Celebrarea Unirii Basarabiei cu România la Ungheni

Astăzi, 25 martie 2012, la iniţiativa Partidului Liberal, filiala Ungheni, în Piaţa Independenţei din oraşul Ungeni, a avut loc un miting consacrat împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România. După intonarea Imnului de stat al R. Moldova, mitingul a fost deschis de dl Anatol Arhire, preşedintele Filialei Ungheni a PL, care a oferit cuvântul dlui Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova. Colegul Ion Negrei a făcut o trecere în revistă a principalelor momente, legate de Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, a evidenţiat însemnătatea istorică a Actului Unirii din 1918 pentru România întregită. La microfon a fost invitat dl Vasile Jugal, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Ungheni. Domnia sa s-a referit atât la unele aspecte istorice, cât şi la câteva realităţi actuale din oraşul natal (în special – a fost vorba de unele denumiri de unităţi comerciale şi de prestare servicii, având denumiri străine).

Subsemnatul, am vorbit despre urmările pozitive ale Reîntregirii Neamului Românesc într-un stat unitar: am amintit, că Basarabia a fost prima provincie istorică înstrăinată, care s-a unit cu ţara. Basarabenii s-au încadrat în viaţa economică, politică, socială a României interbelice, stat economic mediu dezvoltat (“România – grânarul Europei”), cu o democraţie avansată, cu un sistem educaţional performant. Dar, am spus, nenorocul românilor a fost că se află în preajma unui Imperiu hrăpăreţ, de la ţarul Petru I încoace dornic de noi cuceriri teritoriale, iar direcţia Balcani şi Strâmtorile Bosfor şi Dardanele fiind o predilecţie deosebită. De aici, pe parcursul anilor (dar în mod special – în anii 1940, 1944, 1946-1947, 1949, 1951)  basarabenii au avut de înfruntat politici deosebit de crunte: deportări, foamete artificial provocată, mancurtizare etc. Dar nu este cazul să disperăm! Este stringentă nevoie să ne unim, în gânduri şi simţiri, să conştientizăm faptul că doar în România întregită avem şanse să supravieţuim. Parafrazând un cunoscut dicton, R. Moldova, ori va fi românească, ori nu va fi deloc!
A urmat la microfon dna Maria Buruiană, profesoară de limbă română, care, în afara unui discurs deosebit de mobilizator, a recitit o poezie, scrisă de regretata Leonida Lari. A continuat domnul Victor Popa, deputat PL, originar din judeţul Ungheni. Domnia sa a vorbit nu doar despre istoria Unirii, ci şi de eforturile depuse de deputaţii PL în vederea promulgării unei noi Constituţii a R. Moldova, a unei legi fundamentale, care să corespundă realităţilor actuale.

Din partea gazdelor, în faţa celor adunaţi în piaţă, au vorbit domnii Artur Butuaru, Vasile Arhire, Iurie Toma, Alexandru Ambros, Alexandru Ciuvaga, poetul Boris Doina şi Ion Harea.

Ascultând „Hora Unirii”, participanţii la miting s-au unit într-un imens cerc, dansând cunoscuta Horă. În încheiere a fost interpretat Imnul tuturor românilor (Imnul de Stat al României, dar şi al Republicii Moldova, o perioadă anumită) „Deşteaptă-te, Române!”

Considerăm că mitingul, organizat de activiştii PL Ungheni, la care au participat istorici din licee, tineri, oameni mai în vârstă, toţi uniţi de puternicul sentiment de apartenenţă la cultura şi spiritualitatea românească, a reuşit din plin. Felicitări şi mulţumiri organizatorilor!

           Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.

          Ungheni, 25 martie 2012.

          În imagini: secvenţe din timpul mitingului.

Vezi si: http://vox.publika.md/politica/celebrarea-unirii-basarabiei-cu-romania-la-ungheni-202931.html

 

Lasă un răspuns

Arhiva