Istoricul Gheorghe PALADE a murit…

Am aflat cu adâncă mâhnire ştirea morţii subite a colegului Gheorghe PALADE.

Gheorghe PALADE a predat Istoria Românilor la Catedra de Istorie a Românilor (apoi Departamentul Istoria Românilor, Universală şi Arheologie) din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. El a fost cel mai bun specialist de la noi în istoria interbelică a Românilor (1918-1940), având studii publicate pe diverse subiecte, referitoare la perioada dată. Concomitent, Gh. PALADE a elaborat şi predat cursul de Istoria Românilor, epoca contemporană (1918-2016). Atât studiile publicate, cât şi prelegerile prezentate în faţa studenţilor şi masteranzilor, au fost şi rămân model de competenţă, meticulozitate, seriozitate.

Gheorghe PALADE nu doar a studiat şi predat Istoria Românilor, ci a şi apărat acest obiect de studiu, atunci când guvernarea agrariană a lui Andrei Sangheli şi-a pus drept scop să scoată acest obiect din învăţământ şi să-l înlocuiască cu un alt obiect, politizat şi neştiinţific. Profesorul Gh. PALADE a fost unul din conducătorii Grevei Generale din învăţământ din primăvara şi toamna anului 1995.

Profesorul Gh. PALADE a apărat cauza naţională a basarabenilor, a promovat adevărul istoric, fiind unul din conducătorii Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova. Pe el te puteai baza, cu el era uşor în cadrul diverselor discuţii la posturile de Radio şi TV, dar şi la întâlnirile cu profesorii de istorie sau cu publicul larg.

Gh. PALADE a împărtăşit ideea Unităţii Naţionale a Românilor, considerând că şansa populaţiei Republicii Moldova de a supravieţui şi a prospera este Reîntregirea cu Patria-mamă România.

Dumnezeu să-l odihnească!

PS. Corpul neînsufleţit al Profesorului Gheorghe PALADE va fi depus în Biserica „Întâmpinarea Domnului” din curtea Universităţii de Stat din Moldova (str. Kogălniceanu, nr. 67), vineri, 6 mai 2016, începând cu ora 17.00.

Tot acolo, sâmbătă, 7 mai 2016, va avea loc prohodul şi mitingul de doliu, începând cu ora 10:00. Înmormântarea va avea lor în Cimitirul Central, str. Armenească.

5 mai 2016

anatol_petrencu@yahoo. com

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva