Tandemul Usatâi-Dodon ne va duce în epoca de piatră

Rubrica: Analize şi sinteze politice (2014)

În sondajul opiniei publice, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, alături de formaţiuni politice cunoscute (PLDM, PCRM, PDM, PL), a apărut un partid nou – „Patria”, condus de conf. univ. dr. Emil Ciobu, fost ambasador al RM la Bucureşti, formaţiune politică devenită „vizibilă” datorită prezenţei lui Renato Usatâi, un adevărat cijik-pîjek[1] în capul listei electorale a partidului politic „Patria”.

Teribilismul lui Usatâi a fost preluat, se pare, de o parte a tinerilor noştri. Pornit contra tuturor, împotriva a ceea ce numeşte el „oligarhi” (personal el fiind un oligarh prin excelenţă) R. Usatâi promite să ridice un Zid Berlinez de-a lungul Prutului, să desfăşoare un referendum privind denumirea limbii vorbite de românii basarabeni. Se părea că noi am depăşit deja acest subiect, impus din afară pentru discuţii interminabile. Se constată, însă, că nu e chiar aşa: va veni Usatâi şi va pune el problema denumirii corecte a limbii române!

Privitor la E. Ciobu: este un românofob cunoscut. Dar şi antieuropean notoriu. Recent am ascultat un discurs al dlui E. Ciobu. În opinia dlui conducerea RM este deosebit de proastă. De ce? Pentru că în loc să mulţumească găgăuzilor pentru opţiunea lor pro-rusească, aceasta a declarat referendumul din UTA Găgăuză ca fiind nelegitim. „Dacă nu ar fi fost Pridnestrovia (aşa a numit dl Ciobu raioanele de est ale RM, controlate de separatiştii pro-ruşi de la Tiraspol) şi Găgăuzia – a afirmat ex-ambasadorul Ciobu, atunci RM demult s-ar fi unit cu România sau ar fi intrat în UE”. Istoria românilor, consideră dl Ciobu, este istoria „altui stat”; ea trebuie scoasă din învăţământul preuniversitar şi universitar din RM.

Alături de Usatâi, dl E. Ciobu va fi deputat în Parlamentul RM. Asta cu condiţia că moldovenii nu se vor deştepta nici în al doisprezecelea ceas, cum se spune.

În preajma pragului electoral de 6 % se situează Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) cu Igor Dodon în faţă. Chişinăul a fost împânzit cu panouri electorale cu imaginea preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin stând la vorbă cu Igoraş Dodon şi Zina Greceanâi. Trucul se numeşte „transfer de imagine”: plasându-se alături de Putin, Dodon speră să-i crească popularitatea (din contul reiting-ului preşedintelui rus).

Bun, da ce vrea Dodon?

Cu condiţia că va trece pragul electoral, PSRM va pleda pentru:

-         Renunţarea la Acordul de Asociere a RM la UE şi aderarea la Uniunea vamală; după care, în opinia lui Dodon, Federaţia Rusă (FR) ne va vinde gazul natural aproape pe nimic şi va deschide piaţa pentru produsele moldoveneşti. Chiar aşa, Igor Nicolaevici? Altfel spus, Igor Dodon vrea să renunţăm la vectorul european al RM şi să ne introducă într-o comunitate de state, care deocamdată nu există. Asta în condiţiile în care RM nu are frontieră comună nici cu Federaţia Rusă, nici cu Belarus, nici cu Kazahstanul. Asta în condiţiile în care între RM şi FR este Ucraina, care, în rezultatul alegerilor recente în Rada supremă de la Kiev a obţinut peste 70 la sută pledoarie pentru Vest. Deci, propunerea lui I. Dodon de a adera la Uniunea vamală este o utopie, este o sfidare a realizării actualii conduceri a RM care a stabilit şi a demonstrat progres pe cale aderării noastre la UE.

-         Dodon va interzice prin lege Unionismul, adică mişcarea populară pentru reîntregirea ţării, a României. Deci, unionismul pro-rusesc şi dorinţa de a restabili URSS va fi permis şi promovat în calitate de politică de stat, pe când Unionismul pro-românesc, ar vrea dl Dodon, să-l interzică prin lege. De ce aşa nedreptate, dle Dodon? Da nu vă pare că intenţia Dvs. de a interzice un ideal şi o mişcare naţională miroase rău a totalitarism comunist?

Dodon pledează pentru revenirea la obiectul de studiu „Istoria Moldovei” şi a limbii „moldoveneşti”. Dodon este un făţarnic: din câte ştim, mama dumnealui este profesoară de limbă şi literatură română, iar copiii dlui Dodon, la Liceul „Prometeu” studiază limba şi literatura română şi Istoria românilor. Deci, copiii lui învaţă cursuri normale, pe când copiii altor părinţi ar trebui să studieze propaganda răsuflată sovietică.

Concluzie: echipele Usatâi-Dodon vor să ne aducă la epoca de piatră a comunismului sovietic, de care abia-abia ne-am debarasat.

Iată de ce: NICI UN VOT lui Dodon şi lui Usatâi!

Toate voturile trebuie oferite nu partidelor „cu şanse”, ci unui singur partid pro-european – PLDM (Simbolul electoral Stejarul).

23 noiembrie 2014.

anatol_petrencu @yahoo.com


[1] Frază din limba rusă: cijik este diminutivul de la cij – cintezoi, iar pîjek provine de la pîjitsea – a se opinti, a se screme, a căuta din răsputeri să facă ceva, de regulă – fără rezultat.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva