GUNOIUL CHIŞINĂULUI: studiu de caz (partea a 4-a, iunie 2015)

După încheierea primului tur al alegerilor Primarului general al Chişinăului, în final au ajuns două persoane. Este vorba de Dorin Chirtoacă şi dna Zinaida Greceanâi. Bineînţeles, varietatea materialelor propagandistice, transformate în gunoi, (ne referim la Parcul din Valea Morilor) s-a redus drastic.

Activiştii şi susţinătorii lui Dorin Chirtoacă au răspândit orăşenilor şi oaspeţilor Capitalei cel puţin cinci tipuri de „fluturaşe” cu îndemnul de a-l susţine pe actualul primar liberal.

1. Pe primul tip de „fluturaş” este scris aşa:

„Pe 28 iunie, cu toţii la VOT!”

Urmează afirmaţia:

„Votez Dorin Chirtoacă pentru că:

1.      Va face ca oraşul Chişinău să fie mai confortabil pentru oamenii de rând, atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici;

2.     Are fapte concrete pentru binele Chişinăului: 160 de troleibuze noi, lacul „Valea Morilor”, staţia de epurare – aer mai curat, apă mai bună, drumuri reparate, stradă pietonală, iluminat dinspre aeroport, dezvoltarea suburbiilor etc.;

3.     Are viziune clară şi proiecte reale pentru dezvoltarea Chişinăului în următorii 10-20 de ani: drumuri, transport public nou, izolare termică a clădirilor, locuri de parcare, planificare urbană corectă, locuri de joacă pentru copii etc.;

4.     Deciziile sale sunt corecte, transparente şi utile Chişinăului, de asemenea, acţionează împotriva corupţiei;

5. Are o echipă de oameni profesionişti şi devotaţi Chişinăului.

Primarul faptelor CONCRETE”.

Este înserată imaginea dlui Dorin Chirtoacă.

Pe partea opusă a „fluturaşului” au fost enumerate cinci cauze pentru care autorii textului nu vor vota pe Zinaida Greceanâi:

„Nu votez Zinaida Greceanâi pentru că:

1. Nu are soluţii pentru Chişinău, nici pentru tineri, nici pentru bătrâni, face populism şi spune minciuni;

2. Este implicată în privatizări frauduloase şi corupte: a privatizat Fabrica de vin din Cojuşna şi a beneficiat, prin soţul său, de credite în valoare de 100 milioane lei de la Banca de Economii, pe care nu le-a mai întors (compania „Alsit-Vin”, menţionată şi în raportul Kroll);

3. A ameninţat tinerii care au ieşit să apere democraţia şi libertatea pe 7 aprilie [2009 – A.P.] că îi împuşcă şi nu a întreprins nimic pentru a opri torturarea tinerilor în comisariatele de poliţie după 7 aprilie, timp de o lună;

4. Serveşte interese străine Republicii Moldova, împreună cu PSRM şi Igor Dodon;

5.     Nu are o echipă competentă şi profesionistă, care să poată face ceva pentru Chişinău, dimpotrivă, ei vor să excludă suburbiile din componenţa mun. Chişinău, ceea ce va opri investiţiile Chişinăului în aceste localităţi şi le va stopa dezvoltarea”.

Apare un contur (o linie roşie) ce ar prezenta figura unui om, iar jos, pe centru-dreapta – un mare semn de întrebare, de asemenea de culoare roşie.

„Fluturaşul” a fost tipărit la Tipografia „Sirius”, pe baza contractului din 12.05. 2015, tirajul fiind de 90 000 de exemplare.

2. Cel de-al doilea  tip de „fluturaş” este foarte asemănător cu primul, are, însă, câteva deosebiri: sus a fost tipărită afirmaţia PL „Primarul faptelor CONCRETE. Pe 28 iunie TOŢI LA VOT”.

Urmează argumentele staff-ului PL privind avantajul alegerii domnului Dorin Chirtoacă în calitate de Primar general al municipiului Chişinău, primele două puncte sunt identice cu cele din primul tip de „fluturaşe”, pe când la punctul trei s-a strecurat, din neatenţie, o greşeală:

„Are viziune clară şi proiecte reale pentru dezvoltarea Chişinăului în următorii 10-20 de ani: drumuri, transport public nou, izolare termică a clădirilor, locuri de parcare, planificare urbană corectă, modernizare şi amenajare, locuri de parcare [aşa e scris în text, din lipsă de atenţie a celor care au redactat materialul publicitar – A.P.], locuri de joacă pentru copii etc.”

Pe partea opusă au fost tipărite argumente împotriva doamnei Z. Greceanâi, cu completări faţă de textul din primul tip:

„Nu are soluţii pentru Chişinău, nici pentru tineri, nici pentru bătrâni, face populism şi spune minciuni; ea promite îndemnizaţii de maternitate, creşteri salariale pentru bugetari, pensii mai mari pentru bătrâni etc. – lucruri care NU ţin de competenţa Primăriei mun. Chişinău, ci de competenţa Parlamentului; iar la punctul trei cu majuscule au fost evidenţiate cuvintele „ÎI ÎMPUŞCĂ, şi NU”.

În plus, apare silueta unui om cu o stea roşie în frunte şi la nivelul pieptului imaginea unui pistol-automat de modelul „Kalaşnikov” cu următoarea completare: „A furat/trădat ŢARA, ACUM VREA CAPITALA!”. (Tiraj – 10 000 exemplare).

3. Al treilea tip de „fluturaş” are forma unui cârlig, cu imaginea dlui D. Chirtoacă şi următoarele inscripţii: „Partidul Liberal”, simbolul PL, „Primarul faptelor CONCRETE”, „Pe 28 iunie SALVĂM CAPITALA, ieşim la VOT!” şi, bineînţeles – „Votăm Dorin Chirtoacă”.

Pe partea opusă au fost tipărite două seturi de imagini: pe stânga, imaginea unui tanc ars, mai jos – un automobil împotmolit în glod, împins de câţiva oameni, iar mai jos inscripţia „Tiumeni, Moscova”. Pe dreapta o imagine din Roma, mai jos – altă imagine din Bruxelles şi întrebarea „Chişinău, încotro?!” (Tiraj – 100 000 ex.).

4. Al patrulea tip de material propagandistic, văzut în gunoi – steguleţul PL, cu inscripţiile „Pe 28 cu toţii la VOT! Partidul Liberal”, pe cealaltă parte: „Dorin Primarul meu!” (Tiraj – 5 000 ex.).

5. În sfârşit, al cincilea tip de „fluturaş” a fost o invitaţie a pretendentului Dorin Chirtoacă cu următorul mesaj:

„Pe 28 cu toţii la Vot! Dorin Chirtoacă.

Vă invităm să lansăm lampioane împreună! Dorin Chirtoacă.

Această invitaţie include un lampion gratis”.

Pe verso: „Teatrul Verde [este vorba de Teatrul de Vară - A.P.] Valea Morilor. 26 iunie, ora 18.30. Eveniment susţinut de Partidul Liberal. Invitaţie”.

Sunt şi câteva cuvinte într-o limbă străină pe care aici nu le reproducem.

Tirajul invitaţiilor – 30 000 exemplare.

A doua zi, 27 iunie, în Parcul din Valea Morilor au fost observate şi Instrucţiuni referitoare la lansarea lampioanelor, în limba rusă; este adevărat – nu foarte multe.

În privinţa celuilalt pretendent, Zinaida Greceanâi: staff-ul ei electoral a publicat materialele propagandistice în forma unui ziar, în limba rusă (cel puţin asta am observat în Parcul din Valea Morilor), întitulat [traduc din limba rusă – A.P.]: „Chişinăul trebuie salvat!” Pretendenta Zinaida Greceanâi s-a adresat locuitorilor municipiului Chişinău pentru susţinere, promiţând locuitorilor urbei un trai mai bogat, un oraş mai curat etc. Nu este absentă critica la adresa actualului primar, Dorin Chirtoacă, în special, paginile 2 şi 3, în forma „Ce a promis” şi „Ce a realizat”, iar pe ultima pagină au fost publicate apelurile către alegători: „Chişinăul trebuie salvat! Zinaida Greceanâi va stopa distrugerea oraşului, va face ordine în economia capitalei, va restitui oraşul locuitorilor Chişinăului, pentru ca împreună să-l facă contemporan şi înfloritor”.

Odată consumată campania electorală, aceste materiale propagandistice vor rămâne în istorie.

* * *

În aceiaşi perioadă de timp (iunie 2015), în locurile publice, inclusiv – Valea Morilor, au fost difuzate încă două „fluturaşe”. Primul este un îndemn: „Participă la proiectul sportiv pentru tineri SONRISE 2015”. Fila color conţine următorul anunţ: de pe 24 până la 28 iunie, ora 17.00, pe terenul sportiv al Liceului „Ion Creangă”, strada Studenţilor, nr. 8/2 [se vor desfăşura – A.P.] competiţii la Volei, streetball, tenis de masă şi fotbal…” Este indicată adresa poştei electronice şi nr. de telefon al organizatorilor. Pe verso – în limba rusă.

Cel de-al doilea „fluturaş” a fost lansat de Brutăria şi cafeneaua „Covrigo”, care ademeneşte clienţii săi la „Compot rece şi un covrig mare, doar la 12 lei”, iar pe verso sunt imaginile stilizate ale unui covrig cald, unui pateu gustos, al unui croasant crocant, a unei cești de cafea fierbinte şi a unui pahar cu „compot adevărat”. Este indicată adresa covrigăriei şi schema locului unde se află.

Vom reveni cu noi detalii în luna iulie 2015.

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu

28 iunie 2015

Ecourile Dvs. le puteţi trimite pe adresa:

anatol_petrencu@yahoo.com

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva