Dispariția lui Alexei Navalinîi

Alexei Navalinîi a fost cel mai cunoscut adversar al regimului lui Vladimir Putin. Investigațiile realizate de el și susținătorii lui au demonstrat existență unor scheme de delapidare a uriașe sume de bani publici, realizate de cei mai înalți demnitari ruși, iar unul din beneficiarii schemelor mafiote a fost/este chiar președintele Federației Ruse Vladimir Putin (a se vedea, de ex., Palatul Ghelendjik). Alexei Navalinii a fost reprezentantul de vază al liberalilor ruși, nedebarasat de ambiții imperialiste (de ex., el n-a acuzat anexarea Crimeii de către regimul lui V. Putin, declarând cum că „Crimeea nu este o tartină ce poate fi întoarsă Ucrainei”). Cunoscându-i faptele și poziția, V. Putin nu i-a rostit nici odată numele. Tot așa cum în casa spânzuratului nu se vorbește de funie, în Rusia Putin se temea să zică „Navalinîi”.

De ce a fost asasinat și de ce acum? Pentru că, chiar fiind în temnițe, Alexei Navalinîi rămânea liderul opoziției  anti-putiniste. Optimismul de care dădea dovadă A. Navalinîi încuraja grupurile anti-totalitariste atât din Rusia, cât și din afara ei.

În martie 2024 va fi realizat un exercițiu electoral. Pretendentul principal la funcția cea mai înaltă din Rusia nu are nevoie de nici un fel de critici, din partea nimănui. Prin asasinarea lui Alexei Navalinîi regimul Putin a dorit să astupe pe cât de mult posibil gura opozanților, să bage frica și mai adânc în oasele lor. Adică, o fi fiind el, Alexei Navalinîi, mare și tare, pentru Putin, însă, nu există piedici pentru a-l anihila.

Asasinarea lui Alexei Navalinîi demonstrează cât de mult a degradat statul și societatea rusă. Numita „justiție” a lui V. Putin s-a transformat într-o măciucă care lovește în oameni nevinovați, îi condamnă pentru încălcări minore la detenție pe foarte mulți ani. Sistemul penitenciar demult nu mai cunoaște sentimentul de umanitate. În Rusia țaristă justiția era mult mai umană decât cea a lui V. Putin.

Ceea ce uimește este neputința rușilor, prezentați în beletristică și în tratatele de istorie ca un popor viteaz, corect, luptător pentru dreptate etc. În realitate – rușii au renunțat să lupte pentru dreptate, libertate, corectitudine. Poate, nici n-au cunoscut aceste valori general umane? După asasinarea Annei Politkovskaya (împușcată chiar în ascensorul casei, octombrie 2006), lui Boris Nemțov (împușcat în februarie 2015, chiar în centrul Moscovei), lui Alexei Navalinîi (asasinat în condiții ne-elucidate până în prezent), a multor altor oameni politici ruși, fără ca aceste crime să ridice lumea la proteste, cum mai poate fi oare iubit „marele popor rus”? Întrebarea este adresată reprezentanților Coloanei a V-a ruse în Republica Moldova. Cum mai au ei oare obraz să ne îndemne să fim „prieteni” cu Rusia? Cum mai putem oare Republica Moldova să colaboreze cu Rusia putinistă?

În războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei rușii au pierdut deja peste 400 000 de militari. Nici un alt stat din lume nu ar mai fi continuat acest război absurd. Dar nu și rușii.

În încheiere: V. Putin este un laș, un fricos, l-a omorât pe Alexei Navalinîi pentru că îi era teamă de o elementară discuție cu Navalinîi în fața camerelor de luat vederi. De aceea a acceptat uciderea lui…

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva