Igor Dodon trebuie să plece de la președinția republicii

La început un banc politic. Este o adaptare a unei glumițe mai vechi[1].

Moare Igor Dodon și se pomenește la Poarta Raiului. Sfântul Petru îl salută, după care îi spune că trebuie rezolvată o mică problemă. „Vedeți, spune Sf. Petru, așa personalități ca Dvs. sunt o raritate pentru noi. Pentru a nu greși, am decis să Vă permitem să cunoașteți condițiile din Infern, apoi pe cele din Rai și să faceți o alegere corectă în ce mediu să vă consumați veșnicia”. Dodon cade de acord. Însoțit de Sf. Petru merge la ușa ascensorului și coboară singur în Infern. Ușa s-a deschis și – o, Dumnezeule! – ce i-a fost dat să vadă? Trotuare pavate, drumuri drepte, cafenele și restaurante sclipitoare. În întâmpinare îi sar vechii lui prieteni – Ion Chicu, Zina Greceanîi, Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Viorica Dumbrăveanu, Corneliu Popovici și alții. S-au îmbrățișat, s-au pupat, și-au amintit cum i-au mințit pe bieții moldoveni, cum au falsificat voturile, aducându-i pe transnistreni contra bani, cum s-au îmbogățit ilicit. Au mers și la restaurant, s-au înfruptat cu fel de fel de mâncăruri alese (caviar din Rusia, votcă tot de acolo, banane, portocale etc.). Dodon le tot povestea despre călătoriile lui la Moscova, la Muntele Athos, în Ierusalim și multe ale locuri ademenitoare. Era atât de bine, încât Dodon nici nu a observat că timpul aflării în Iad a expirat. La realitate l-a adus Scaraoțchi, care l-a condus la ușa ascensorului.

Liftul l-a adus din nou la Poarta Raiului, unde-l aștepta Sf. Petru. Următoarele 24 de ore Dodon le-a petrecut în Rai, sărind de pe un nouraș pe altul, vizitând și rugându-se în biserici, interpretând cântece religioase. S-a plictisit de moarte, nu mai avea răbdare să se încheie ziua. În sfârșit, apare Sf. Petreu și-i zice: „Domnule Președinte al Republicii Moldova (RM), dumneavoastră ați fost în documentare o zi în Iad, o altă zi în Rai, acum puteți decide în mod conștient și democratic unde să vă trăiți veșnicia. La care I.Dodon răspunde: „Raiul este un loc minunat, eu, însă, ași prefera mai mult Infernul”. Sf. Petru l-a condus din nou la ascensor; acesta l-a coborât în Iad, ușa s-a deschis și… Dodon vede o piață plină cu gunoaie, unde, îmbrăcați în combinezoane, lucrau în sudoarea frunții prietenii lui de odinioară. Ceva mai departe, prăfuiți și transpirați, Ion Chicu și Zina Greceanii tăiau un copac; condițiile de muncă în Iad erau mai prielnice decât în Gulag, dar oricum norma de muncă trebuia realizată. La I. Dodon vine Scaraoțchi, îl salută și-i mulțumește pentru alegerea corectă. ID este nedumerit: cum așa, ieri aici erau restaurante cu mâncăruri alese, cu băuturi selecte, iar acum… Scaraoțchi se uită la Dodon, zâmbește și-i zice: „Prietene, ieri aici s-a desfășurat campania pre-electorală, iar astăzi tu deja ai votat pentru noi”.

A fost o glumiță. Despre campania electorală din RM.

Acum – lucruri serioase.

Am bănuit că vor fi mulți pretendenți la postul de președinte al RM, dar nici chiar atâția… Deja începe propagarea diverselor teze ciudate. Astfel, unii pretendenți declară cum că Statul RM este unul „capturat” de mafioți, că este neputincios să rezolve problemele cotidiene ale oamenilor simpli, că nu face față pandemiei etc.

Aici, Vă rog, atenție! Cei care propagă astfel de lucruri, poate împotriva dorinței lor, fac jocul Moscovei, care, în intenția ei de a restabili Imperiul Rus în frontierele fostei URSS, tocmai asta și afirmă: noile state, apărute pe baza fostelor republici unionale sunt „несостоявшиеся государства” / „nesostoiavșiesea gosudarstva”, adică „state nerealizate”. Ceea ce nu este adevărat. Republica Moldova este stat suveran și independent, are toate elementele necesare care formează statul. Da, există probleme de funcționalitate, de lipsă de voință politică, de idee națională clar conturată și acceptată de majoritatea societății. Dar toate acestea sunt specifice, mai mult au mai puțin, și altor state, inclusiv democrațiilor avansate. Cu atât mai mult, nu sunt un motiv de anexare a R. Moldova la Rusia.

Un președinte al RM ar trebui să fie un bun patriot, un om care-și iubește neamul (Neamul Românesc!), istoria și limba acestuia, care servește interesele poporului. Sau Igor Dodon nu este acest om. Pe parcursul a 4 ani el a demonstrat fidelitate de vasal al Kremlinului. ID nu recunoaște faptul că raioanele RM din stânga Nistrului sunt controlate de Federația Rusă, nu a pus niciodată probleme retragerii militarilor ruși de pe teritoriul RM. Plecăciunile pe care le-a făcut în fața tiraspolenilor, întâlnirea recentă de la Condrița cu liderul separatist V. Krasnoselski lasă să se înțeleagă cum că lucrurile ca și cum sunt rezolvate, cum că conducerea de la Chișinău se împacă cu existența zonei separatiste, iar cei care se împotrivesc acestei „împăcări” sunt persecutați de forțele guvernamentale ale RM. Mai mult chiar: Dodon a propus federalizarea RM, ceea ce ar fi însemnat recunoașterea regiunii separatiste și înglobarea restului RM în „Lumea rusă”, adică în Rusia.

Apropo, în agenda pretendenților la postul de președinte al RM: cum poate fi explicată politica Chișinăului față de regimul separatist în condițiile pandemiei de Covid-19? Din buletinele de știri aflăm că bolnavii din raioanele separatiste intră în statisticile RM. De ce așa? Chișinăul oficial ar trebui să lase regimul separatist de la Tiraspol să se descurce cu problemele apărute. Sau nu am dreptate?

Un președinte patriot ar trebui să asigure independența republicii pe care vrea să o conducă. Independența nu este dată pentru totdeauna, nu, dimpotrivă, la ruinarea acesteia contribuie factori externi în colaborare cu cozile de topor din interior. Un aspect al fortificării independenței de stat îl prezintă independența energetică. În acest sens, RM stă foarte prost: ea depinde în totalitate de importul de gaze naturale din FR. În condițiile în care Europa occidentală refuză gazul natural rusesc, tocmai pentru a evita dependența economico-politică de Moscova, iată că Chișinăul oficial (Igor Dodon) nici cel puțin nu pune problema diversificării surselor energetice sau, cel puțin – diminuarea prețului la gazele naturale, importate din Rusia.

Întrebare: de ce oare conducerea RM nu pune tranșant problema instalării cvasi-totale a bateriilor solare. De ce nu avem programe de stat în acest sens? Cu baterii solare, instalate în gospodăriile oamenilor, în case particulare și oriunde, unde se poate, noi am putea obține nu mai puțin de     80 % din necesitățile de energie. Realizarea acestui obiectiv ar întări independența RM.

Igor Dodon ne împinge din răsputeri spre Rusia, un stat cu o democrație iluzorie și un regim ce practică teroare față de cetățenii proprii, dar care au opinii puțin diverse de cele oficiale. Astfel, a fost împușcat Boris Nemțov, chiar în centrul Moscovei, iar recent, liberalul Alexei Navalinîi a fost otrăvit cu intenția de fi ucis. Anual din Rusia, din cauza sărăciei, a lipsei de dreptate, (echitate, justețe) pleacă definitiv 200 000 de oameni.

Implicat până peste urechi în angajamente față de Moscova, I. Dodon nu va putea da înapoi, în sensul apărării intereselor RM. Iată de ce trebuie să vină un at om la președinție, unul independent de angajamente străine.

(va urma)

anatol_petrencu@yahoo.com

10.09.2020


[1] Анекдот № 649218 în https://www.anekdot.ru/id/649218/ (accesat 10.09.2020)

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva