Tradiționala obrăznicie a rușilor

Dreptul la replică

Pe data de 28 februarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse  (FR) Maria Zaharova a făcut câteva declarații ofensatoare, referitoare la Republica Moldova (RM). FR este deranjată de faptul că Ministerul Educației și Cercetării din RM a aprobat obiectul de studiu privind represiunile regimului totalitar comunist sovietic (rusesc) în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). Este un curs opțional alături de celălalt curs referitor la Holocaust – marea tragedie a poporului evreu, victimă a celuilalt regim totalitar, cel nazist.

Maria Zaharova ar trebui să cunoască faptul că datorită prieteniei regimului stalinist cu cel hitlerist, prietenie bazată pe Tratatul de neagresiune sovieto-german și a Protocolului adițional secret, semnate la 23 august 1939, (cunoscute ca „Pactul Molotov-Ribbentrop” sau „Pactul Hitler-Stalin”) Germania nazistă a pornit cel de-al Doilea Război Mondial, în care atât un regim, cât și celălalt au comis crime împotriva umanității (Germania – Holocaustul și altele; URSS – Katyn, deportări, asasinate în masă etc.).

Maria Zaharova ar trebui să cunoască faptul că in iunie 1940, în bună înțelegere cu Hitler, Stalin a cotropit Basarabia, nordul Bucovinei, Ținutul Herța, insule de la Gura Dunării, teritorii românești cu populație ce nu-i aparțineau. Pe aceste pământuri cotropite în timp de război, URSS a croit o „republică” nouă, „admisă” în URSS cu încălcarea propriei Constituții. În ținuturile ocupate sovieticii au declanșat o teroare feroce față de locuitori, jefuind bogățiile găsite, iar în noaptea de la 12 spre 13 iunie 1941 sovieticii au deportat în Siberia 5 000 de familii (circa 20 000 de persoane). După trecerea Nistrului bărbații au fost scoși din vagoane, urcați în altele și duși în lagărul de la Ivdel, lângă Cercul polar de nord, unde și-au găsit moartea. Ce vină au avut? Nici o vină.

În primăvara-vara anului 1944 sovieticii din nou au reocupat cu forța armelor pământurile românești, au restabilit ceea ce ei numeau RSSM cu aducerea unei administrații sută la sută rusească. Iată ce declara spicherița Ministerului rus de externe: „În anii 1944-1945, atunci când încă continua Marele război pentru apărarea Patriei (așa numesc rușii războiul germano-sovietic din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, a.p.) pentru restabilirea Moldovei, din bugetul unional, au fost alocate 448 milioane ruble sovietice. Din alte republici ale URSS (Moldovei) i-au fost trimise 20 de mii tone de metale feroase, 226 mii tone cărbune, 51 mii tone produse petroliere, 17, 4 mii tone semințe”.

Impresionant, nu?

Numai că Maria Zaharova ar trebui să știe că numita RSSM nu era un stat independent pe care URSS l-a ajutat; numita RSSM era un teritoriu ocupat de sovietici, de care ei, sovieticii trebuiau să aibă grijă. Mărfurile la care se referă spicherița M. Zaharova erau destinate frontului și nu pentru consumul propriu al basarabenilor.

Iar ceea ce trece cu vederea Maria Zaharova este regimul de teroare și mai feroce instaurat de „victorioșii” sovietici în spațiile românești re-ocupate. Maria Zaharova habar nu are de politica de rechiziționare nemiloasă a produselor alimentare de la populația băștinașă, politică ce a dus la moartea prin înfometare a cel puțin 200 000 de oameni (sau 10 % din populația numitei RSSM). Asta în anii 1946-1947. Dar nu-și reveniseră încă din acest genocid, provocat și promovat de sovietici, când basarabenii au fost din nou loviți mișelește: Kremlinul a realizat cel de-al doilea val de deportare (iulie 1949), trimițând în regiunile interne ale FR 11 000 familii (peste 35 000 de persoane, operațiunea „Yug”). Iar în martie-aprilie 1951 sovieticii mai organizează o crimă în masă – au mai deportat în Siberia 723 familii (2 671 persoane, între care 808 bărbați, 967 femei și 842 copii, operațiunea „Sever”).

Faptul, că în sfârșit, după circa 33 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a RM, în școlile noastre se va preda un curs la liberă alegere, consacrat dramelor prin care a trecut poporul basarabean, îi deranjează tare pe ruși. Este cazul ca conducerea FR, dar și o parte a cetățenilor RM, să conștientizeze faptul că proclamarea Independenței de Stat a RM (august 1991) a fost un act firesc de desprindere de Imperiul răului (URSS), că în prezent RM este stat suveran și independent, recunoscut internațional, inclusiv de FR, și – respectiv, – aceste vânzoleli puerile prezintă amestec în afacerile interne al RM. Cetățenii RM au tot privilegiul să cunoască trecutul lor, a neamului din care fac parte, și nimeni nu are dreptul să-i oprească. Nici chiar Maria Zaharova.

În declarația făcută, ea aduce un caz de vandalizare a mormântului căpitanului A. V. Kolbinski. Nu este în obiceiurile moldovenilor să profaneze morminte. Nu am avut așa cazuri. Dacă este adevărat ceea ce declară spicherița Ministerului rus de Externe, nu excludem că „bravii” reprezentanți ai Coloanei a V-a rusești din RM să fi făcut această faptă netrebnică pentru că să învenineze relațiile RM cu FR. Dacă a fost un caz real, sunt convins, Poliția RM îl va investiga, iar făptuitorii vor fi trași la răspundere. Și acest caz se încadrează în treburile interne ale RM!

În sfârșit, M. Zaharova afirmă că în anii 1970-1980 RSSM a fost considerată „grădină unională”, că a exportat producție agricolă în fondurile unionale și că „din 1945 până în 1990 producția de conserve de fructe și legume a sporit de la 28 la 728 mii tone. Pentru a spune mai clar și vizual, producția a sporit de 26 de ori”.

Da, așa a fost! Este dovada hărniciei poporului nostru, care a tot exportat pe prețuri de nimic nu doar conserve, ci și grâu, carne, lână, mâncare pentru cosmonauții sovietici, băuturi alcoolice în cantități nelimitate, uleiuri eterice și lista poate continua.

Deocamdată, atât.

anatol_petrencu@yahoo.com

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva