Ion COSTAȘ – Ordinul Republicii

 Stimați prieteni,

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „Alexandru Moșanu”) a înaintat pe numele președintei Republicii Moldova, doamnei Maia Sandu, un Demers pentru a conferi domnului General Ion Costaș Ordinul Republicii.

Demersul AIRM „Alexandru Moșanu” a fost susținut de conf. univ. dr. Andrei Groza și de prof. univ., dr. hab. Gheorghe Postică (pledoaria lor o publicăm mai jos).

În plus, am primit copia  unui Demers semnat de domnul colonel (r) Alexandru Gorgan, Președintele Ligii Veteranilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care a fost depus la Președinția R. Moldova pe data de 5 august 2021 (Demersul respectiv îl publicăm mai jos).

Suntem în așteptarea altor pledoarii pentru susținerea inițiativei Asociației Istoricilor din Republica Moldova ,,Alexandru Moșanu”, pe care le vom publica pe acest blog, dar și în alte surse mass-media și pe care le vom aduna într-un dosar și-l vom trimite dnei președinte a Republicii Moldova Maia Sandu.

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova ,,Alexandru Moșanu”

12 ianuarie 2022

„Susțin demersul Asociației Istoricilor din Republica Moldova ,,Alexandru Moșanu”, adresat Președintei Maia Sandu, în care se propune decorarea domnului general Ion COSTAȘ cu  Ordinul Republicii”.

Conf. univ., dr. Andrei GROZA

„Susținem acordarea dlui Ion Costas Ordinul Republicii !”

Cu respect,   Gheorghe POSTICĂ

FIŞĂ  DE  DECORARE

1. Numele, prenumele, patronimicul: General de divizie (r) COSTAŞ Ion Grigore

2. Profesia, funcţia, locul de muncă, serviciu: Director Executiv al Întreprinderii Crystal-System – International IT,  mun. Chișinău

3. Sexul: Masculin 

4. Anul și locul nașterii: 1944,  s. Țarigrad, r. Drochia, Republica Moldova

5. Naționalitatea: Român

6. Studii a) civile:- Institutul  de Aviație din  Harkov, facultatea de exploatare a avioanelor cu motoare cu reacție, 1972, Inginer-mecanic

 b) militare:- Școala superioară militară pentru pregătire piloți din or.

Harkov, facultatea de comandă, 1967, pilot-inginer;

 - Academia militară de aviație Ui. Gagarin, facultatea  de Stat Major, 1976, operativ tactica, studii superioare militare.

7. Decorațiile  RM cu care a fost distins, data decorării: Nu are

8. Adresa la domiciliu mun. Chișinău, str. Mitropolit Dosoftei, 100 ap. 30

9. Activitatea de muncă

 

Luna și anul angajării și concedierii

 

Funcția cu indicarea organizației, întreprinderii, instituției

1963-1990 Serviciul militar în Armata Sovietică de la cursant până la general
1990 Deputat  în Parlamentul Republicii Moldova Președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate.  
1990 – 1992 Guvernul Republicii Moldova,Ministrul Afacerilor Interne.

 

1992(februarie-septembrie)

 

Guvernul Republicii Moldova,Ministrul Apărării.

 

1993 –1994 Ambasada Republicii Moldova din București , România. Atașat militar al Ambasadei, ministru -consilier.  

Din 2007

Director Executive al întreprinderii Crystal-System – International IT

10. Caracterizarea, indicându-se concret meritele deosebite

Domnul General de divizie în retragere Ion COSTAŞ în calitate de primul ministru al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi în calitate de primul ministru al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, chiar de la începutul mișcării renașterii naționale, posedând un înalt spirit de organizare și calități profesionale,  s-a dedicat cu abnegație creării structurilor  de forță, extrem de mare importantă, ce stau la baza oricărui stat. A luat parte la toate activitățile  ce  țin de apărarea suveranității și integrității statului, prin organizarea și participarea personală la acțiunile de luptă contra separatismului (1990-1992) inclusiv în cadrul conflictului militar din 1992, dând dovadă de devotament și adevărat patriotism. 

Pe parcursul serviciului militar în rezervă  Domnul Ion COSTAŞ,  s-a încadrat neobosit în procesul de educație militaro-patriotică a tinerii generații în spiritul  dragostei  față de Tară şi neam, participând la diferite activități organizate de către Ministerul Apărării al RM, publicând nenumărate articole, bazate pe fapte istorice contemporane, restabilind totodată şi structura Ligii veteranilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova, Președinte de Onoare al cărei este şi în prezent.  Este autorul cărții Cronica unui Război ,,nedeclarat”, cea mai profundă și reală lucrare despre cauzele și consecințele războiului din Republica Moldova din 1992.

Domnul Ion COSTAŞ este o fire  energică, cu spirit de  inițiativă, dă dovadă de un înalt grad de profesionalism. Permanent este în căutarea și aplicarea formelor și metodelor progresiste în activitatea cotidiană. Este o fire responsabilă, fiind modest și sociabil. Se bucură de o enormă stimă și respect printre colegi, fiind exemplu pentru ei. Este cu adevărat un port-drapel al statalității și independenții Republicii Moldova.

CONCLUZIE:   În semn de recunoștință  pentru merite deosebite față de  Țară și neam, domnul Ion COSTAŞ este demn de ai fi decorat cu „ORDINUL REPUBLICII”.

Președinte al Ligii Veteranilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova ,,Ștefan cel Mare și Sfânt“, colonel (r)   Alexandru GORGAN

 „ 05”  august  2021

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva