De ziua polonezilor
Astăzi, 3 mai, polonezii sărbătoresc Ziua Constituţiei. Este vorba de Constituţia din 3 mai 1791, aprobată de Seim, Polonia devenind, astfel, prima ţară europeană care a adoptat Legea sa fundamentală. Aşa cum s-a mai subliniat, aprobarea Constituţiei a fost realizarea cea mai importantă a gândirii politice din epoca respectivă.
Cu acest frumos prilej, din numele colectivului Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” şi din nume propriu, dorim să aducem sincere felicitări colaboratorilor Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, domnului Ambasador Bogumił Luft, doamnei Ana Maria Luft cu ocazia sărbătorii. Vă dorim succese depline în activitatea Dvs., noi realizări, sănătate, numai bine.
* * *
Ieri, 2 mai, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Republicii Polone – Ziua Constituţiei de la 3 mai -, în Sala cu Orgă a avut loc un concert festiv de lieduri şi balade, interpretate de baritonul Artur Rożek, acompaniat de pianista Anastasia Levandovskaia.
Festivitatea a fost deschisă de dna Larisa Zubcu, directoarea Sălii de Orgă, care a salutat prezenţa, a vorbit despre artiştii, veniţi special din Polonia şi l-a invitat în scenă pe dl Ambasador al Poloniei în R. Moldova, ES dl Bogumił Luft. Dl Ambasador a amintit de esenţa sărbătorii, adăugând că 3 mai este nu doar Ziua Constituţiei, ci şi Ziua Diasporei Poloneze, felicitându-i pe originarii polonezi, aflaţi în R. Moldova. Continue reading
Poetul Dumitru Matcovschi, decorat de preşedintele Traian Băsescu
Ieri, 25 aprilie 2012, în Sala Răut a hotelului Leogrand, a avut loc ceremonia de decernare a Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer poetului Dumitru Matcovschi. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, dl dr. Petre Curan, a deschis solemnitatea, expunând succint programul evenimentului şi oferind cuvântul dlui Andrei Ţurcanu, scriitor, critic literar. Dl A. Ţurcanu a prezentat opera poetului Dumitru Matcovschi, personalitate ce a expus clar soarta poporului român, aflat la marginea ţării.
La microfon a fost invitat domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, basarabean de origine (din partea Basarabiei, trecute la Ucraina). Domnia sa a vorbit elogios despre opera maestrului Dumitru Matcovschi, rolul acesteia în trezirea şi menţinerea conştiinţei naţionale a românilor basarabeni. După care a dat citire Decretului preşedintelui României, domnului Traian Băsescu, cu privire la decernarea Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer poetului Dumitru Matcovschi. Dl Eugen Tomac i-a înmânat Ordinul, felicitându-l cu acest prilej deosebit. Continue reading
Incredibil: Tudor Arnăut nu mai este printre noi…
Vestea şocantă s-a produs ca un fulger pe cerul senin: venind de la Paştele Blajinilor spre Chişinău, lângă orăşelul Cantemir, într-un accident rutier de groază, şi-a găsit moartea colegul nostru de Facultate, prorectorul Universităţii de Stat din Moldova (USM), Tudor Arnăut. Este ceva greu de imaginat… Şi mai dificil este să te împaci cu o aşa ştire tristă.
Tudor Arnăut s-a născut la 31 ianuarie 1959, în localitatea Giurgiuleşti, raionul Cahul. A studiat la Colegiul Pedagogic din Cahul (1974-1978), apoi la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie şi Filozofie (1981-1986). Între anii 1991 şi 1994 a făcut studii doctorale la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; tot acolo, în 1998, a susţinut teza de doctor în ştiinţe istorice; în acelaşi an devine conferenţiar universitar. Continue reading
Celebrarea Unirii Basarabiei cu România la Ungheni
Astăzi, 25 martie 2012, la iniţiativa Partidului Liberal, filiala Ungheni, în Piaţa Independenţei din oraşul Ungeni, a avut loc un miting consacrat împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România. După intonarea Imnului de stat al R. Moldova, mitingul a fost deschis de dl Anatol Arhire, preşedintele Filialei Ungheni a PL, care a oferit cuvântul dlui Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova. Colegul Ion Negrei a făcut o trecere în revistă a principalelor momente, legate de Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, a evidenţiat însemnătatea istorică a Actului Unirii din 1918 pentru România întregită. La microfon a fost invitat dl Vasile Jugal, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Ungheni. Domnia sa s-a referit atât la unele aspecte istorice, cât şi la câteva realităţi actuale din oraşul natal (în special – a fost vorba de unele denumiri de unităţi comerciale şi de prestare servicii, având denumiri străine).
Subsemnatul, am vorbit despre urmările pozitive ale Reîntregirii Neamului Românesc într-un stat unitar: am amintit, că Basarabia a fost prima provincie istorică înstrăinată, care s-a unit cu ţara. Basarabenii s-au încadrat în viaţa economică, politică, socială a României interbelice, stat economic mediu dezvoltat (“România – grânarul Europei”), cu o democraţie avansată, cu un sistem educaţional performant. Dar, am spus, nenorocul românilor a fost că se află în preajma unui Imperiu hrăpăreţ, de la ţarul Petru I încoace dornic de noi cuceriri teritoriale, iar direcţia Balcani şi Strâmtorile Bosfor şi Dardanele fiind o predilecţie deosebită. De aici, pe parcursul anilor (dar în mod special – în anii 1940, 1944, 1946-1947, 1949, 1951) basarabenii au avut de înfruntat politici deosebit de crunte: deportări, foamete artificial provocată, mancurtizare etc. Dar nu este cazul să disperăm! Este stringentă nevoie să ne unim, în gânduri şi simţiri, să conştientizăm faptul că doar în România întregită avem şanse să supravieţuim. Parafrazând un cunoscut dicton, R. Moldova, ori va fi românească, ori nu va fi deloc!
Continue reading