„Sărut, femeie, mâna ta…”

Sincere felicitări Doamnelor şi Domnişoarelor cu prilejul Zilei internaţionale a Femeilor. Vă dorim sănătate, bucurii de la cei dragi, numai bine!

Cu ocazia acestei zile importante bărbaţii de la Centrul de Excelenţă INIS „ProMemoria” şi de la Masa Rotundă cu Statut Permanent au organizat pe data de 6 martie, în incinta Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, o întâlnire de suflet, în cadrul căreia au fost exprimate cuvinte de omagiu femeilor noastre.

Înainte de a rosti discursuri şi poezii, organizatorii evenimentului au înmânat patru Diplome de Onoare. Doamnei Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, i-a fost înmânată prima Diplomă „Pentru activitate prodigioasă în apărarea drepturilor şi păstrarea memoriei victimelor regimului comunist de ocupaţie din RSS Moldovenească”. Cea de-a doua Diplomă i-a fost înmânată dnei Ana Cabac „Pentru reconstituirea tragediei tatălui dumneaei, Chiril Matei, şi a altor basarabeni, deportaţi în Siberia, în vara anului 1941 şi pentru înveşnicirea memoriei lor în or. Cimişlia”.

Diploma de Onoare au fost decernate, de asemenea, doamnei Nadejda Pascal, deportată, „Pentru păstrarea memoriei victimelor regimului comunist de ocupaţie şi talentul de a exprima în versuri tragediile umane ale compatrioţilor noştri”. Doamnei Daria Radu i-a fost decernată Diploma de Onoare „Pentru promovarea culturii şi identităţii naţionale româneşti, pentru originalitatea talentului muzical”.

În cadrul festivităţii, cu un mesaj de salut, dar şi cu propriile versuri s-au adresat celor prezenţi în sală Irina Bahtin, studentă la anul II, Facultatea de Istorie şi Filozofie, USM, doamna Lidia Grosu, secretara Senatului USM, scriitoarea Claudia Partole,  istoricul şi poeta Veronica Conovali. Doamna Zoia Jalbă a interpretat o romanţă, iar doamna Veronica Bantos (BNRM) a interpretat o melodie de suflet la pian (şi voce). Pe parcursul evenimentului au luat cuvântul dna Elena Pintilii, directoarea BNRM, Maria Işaev, istoric etc.

Din partea organizatorilor evenimentului cuvinte de gratitudine şi de mulţumire femeilor au fost rostite de istoricul Ion Negrei, de dl Boris Volosatâi, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, istoric şi de dl Vasile Costiuc, masterand la istorie, preşedintele Partidului Democraţia Acasă.

Deşi au lipsit din varii motive obiective, dar au contribuit la realizarea cu succes a acestui eveniment colegii noştri dl Gheorghe Sârbu din raionul Hânceşti şi dl Gheorghe Şalaru, istoric, oraşul Cimişlia.

La încheierea evenimentului toţi cei prezenţi au ridicat o cupă de şampanie în sănătatea doamnelor omagiate.

La mulţi ani şi toţi sănătate, numai bine!

anatol_petrencu@yahoo.com

7 martie 2020.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva