atins în nici un fel; el a analizat o situaţie. O situaţie deloc simplă, referitoare la politizarea Curţii Constituţionale.
Ca să nu întind prea mult: părerea mea umilă este să retrageţi cererea din instanţa de judecată. Asta pentru că dacă i se va da curs, atunci solidaritatea noastră cu dl Bogdan Ţârdea va spori înmiit. El va obţine câştig de cauză. Sunt convins de asta…
2. Iată că 9 mai 2013 aprinde din nou spiritele oamenilor noştri. Şi asta din cauza locului, unde se va da concertul de mâine. Este vorba de Piaţa Marii Adunări Naţionale, locul unde s-a declarat Independenţa de Stat a RM (27 august 1991), Independenţă, pe care au apărat-o bărbaţii noştri, militari şi civili, în 1992. Am ajuns în situaţia în care, un concert, care – în fond -, nu ar fi trebuit să stârnească emoţii negative, iată că ne umileşte, scindează şi mai mult societatea noastră, şi aşa dezbinată.
Cu câteva clipe în urmă am ascultat cele două secvenţe din explicaţiile Primarului general al Municipiului Chişinău, dl Dorin Chirtoacă. Dumnealui a „confundat” cu bună ştiinţă dreptul cetăţenilor RM de a se aduna, a manifesta etc., consfinţit nu doar în Legea respectivă din 2008, la care se referă dumnealui, ci de Constituţia RM. Dar nu despre asta e vorba, domnule Primar! Vorba este despre LOCUL, pe care PRIMĂRIA l-a oferit organizatorilor concertului de mâine. Sunt doar atâtea alte locuri în municipiu, unde puteau cânta Leşcenco, Cobzon şi alţii. În plus, domnule Primar, este vorba de demnitatea noastră, care ne-a fost lezată. Ei au cerut. Mă rog, e dreptul lor. Dar Dvs. de ce aţi cedat?
Şi doi: acordul de care vorbiţi despre coordonarea acţiunilor statelor-membre CSI. Da, documentul este interesant. Se referă la 70 de ani de la victoria Coaliţiei antihitleriste asupra Germaniei naziste. CÂND SE ÎMPLINESC 70 DE ANI, domnule Primar? Nu cumva în 2015? Da acum ce an este? Nu cumva 2013? Şi atunci, ce faceţi, domnilor? Repetiţie generală pentru 2015?
Eu cred că mâine trebuie să dăm dovadă de calm, de reţinere. Să ţinem un minut de reculegere în memoria celor, care au murit în anii celui de-al Doilea Război Mondial, militari, atât din Armata Roşie, cât şi cei din Armata Română; să aprindem o lumânare de sufletul lor. Să nu uităm că cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat nu la 9 mai 1945, ci la 2 septembrie 1945. Iată că, împotriva voinţei noastre, în loc să marcăm Ziua Europei, suntem nevoiţi să ne umilim.
Am citit sute de mărturisiri ale supravieţuitorilor GULAGUL-ui. Mulţi, extrem de mulţi din supravieţuitori, au păstrat în sufletul lor ură nu atât faţă de NKVD-işti, cât faţă de cozile de topor din localităţile noastre. De abia acum încep să înţeleg de ce.
Să auzim doar de bine.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS „ProMemoria”
8 mai 2013
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.