Profesorul Valeriu Dulgheru – exemplu de talent, tenacitate și competență

Astăzi este ziua de naștere a prof. univ., dr. hab. Valeriu Dulgheru (n. 1956).

Sincere felicitări cu această ocazie, stimate domnule Profesor! Sănătate și noi realizări în tot ceea ce faceți!

Remarcăm că profesorul Valeriu Dulgheru sărbătorește ziua sa de naștere cu frumoase realizări recente. În 2024 domnia sa deja a reușit să scoată de sub tipar două volume de istorie și politologie, unul consacrat Republicii Moldova (RM)[1], celălalt – războiului agresiv (criminal) al Federației Ruse (FR) împotriva Ucrainei[2].

În cel de-al 10-lea volum Basarabie răstignită autorul a analizat evenimentele politice, dar și comportamentul oamenilor politici din RM în anul 2023. Pentru autor, demararea procesului de aderare a RM la Uniunea Europeană (UE) este „laitmotivul, simbolul celui mai important eveniment politic” al anului 2023.

Cartea cuprinde patru capitole: I. Basarabie, încotro?; II. Rashismul putinist – hitlerismul secolului al XXI-lea; III. Secvențe din Istoria Neamului și IV. Portrete în timp, opinii, reflecții.

În celălalt volum – Cronica unui Război Criminal, – profesorul Valeriu Dulgheru a prezentat succint istoria Rusiei (capitolul I. De la Moskovia la Rusia putinistă, p. 8-42) și a analizat războiului sângeros, dus de cotropitorii ruși în Ucraina – stat suveran și independent, membru-fondator al ONU, având frontiere de stat recunoscute internațional, inclusiv de FR până la invadarea de către aceasta a Ucrainei și anexarea Crimeii, 2014, p. 43 și urm.). Din zece în zece zile, profesorul Valeriu Dulgheru a expus principalele evenimente politice, situația de pe fronturile din Ucraina, invadată de FR, etc. (de la a 365 zi la cea de-a 730-a zi de război criminal al rușilor, purtat de regimul lui V. Putin împotriva Ucrainei, dar și a lumii civilizate a secolului al XXI-lea.)

Cărțile conțin imagini color care completează textele și deseori „spun” mult mai mult decât ar fi făcut-o cuvintele.

Recomandăm cu căldură noile apariții editoriale, semnate de profesorul Valeriu Dulgheru. Regretăm că tirajul este modest, iar cheltuielile tipografice, – se pare, – le acoperă autorul volumelor.

Încă o dată: felicitări și urări de noi realizări, stimate Domnule Profesor Valeriu Dulgheru!

anatol_petrencu@yahoo.com

9 martie 2024


[1] Valeriu Dulgheru, Basarabie răstignită, vol. 20, Chișinău, S.n., 2024, 255 p.

[2] Idem, Cronica unui Război Criminal (25.02.2023 – 24.04.2024), vol. 2, Chișinău, S.n., 2024, 640 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva