Ales președinte, în următorii 4 ani, Igor Dodon (ID) va transforma Republica Moldova (RM) în днестровско-прутская губерния

Vedem și auzim desfășurarea campaniei electorale (1-15 noiembrie 2020).

În timpul celor patru ani de guvernare I. Dodon și-a demonstrat din plin de ce incapacități intelectuale și umane dispune. Nu vom înșirui toate neghiobiile dodoniste (presa a elucidat destul de amplu trăsăturile de caracter ale acestui om politic).

Vom aminti doar câteva: neglijența sfidătoare a recomandărilor medicilor infecționiști, inclusiv de a purta masca medicinală. Faptul că Republica Moldova (RM) nu s-a prăbușit în abis se datorează profesionalismului și jertfirii de sine a medicilor noștri, nicidecum administrației dodoniste, precum și ajutoarelor umanitare, venite din afara frontierelor RM, în primul rând din partea României și Uniunii Europene (UE).

ID nu a întreprins nimic pentru a recupera miliardul de euro furat din cele trei bănci ale RM. Asta când stăm și ne gândim că, de fapt, în 2016, cu această promisiune ID a aburit electoratul credul din RM. Întrebarea rămâne actuală: unde-i miliardul de euro furat?

ID nu a avut comportamentul unui președinte de țară, ci al unui gubernator rus în spațiul pruto-nistrean. Cele mai multe vizite, oficiale și neoficiale, le-a avut la Moscova, vizite soldate cu zero rezultate pentru interesele de stat ale RM. ID a devenit ridicol datorită acestui comportament ieșit din comun. În 2019 mai multe posturi rusești TV l-au ridiculizat pentru această dorință a lui ID de a-l linge pe V. Putin din cap până la călcâie și invers. Facem o digresiune. Pe Internet sunt multe materiale care încearcă să demonstreze că liderul de la Kremlin are sosii (dubluri). Dacă admitem că este adevărat, atunci suntem convinși că la Moscova ID s-a întâlnit nu cu Putin cel adevărat, ci cu una din sosiile acestuia. ID a fost și rămâne a fi prea servil, prea sâcâitor, prea lingușitor față de Federația Rusă (FR).

ID nu a pus niciodată în mod serios problema eliberării raioanelor RM, aflate sub ocupație străină (rusească). Mai mult decât atât, el l-a recunoscut pe liderul separatist de la Tiraspol, numindu-l ”președinte” și invitându-l la Condrița (vizită oficială). ID este gata să federalizeze RM, altfel spus – să recunoască regimul anticonstituțional de la Tiraspol. Nu este el, ID, oare un trădător? Un trădător al bărbaților și femeilor care au apărat RM în 1992, al concetățenilor noștri de peste Nistru, al comunității internaționale, care nu recunoaște separatismul transnistrean.

ID nu are nici o șansă să obțină victorie în mod cinstit. În situația în care el va pierde alegerile, ID va deveni un simplu cetățean al RM, fără funcții, fără gașcă, fără nimic. Iată de ce, pierzând voturi în primul tur de scrutin, ID a realizat o mobilizare totală a simpatizanților lui.

În primul rând, este vorba de comunitatea rușilor din RM. Și la Fălești, acolo, unde a fost fugărit de localnici de la întâlnirea pre-electorală, și la mitingul de la Chișinău (13.11.20), în cadrul emisiunilor TV sau Radio, altfel spus – cu orice prilej el vorbește în limba rusă, se adresează rușilor. 

Acum rușii din RM. O parte din ei au însușit limba română, s-au încadrat în viața societății noastre și nu ard de dorința de a-l vota pe anti-europeanul ID. Există, însă, un grup numeros de etnici ruși care consideră în mod greșit cum că RM ar face parte din ”Lumea Rusă”, iar ID este cel mai fidel slujitor al acestui miraj. Reprezentanții acestui grup etnic minoritar își dau frâu liber obrăzniciilor nepedepsite de nimeni. Iată câteva exemple. În spatele Casei Naționalităților (în preajma Ambasadei SUA) este un separeu pentru gunoi. Pe peretele interior unul din fanii lui ID a scris cu vopsea roșie: «Румыния позор Европы» [”România rușinea Europei”]. Serios? Și de ce așa? Ce a făcut reprobabil sau ce n-a făcut România în cadrul EU sau a Europei în ansamblu? În realitate, voi, cei care scrieți astfel de graffitti, sunteți rușinea societății.

Nu este greu de observat cum în anii de guvernare a lui ID ”Lumea rusă” și-a extins aria în RM. Vedeți, de pildă, cum rețeaua de frizerii ”Barbershop” promovează ostentativ culorile drapelului FR; aceleași culori – pe stâlpii unei parcări de pe strada București colț cu str. L. Tolstoi. Pe un teren de volei din Valea Morilor e scris doar într-o limbă străină: «Площадка только для волейбола» [”Teren doar pentru volei”]. Și astfel de exemple putem aduce zeci de mii.  

Acum câteva zile am fost martor al unei scene (str. A. Mateevici). Doi voluntari (bărbat și femeie) repartizau foi volante pro Maia Sandu. La un moment, dintr-o curte, o doamnă rusoaică a început să strige la voluntari, spunând (repetând, de fapt, tezele mincinoase ale propagandei lui ID) fel de fel de inepții despre Europa, România, cât de rău va fi în RM odată cu venirea la putere a M. Sandu etc. Am luat apărarea voluntarilor pro M. Sandu și i-am încurajat să dea ripostă acestor și altor aberații.

Încă o dată, de la început. În 1991 URSS s-a destrămat, iar în urma renașterii naționale a popoarelor ex-sovietice s-au constituit state naționale. Limba vorbită de majoritatea populației acestor republici a devenit un pilon de bază al suveranității și independenței statelor respective, inclusiv – RM. În URSS limba rusă avea statut de limbă de comunicare între popoarele imperiului. În condițiile în care acesta nu mai există și republicile ex-sovietice au devenit state naționale, limba acestor state este unica (singura) vorbită; ea este limba oficială a statului. Orice tentativă de declarare a limbii ruse a doua limbă oficială, limbă devenită, între timp, un instrument de expansiune a FR în lume, nu este nimic altceva decât surparea suveranității statelor independente. Asta se referă și la RM. Mai cu seamă – la RM.

Dacă cuiva nu-i place această realitate a noastră (RM – stat independent și suveran), dacă se simte neconfortabil în RM etc., nu are decât să plece acolo, unde consideră că-i mai bine, fără ca să ne învețe pe noi cum să trăim, ce limbă să vorbim și cum se numește ea,  pe cine să alegem și pe cine nu.  

Pentru că tot de ruși vorbim. Conform datelor oficiale, din varii motive, anual FR este părăsită definitiv de 200 000 de persoane.

Recent sociologii din Ucraina au realizat un sondaj al opiniei publice. Între altele, ei au formulat următoarea întrebare: ”Dacă Dvs., necondiționat, Vi s-ar oferi cetățenia FR, ați merge în Rusia definitiv?”, la care doar 5,8 % din respondenți au răspuns ”Da”, pe când 91,7 % au răspuns ”Nu”. Roman Țâmbaliuk, comentatorul acestor cifre, spune că doar 5,8 % din respondenții ucraineni sunt fani ai ”Lumii ruse”. Având simțul umorului, sociologii din Kiev au reformulat întrebarea: ”[Dacă Vi s-ar oferi necondiționat cetățenia FR], iar în plus vi s-ar da 100 000 de dolari, ați fi de acord să Vă stabiliți definitiv în orice oraș al FR?”. La această întrebare au răspuns ”Da” 10,3 %, ”Nu” – respectiv 85,9 %[1]. Altfel spus, circa 86 % din respondenți nu vor să meargă cu traiul definitiv în Rusia chiar plătindu-li-se această sumă uriașă de bani. Și noi știm de ce nu vor să meargă, dar acesta e alt subiect.

Citim pe una din foile propagandistice ale lui ID: ”Dacă Maia Sandu devine președinte, Moldova are ce pierde! Ea se va conduce de o agendă străină împotriva intereselor cetățenilor noștri și a țării”. Asta știți ce înseamnă? Atunci  când FR, în 2019, a adus la putere în RM – stat suveran și independent – un partid întreg (PSRM) și a pus în posturile-cheie oameni de-ai săi, atunci când, în 2020, FR susține nu doar verbal, ci și financiar și logistic (trimitere la R. Usatîi) și alte, pe care deocamdată nu le știm, aceste fapte nu sunt ”agendă străină” și nu este împotriva ” intereselor cetățenilor noștri și a țării”, asta este, în imaginația lui ID, o ”agendă internă”, agendă internă a Federației Ruse. Faptul că FR se amestecă în afacerile interne ale RM pentru ID este ceva ”firesc”; pe când dacă RM va primi ajutoare din UE, sau din SUA, sau din Turcia – asta este considerat a fi ”agendă străină”.

Iată de ce alegerile din 15 noiembrie 2020 sunt importante pentru cei care iau în serios acest stat, care se numește RM, care sunt conștienți că acest stat trebuie apărat, iar suveranitatea și independența RM trebuie întărită. Cine-l va vota pe ID acela  va vota împotriva independenței statului RM (apropo, în august 2021 se vor împlini 30 de ani de la proclamarea Independenței RM față de Rusia). Noi, cei de astăzi, suntem obligați să ne ridicăm la nivelul oamenilor politici de la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90 ai sec. trecut, personalități ce au cucerit libertățile noastre, și să demonstrăm că suntem capabili să apărăm valorile noastre naționale.

Votăm MAIA SANDU!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

anatol_petrencu@yahoo.com

13.11.2020

PS. Cer scuze, mă luasem cu altceva.

Dar merită de atras atenția la următorul fapt. Bineînțeles, va câștiga alegerile pretendentul care va acumula cele mai multe voturi. În același timp campaniile pre-electorale sunt benefice societății nu doar prin șansa de a alege noi conducători, ci și prin constatarea poziției unor persoane. S-ar fi părut – trecute în istorie.

Priveam liniștit un material pe Yutube. La un moment apare, cine credeți? Serafică fără frică (asta dintr-un spot publicitar de mai demult, prin care era propagată imaginea lui Serafim Urechianu). Iată că respectivul a fost scos de la naftalină și pus să facă agitație, ghiciți pentru cine? Da, ați ghicit: pentru Igoraș Nicolaevici Dodon. ”Să-i mai dăm o șansă”, cum că are deja ”experiență” etc. Macaroane pe urechi.

Domnule Urechianu, nu am uitat de Dvs. Avem în față ”Cartea Neagră a trădării”, Chișinău, 2005. Pe copertă două imagini: una Dvs. cu liderul separatist Igor Smirnov, Tiraspol, 27 iunie 2003, a doua imagine, Dvs. în discuție foarte amicală cu V. Putin, Kiev, 28 octombrie 2004. Cartea demonstrează cu lux de amănunte cum Dvs. ați trădat interesele RM. Vreți citate din carte? Dar la ce bun?

Asta pentru că apariția lui Serafică fără frică în spațiul public demonstrează că Moscova a ridicat în picioare, în susținerea lui ID, toată agentura pro-rusească.

Iată de ce, având în spate Kremlinul, Serafică al nostru (al nostru oare?) era fără de frică. Acum rușii i-au amintit omului trecutul și l-au pus la treabă. La treabă murdară…

a.p.


[1] Roman Țâmbaliuk, Украинцам дают по $ 100 000 за переезд в РФ. Хотите переехать? [Ucrainenilor li se oferă câte 100 000 de dolari pentru trecerea în FR. Ați dori să vă mutați?] în https://www.youtube.com/watch?v=PEIDvK97b9g [accesat 13.10.2020]

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva