De ce anume PLDM (Stejarul) trebuie votat masiv?

Rubrica: Analize şi sinteze politice (2014)

 Până la alegerile parlamentare din Republica Moldova au rămas zile numărate. Dar şi acum sunt oameni care tot mai întreabă pentru cine să voteze. Consider că un vot dat echipei Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu simbolul electoral „Stejarul” şi situat pe locul patru în lista electorală din 30 noiembrie 2014 va fi un vot dat viitorului european al Republicii Moldova (RM). Iată câteva argumente în acest sens:

1. Pe parcursul celor patru ani aflaţi la guvernare, alături de alţi parteneri politici, care, pe parcursul guvernării nu au fost tocmai cooperanţi (mă refer la PL), echipa PLDM a promovat consecvent cursul de integrare europeană a RM, soldat cu semnarea Acordului de asociere a RM la Uniunea Europeană (UE) (în toamna anului trecut la Vilnius). Promovând politica externă pro-occidentală, PLDM va urma acest curs în continuare. De aceea este nevoie de o susţinere din partea alegătorilor pro-europeni.

2. Aşa cum arată şi sondajele opiniei publice de ultima oră, PLDM se află pe primul loc în comparaţie cu alte formaţiuni pro-europene. În aşa situaţie, pentru a nu risipi voturile alegătorilor pro-europeni, este necesar de a oferi voturile noastre anume PLDM pentru a-i fortifica şi mai mult poziţia în viitoarea arhitectură a guvernării RM. Având cele mai multe voturi, PLDM va avea, respectiv, cele mai multe locuri în Parlament şi va putea ocupa cele mai importante posturi în guvern. PLDM poate deveni osatura viitoarei conduceri a RM, ceea ce înseamnă mari posibilităţi de realizare a programului electoral. Sau, o guvernare de coaliţie slăbeşte guvernul. Să ne amintim de alegerile din 2010: cât timp a trecut până au fost partajate posturile de conducere, cu câţi nervi, ca până la urmă în unele posturi să nimerească ne-specialişti etc. Poţi cere socoteală unui partid, aflat la guvernare, privind îndeplinirea promisiunilor lui electorale, doar cu condiţia în care acest partid are puterea de a realiza programul. În condiţiile unei guvernări de coaliţie, responsabilitatea scade vădit şi nu mai putem şi nu avem cui cere materializarea promisiunilor.

Iată de ce, repet, PLDM trebuie SUSŢINUT MASIV de către noi, alegătorii pro-europeni.

3. PLDM se pronunţă pentru o societate echitabilă, bazată pe principiile unui stat de drept şi pe condiţii propice unui trai decent pentru fiecare membru al societăţii. Statul socialist (comunist, URSS, alte ţări din estul Europei cu foste regimuri comuniste), stat cu pretenţii de întronare a egalităţii sociale, a falimentat irevocabil. Republica Moldova este un stat capitalist. Prin definiţie, liberalismul ca doctrină şi ca practică politică oferă condiţii pentru dezvoltarea capitalismului. Sună ciudat sloganul unor concurenţi electorali din actuala campanie care pledează pentru nimicirea a ceea ce ei numesc „oligarhi”. Conform DEX, „oligarh” este „membru al unei oligarhii”, iar „oligarhie” se defineşte ca „formă de conducere a statului, la care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrâns de persoane” sau „grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernare”. Spus mai pe înţelesul tuturor: „oligarh” înseamnă om bogat, om ce posedă finanţe. DEX-ul nu tratează oligarhul ca ceva negativ, ca element nociv societăţii, cu care trebuie să lupţi. Şi este absolut corect: mare majoritate a oamenilor bogaţi şi-au adunat banii pe căi cinstite, pe muncă proprie, cu riscurile de rigoare etc. De ce să lupţi împotriva lor? Cu atât mai mult, cu cât ei oferă locuri de muncă bine plătite altor concetăţeni de ai noştri. Altfel spus, nu există logică la unii politicieni moldoveni, pretinşi liberali, atunci când ei strigă „Moldova fără oligarhi!”. Sau şi mai rău în cazul dlui Renato Usatâi: el personal fiind oligarh (om cu foarte mulţi bani), în publicitatea vizuală şi verbală promite să „nimicească” „oligarhii”.

Repet: RM este o societate în care oamenii au venituri băneşti diferite. Diferenţa de avere uneori este strigătoare la cer. Iată de ce, recunoscând această stare de lucruri, PLDM pledează pentru o armonizare cât mai pronunţată a membrilor societăţii noastre (salarii şi pensii decente, burse satisfăcătoare pentru studenţi, ajutoare sociale consistente pentru invalizi etc.). Fără îndoială, în condiţiile aflării RM în cadrul UE, acest deziderat va fi soluţionat mult mai uşor.

4. PLDM trebuie votat MASIV de către alegătorii pro-europeni pentru a demonstra lumii civilizate că şi moldovenii pot păstra continuitatea guvernării. Proiectele (care nu sunt puţine) referitoare la modernizarea economică, la crearea unei infrastructuri contemporane, a unui trai decent etc., proiecte, susţinute financiar şi logistic de UE şi SUA, trebuiesc duse la bun sfârşit. Noi nu putem să respingem calea pe care am ales-o. Este clar: renunţarea RM la vectorul european va duce la sistarea acestei asistenţe logistice şi financiare. Asta pentru că nemulţumitului i se ia darul. Iar noi nu avem de unde (din altă parte) aştepta daruri. Federaţia Rusă (FR), spre marele nostru regret, s-a împotmolit rău într-un război ruşinos împotriva Ucrainei. Repercusiunile acestei politici externe se vor resimţi în timp. Acum câteva zile, primul ministru al FR Dmitrii Medvedev ruga omologul său din Tadjikistan să sporească exportul produselor alimentare, în special – a cărnii, pe piaţa rusească. Chiar aşa, domnule Medvedev, nu mai poate oare FR produce carne pentru hrana cetăţenilor?

Multe ar fi de scris în favoarea ALEGERII CORECTE, aşa cum se repetă la noi, adică a votării MASIVE a PLDM, simbolul acestuia fiind Stejarul.

Dar mă opresc deocamdată aici.

22 noiembrie 2014.

anatol_petrencu@yahoo.com

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva