De ziua polonezilor
Astăzi, 3 mai, polonezii sărbătoresc Ziua Constituţiei. Este vorba de Constituţia din 3 mai 1791, aprobată de Seim, Polonia devenind, astfel, prima ţară europeană care a adoptat Legea sa fundamentală. Aşa cum s-a mai subliniat, aprobarea Constituţiei a fost realizarea cea mai importantă a gândirii politice din epoca respectivă.
Cu acest frumos prilej, din numele colectivului Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” şi din nume propriu, dorim să aducem sincere felicitări colaboratorilor Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, domnului Ambasador Bogumił Luft, doamnei Ana Maria Luft cu ocazia sărbătorii. Vă dorim succese depline în activitatea Dvs., noi realizări, sănătate, numai bine.
* * *
Ieri, 2 mai, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Republicii Polone – Ziua Constituţiei de la 3 mai -, în Sala cu Orgă a avut loc un concert festiv de lieduri şi balade, interpretate de baritonul Artur Rożek, acompaniat de pianista Anastasia Levandovskaia.
Festivitatea a fost deschisă de dna Larisa Zubcu, directoarea Sălii de Orgă, care a salutat prezenţa, a vorbit despre artiştii, veniţi special din Polonia şi l-a invitat în scenă pe dl Ambasador al Poloniei în R. Moldova, ES dl Bogumił Luft. Dl Ambasador a amintit de esenţa sărbătorii, adăugând că 3 mai este nu doar Ziua Constituţiei, ci şi Ziua Diasporei Poloneze, felicitându-i pe originarii polonezi, aflaţi în R. Moldova.
A urmat concertul. Din programul repartizat spectatorilor am reţinut: baritonul Artur Rożek s-a născut în 1984, la Sulechow; şi-a început educaţia muzicală la vârsta de 7 ani. Iar de la 9 ani a fost înscris în Studioul Muzical „Wieniawski” din Sulechow, unde şi-a continuat cursurile la clasa de pian sub îndrumarea profesoarei Honorata Bodnar. După absolvirea Studioului, începe să studieze arta vocală cu Iwona Kowalkowska. După un an, tânărul bariton urmează cursurile de canto academic din cadrul Şcolii Naţionale de Muzică „Chopin” din Varşovia în clasa mult-apreciatului tenor şi profesor Jerzy Knetig. Apoi urmează anii de studenţie la facultatea de canto academic a Universităţii de Muzică „Chopin” din Varşovia.
Deşi este foarte tânăr, cântăreţul a realizat mari succese la diverse concursuri şi astfel şi-a îmbogăţit repertoriul liric. A fost bursier al Ministerului Culturii (2004, 2008), laureat al Premiului I la Audiţiile Naţionale între şcolile medii de specialitate, premiul III la Concursul Naţional de Canto „Platowna” din Wroclaw, precum şi premiul I la Concursul Naţional de muzică vocală poloneză din Varşovia. În 2007 Artur Rożek devine laureat al Premiului special al concursului internaţional „Moniuszko”, ediţia a VI din Varşovia şi laureat al Premiului special la Concursul internaţional „Ada Sari” din Nowy Sacz. În septembrie 2008 obţine Premiul II al Concursului naţional „Vocile de aur ale Mazoviei”.
Artur Rozek a realizat chipurile lui Antonio din „Nunta lui Figaro” de Mozart, precum şi chipul lui Blind din opereta „Liliacul” de J. Strauss. În primăvara anului 2008 a evoluat în opera „Răscoala studenţilor” pe scena Operei din Varşovia. Recent a realizat, tot pe scena aceluiaşi teatru, rolul lui Janusz din opera „Halka din Vilnius”. A participat şi în stagiunile Operei de Cameră din Varşovia, interpretând rolurile principale din operele „Il mondo della luna” de Haydn şi „L’ amante di tutte” de Galuppi.
În ceea ce priveşte Anastasia Levandovskaia citim, în aceiaşi sursă, că pianista este născută la Chişinău; a început studiul muzicii de la vârsta de cinci ani. În anul 2001 a absolvit cu menţiune Liceul Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov” din Chişinău, clasa de pian a profesoarei T. Sviridova. Fiind elevă a fost bursiera mai multor fundaţii de prestigiu (Fundaţia „Nume noi” din Moscova, Fundaţia „Brânduşele speranţei”, patronată de regretata Antonina Lucinschi) şi laureata mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. În 2001 a obţinut bursa Guvernului Poloniei şi din acest an se mută cu traiul în Polonia, unde absolveşte Academia de Muzică „Paderewski” din Poznan, clasa de pian a profesorului A. Tatarski. Şi-a perfecţionat măiestria artistică cu profesori de renume cum ar fi V. Merzhanova, V. Nossina, A. Orlovetski, K. Popow-Zydron, I. Rumiantseva, D. Selig şi R. Jansen. În 2008 a participat la concursul internaţional „Scriabin”, organizat de Conservatorul Rus din Paris. Actualmente este stabilită în Varşovia, unde activează ca maestru de concert în Ansamblul naţional al Şcolii de Muzică „J. Elsner”. A obţinut premii pentru cel mai bun acompaniament la Festivalul Naţional de flaut de la Sochaczew şi la Concursul de Muzică Contemporană de la Plock, ediţia a IX. În 2009-2011 a urmat un stagiu artistic în domeniul muzicii de cameră cu profesoara Katarzyna Jankowska de la Universitatea de Muzică „Chopin” din Varşovia. Din 2009 colaborează cu baritonul Artur Rozek, realizând în duet numeroase concerte prin Polonia. Au la activul său câteva participări la concursuri internaţionale de muzică de cameră din Amsterdam şi Rotterdam, precum şi la Concursul internaţional „J. Brahms”.
În cadrul concertului de aseară, numitul duet a interpretat cântece de compozitorii Stanisław Moniuszko, Fryderyl Chopin, Mieczysław Karłowicz, Franz Schubert, Robert Schumann, Hugo Wolf şi Richard Strauss.
Sala de Orgă a fost mai plină ca alte dăţi.
Felicitări şi mulţumiri organizatorilor.
În imagini: vorbeşte dl Ambasador Bogumił Luft; cei doi interpreţi.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedinte al INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.
3 mai 2012.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.